Utlysning: Ansök till FSF:s delegation för utvecklingssamarbete

Inspireras du av global påverkan och att främja utbildning internationellt? Är du en envis kommunikatör, nätverkare eller finansieringsexpert? Brinner du för att få dela med dig av din kunskap till världen?

Vi söker idérika, engagerade och motiverade medlemmar till Finlands studentkårers förbunds (FSF) delegation för utvecklingssamarbete. FSF representerar 15 medlemsorganisationer och 135 000 universitetsstuderande. Vi är Finlands största intressebevaknings- och serviceorganisation för universitetsstuderande. Delegationen för utvecklingssamarbete fungerar som rådgivande organ för FSF:s styrelse i frågor som handlar om utvecklingssamarbete. Delegationen administrerar även FSF:s projekt inom utvecklingssamarbete tillsammans med koordinatorn för utvecklingssamarbete.

År 2016 kommer vi utöver våra traditionella projekt även att söka en ny inriktning för vår verksamhet. Vi komma bland annat att fundera på gemensamma projekt, företagssamarbete och ny marknadsföring av utvecklingssamarbete. Mandatperioden inleds i augusti 2016 med en gemensam picknick för den gamla och nya delegationen. Mandatperioden avslutas i augusti 2017. Vi kommer att välja 15 medlemmar till delegationen. En del av dem är personer som fortsätter från föregående period. Delegationen träffas ungefär en gång i månaden i Helsingfors och jobbar i varierande grad på distans. Under mötena bjuder vi på lunch. Den gör vi alla i tur och ordning. Vi ersätter medlemmarnas resekostnader för att delta i delegationens möten.

Finlands studentkårers förbund bär sitt ansvar för de allra fattigaste och strävar efter att stöda utbildning i utvecklingsländerna. Under förra året hade vi till exempel ett projekt i Moçambique där första och andra klassisters läs- och skrivkunskaper förbättrades avsevärt genom att vi delade ut 800 övningsböcker och utbildade lärare. De skolor som deltog i projektet hade den största framgången gällande inlärningsresultat i den regionala jämförelsen för Maputo. Vårt projekt i Guatemala sökte i sin tur förbättra utkomsten för kvinnor från Maya-ursprungsbefolkningen genom att de fick odla och sälja avokador: inom ramen för projektet ordnades 39 utbildningar i att odla avokado och 2 000 frön för avokadoträd såddes. Projektet i Guatemala fortsätter under delegationens mandatperiod och vi kommer också att ansöka om fortsättning på projekten i Moçambique och Mongoliet.

 

Vi söker nu medlemmar med kunskap inom olika områden:

1) En kommunikationskoordinator för delegationen för utvecklingssamarbete (1). Kommunikationskoordinatorn ser till att vårt utvecklingssamarbete syns på sociala medier, skapar innehåll och kommer med idéer för hur kommunikationen kunde utvecklas. Kommunikationskoordinatorn organiserar även verksamhetens synlighet gentemot studentkårerna.

2) Medlemmar till gruppen för administration av projektet i Guatemala (4–5). I den här uppgiften ingår att

administrera utvecklingssamarbetsprojektet i Guatemala och att sätta in sig i exempelvis årsrapporter och planer samt hålla kontakt med våra lokala samarbetsparter. För den här uppgiften bör du ha motivation, intresse av och kunskap i projektadministration, förmåga till självständigt arbete, kunna söka information samt kunskaper i spanska. Bland medlemmar utses även en ordförande och en kommunikationsansvarig för gruppen som administrerar projektet i Guatemala. Av den som är kommunikationsansvarig önskar vi särskilt beredskap för att skriva blogginlägg, lägga upp inlägg på Instagram och att berätta om projektet. Uppdraget som ordförande är i sin tur en bra möjlighet att utveckla sina färdigheter i projektadministration och ledarskap. Ordföranden håller kontakt med koordinatorn för utvecklingssamarbete gällande saker som rör projektet och håller i trådarna för det praktiska inom gruppen.

3) Medlemmar i finansieringsteamet (3). I finansieringsteamet funderar vi på vilken riktning vi ska ta speciellt med avseende på medelanskaffning. Hur kan vi fortsätta med utvecklingssamarbete av hög kvalitet under förändrade omständigheter och när t.ex. den finansiering som utrikesministeriet erbjuder blir smalare? Vi hoppas se medlemmar med många idéer samt visioner för marknadsföring och ekonomi i det här teamet. För teamet väljs även en ordförande.

4) Medlem i evenemangsteamet (4). Evenemangsteamet kommer med idéer och ordnar eventuella evenemang kopplade till utvecklingssamarbete, t.ex. vårt deltagande i festivalen Världen i byn. Evenemangsteamet kan även delta i att arrangera Veckan för utvecklingssamarbete.

Om du blev interesserad av att fungera in delegationen som representant av AUS, skicka din ansökan till international@ayy.fi senast 5.5.2016. Bifoga meritförteckning och motivationsbrev till ansökan. I brevet kan du delge oss dina synpunkter på och din erfarenhet av verksamheten. Du kan också ge idéer för hur du skulle förbättra kunskapen vid din studentkår och bland studerande om FSF:s utvecklingssamarbete. Uppge ditt intresse för olika uppdrag utgående från beskrivningarna ovan. Mer information from Milla Ovaska, sakkunnig, Internationella Årenden, tel. 0505209446, milla.ovaska@ayy.fi

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *