Föreningsbrev vecka 9/2016

Det här är AUS föreningsbrev vecka 9/2016.

VIKTIGT: Inlämningen av föreningsanmälan och ansökan om verksamhetsbidrag börjar vid midnatt 1.3 och avslutas på tisdag 31.3 klockan 23.59. LÄS MER NEDAN.

Nyhetsbrevets innehåll

  1. Inlämningen av föreningsanmälan och ansökan om verksamhetsbidrag börjar vid midnatt 1.3 och avslutas på tisdag 31.3 klockan 23.59.
  2. Studiestödet skärs ner! Demonstration för studiestödet i Helsingfors 9.3 – Kom med din förening!
  3. Otaxadministratörerna ska anmälas senast 29.3.

 

1. Inlämningen av föreningsanmälan och ansökan om verksamhetsbidrag börjar vid midnatt 1.3 och avslutas på tisdag 31.3 klockan 23.59.

Alla föreningar som verkar inom AUS ska fylla i en föreningsanmälan. Om föreningen låter bli att göra det två år i rad stryks den ur AUS föreningsregister. Enbart de föreningar som hör till första förteckningen i AUS föreningsregister kan ansöka om verksamhetsbidrag. Om du inte vet vilken förteckning din förening tillhör kan du kontakta den föreningssakkunniga (jarjestoasiat at ayy.fi).

OBS! Ännu år 2015 delades verksamhetsbidrag ut till föreningar i den första förteckningen med stadgar som innehåller bestämmelser om att mötet som beslutar om upplösandet av föreningen fattar beslut om överföringen av tillgångar. Då slog AUS styrelse fast att dessa föreningar inte får verksamhetsbidrag år 2016 och stryks ur registrets första förteckning såvida de inte ändrat stadgarna eller påbörjat stadgeändringsprocessen innan utgången av verksamhetsbidragsomgången 2016. Föreningar som berörs har kontaktats under våren 2015.

Verksamhetsbidragen och föreningsanmälningarna behandlas så snabbt som möjligt i april. Om eventuella förseningar meddelas separat.

Mer information om ansökningsprocessen finns på adressen /sv/foreningar/tjanster/verksamhetsbidrag/. Där finns bland annat poängsättningsmodellen för utdelningen av verksamhetsbidrag och bidragens storlek under tidigare år. Om du har frågor, kontakta organisationssektorn (jarjestoasiat at ayy.fi). Den föreningssakkunniga når du också på telefonnumret 050 520 9442, helst vardagar kl. 10–14.

Obs! Finansiering för alla projekt som faller utanför den ordinarie verksamheten och för nya idéer kan sökas från TTE-fonden: http://tter.ayy.fi/.

Användning av föreningsdatabasen TAHLO

Du lämnar in en föreningsanmälan och ansöker om verksamhetsbidrag genom att använda tjänsten Tahlo (Toiminta-avustusten hakulomake – Ansökningsblankett för verksamhetsbidrag). Tjänsten finns på adressen http://tahlo.ayy.fi/.

Du loggar in med föreningens egna användar-ID. Inloggningsuppgifterna är desamma som under föregående ansökningsomgång. Bortglömda inloggningsuppgifter kan återställas och vid problemfall kan också organisationssektorn kontaktas (jarjestoasiat at ayy.fi). Om föreningen inte ännu skapat något användar-ID görs det vid första inloggningen. Varje förening skapar sitt användar-ID själv, de finns inte färdigt inmatade i systemet. Använd helst föreningens officiella namnförkortning eller vardagsnamn. Lösenordet ska vara minst 8 tecken långt och innehålla specialtecken och siffror. Spara lösenordet – du behöver det nästa år igen.

Fyll noggrant i alla uppgifter. De grundliggande uppgifterna från föregående år kopieras automatiskt, så du behöver inte fylla i alla fält igen. Du kan fortsätta uppdatera uppgifterna ända tills blanketterna låses 31.3 kl. 23.59, så du behöver inte göra allt på en gång. Kom ihåg att spara ändringarna! Du noterar väl att föreningen själv inte kan fylla i vissa punkter i blanketterna (till exempel den kategori i föreningsregistret som föreningen tillhör). Organisationssektorn fyller i dessa punkter.

Om du uplever problem med tjänsten, till exempel stavfel eller andra konstigheter, kan du rapportera dem till adressen jarjestoasiat at ayy.fi. Vi försöker vara på alerten till exempel ifall systemet skulle krascha, men om ni rapporterar problem kan vi säkert reagera snabbare.

Om du endast gör en föreningsanmälan utan att ansöka om verksamhetsbidrag behöver du:

*   aktuella stadgar
*   verksamhetsberättelsen från 2015
*   verksamhetsplanen för 2016
*   listan över funktionärer

Fyll i flikarna Basuppgifter (även nere på sidan Föreningens styrelse), Lokaler och Bilagor. Du behöver inte röra fliken Ansökan om verksamhetsbidrag.

Om du även ansöker om verksamhetsbidrag behöver du:

*   aktuella stadgar
*   verksamhetsberättelsen från 2015
*   bokslutet, balansräkningen och resultaträkningen för 2015
*   verksamhetsplanen för 2016
*   budgeten för 2016
*   listan över funktionärer

Om något dokument försenas till exempel på grund av årsmötets datum ska du meddela den föreningssakkuniga i god tid! Tilläggstid kan beviljas av väl grundad orsak, men bristfällig dokumentation minskar bidragets belopp.

Fyll noggrant i alla flikar, särskilt Ansökan om verksamhetsbidrag. Verksamhetsbidragen delas ut med hjälp av poängsättningsmodellen för verksamhetsbidrag: /wp-content/uploads/Pisteytysmalli_SV.pdf. Besvara alla frågor. Poängen tilldelas direkt utgående från svaren.

Ett villkor för utbetalningen av verksamhetsbidrag är en föreningsprofil på AUS webbplats. Profilen måste översättas åtminstone till det andra inhemska (finska eller svenska) och engelska. Det är viktigt att alla föreningars profiler finns på webbplatsens alla tre språkversioner. Profilerna behöver inte översättas till alla tre språken. Två av tre räcker. Till exempel finns den finskspråkiga profilen på den finskspråkiga sidan (ayy.fi) och på engelska på den engelsk- och den svenskspråkiga sidan. Översättningarna publiceras under rubriken Translate this Document eller Translations i balken Languages i högra kanten av redigeringssidan.

Varje förening ansvarar själv för uppdateringen och översättningen av sin profil. Om det inte finns någon i föreningen som kan ett av de inhemska språken (finska eller svenska), ta kontakt med den föreningssakkunniga.

Du kan redigera profilen genom att logga in på adressen /wp-admin/. I regel är sidans användar-ID den förkortning som föreningen använder om sig själv. Om du glömt lösenordet kan du beställa ett nytt på inloggningssidan. Användarnamnen är i regel kopplade till föreningsstyrelsens epostlista, så bekräftelsemejlet borde skickas till den. Vid problem kan du kontakta organisationssektorn (jarjestoasiat at ayy.fi)

 

2. Studiestödet skärs ner! Demonstration för studiestödet i Helsingfors 9.3 – Kom med din förening!

Regeringen planerar betydande nedskärningar i studiestödet. Stödet ska minskas med minst 70 miljoner euro inom tre år och med 150 miljoner euro på lång sikt. Detta innebär cirka en fjärdedel av dagens stödnivå.

Inför valet lovade man att inte skära i utbildningen. Det gjordes i alla fall, och det sparbehov som är resultatet syns även vid Aalto. Särskilt lovade man att inte försvaga studiestödet, men nu väntar betydande förändringar.

Detta måste få ett slut. Studiestödet är studerandens grundtrygghet och inget högskolepolitiskt styrinstrument.

Vad kan du göra? Visa att studerandena inte sväljer nedskärningarna utan protest! Finlands studentkårers förbund FSF ordnar en demonstration mot utbildningsnedskärningarna i Helsingfors på onsdag 9.3 och AUS deltar. Vi behöver föreningar, flaggor, banderoller, tillbehör, passion och energi!

Facebook-evenemanget finns här: https://www.facebook.com/events/983431838405738/. Uppgifterna uppdateras kontinuerligt.

Kom och visa beslutsfattarna att det måste bli en ändring!

 

3. Otaxadministratörerna ska anmälas senast 29.3.

Gällande föreningar som har webbsidor eller användarkonton på AUS webbhotelltjänst Otax.

Otaxkontonas administratörer ska anmälas senast 29.3. Inloggningsuppgifterna för konton utan anmäld administratör kommer att låsas 1.4 och webbsidorna stängs.

Samtidigt ska anmälaren kontrollera de applikationer som körs, de användare som har tillgång till kontot osv. Närmare anvisningar finns på anmälningsblanketten. Reservera tillräckligt med tid för att lämna in anmälan och kontrollera webbsidorna.

Anmälan kan göras på adressen https://lomake.ayy.fi/it/yllapitajailmoitus/

Tilläggsinformation om Otax tjänster finns på adressen /sv/foreningar/tjanster/it-tjanster/otax-www-tjanster/

 

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet@ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Ahto Harmo (ahto.harmo@ayy.fi, tfn 050 520 9442).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *