Veckobrev 38/2016

Det här är AUS veckobrev 38/2016

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. AUS och Aalto-universitetets jämlikhetsenkät
  3. Tempausgalan I MORGON @ Apollo
  4. Otatarhakörningen – kul på hjul 30.9
  5. Mössnedläggning i Vermo 30.9
  6. SHVS fysioterapikurser hösten 2016
  7. Frivilliga stödpersoner söks för barn och unga i Esbo
  8. Sök plats i onlinegrupp om studier och familj
  9. Campusfesten 28.9.2016
  10. Omstart – Mikä ihmeen KY-speksi?
  11. Ansökningstiden har börjat för BEST vinterkurser
  12. Ota Olut! – Esbos första festival kring specialöl och småbryggerier 24.9.
  13. Höstens nybörjarkurs i Taekwon-Do
  14. Teknologryttarnas kväll för nykomlingar 27.9
  15. Skipolis resa till första snön och phuxjamboree
  16. Polijazz danstimmar börjar 22.9!
  17. Poledance i Otnäs

1.    Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 38

Vecka 39

2.    AUS och Aalto-universitetets jämlikhetsenkät

Har du varit med om osakligt uppförande på studentfester? Har du lagt märke till diskriminering i undervisningssituationer? Har alla samma rättigheter i studentföreningarna? AUS och Aalto-universitetet försöker tillsammans hitta svar på dessa och andra frågor med hjälp av en enkät om likabehandling. Svaren utnyttjas i kommande projekt för att främja likabehandling.

Bland dem som lämnat sina kontaktuppgifter lottar vi ut ett presentkort värt 100 euro till varuhuset Stockmann samt flera mindre priser. Kontaktuppgifterna sparas separat och kan inte kopplas ihop med enkätsvaren.

Enkäten når du genom länken nedan: https://www.webropolsurveys.com/S/1A276A6386D3F241.par

3.    Tempausgalan I MORGON @ Apollo

I höst ordnas årets viktigaste och genomslagskraftigaste studentevenemang Tempaus2016. Ett sällsynt tillfälle – det är inte alla studerande som har chansen att delta i ett Tempausprojekt under sin studietid.

Det mäktiga startpartyt äger rum i morgon den 20 september på Apollo (Mannerheimvägen 16, Helsingfors). Evenemanget är gratis. Vi presenterar äntligen hela Tempaus innehåll och berättar hur det fungerar. Det lönar sig att komma! Alla dina frågor kommer att besvaras.

Tidsplan för kvällen:

  • Kl. 17: Dörrarna öppnas och partyt kör igång
  • Kl. 20: Liveshow
  • Kl. 21: Festandet fortsätter fram till kl. 02!

Det senaste om galan får du veta på Facebook: https://www.facebook.com/events/1198227753533335/

Vad är Tempaus? Tempaus2016 är ett studentprojekt för att initiera en nationell diskussion om den grundläggande utbildningens betydelse genom att besöka över 1400 grundskolor i Finland under vecka 44. Målet är att de här skolorna får besök av en studerande på måndag 31.10 eller tisdag 1.11 för att genomföra ett förhandsplanerat program.

Kom och hör hur projektet är uppbyggt!

Mer info: http://www.tempaus.fi/

Följ Tempaus i de sociala medierna!

  • FB: https://www.facebook.com/tempaus2016/
  • Twitter: https://twitter.com/tempaus2016
  • IG: https://www.instagram.com/tempaus2016/

4.    Otatarhakörningen – kul på hjul 30.9

Mössnedläggningsdagen 30.9 kör igång vid Ossinlampi kl. 14 med den traditionella Otatarhakörningen. Anmäl dig till tävlingen, snickra ihop ditt eget icke-motoriserade fordon och slåss om segern i årets tuffaste kvalkörning!

Även om du inte deltar kan du njuta av stämningen, den fina höstdagen och de många aktiviteterna. Du kan till exempel ta reda på mer om tävlingens huvudsamarbetspartner Vaisala under lättsamma former.

Du och ditt gäng kan också utmana er ärkefiende till en dragkamp! Ni kan bestämma er på plats, men om ni utmanar någon på förhand skickar vi ett meddelande om utmaningen till dem! https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/oa2016koydenveto/

Anmälningstiden för lag som deltar i körningen inleds 5.9 kl. 9 och går ut 26.9 kl. 23.59. https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/otatarhanajot2016/

Evenemangets officiella webbplats: http://otatarhanajot.ayy.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/events/612882155555725/

5.    Mössnedläggning i Vermo 30.9

Efter målgången i Otatarhakörningen fortsätter Mössnedläggningsdagen i Smökki, och därifrån tar vi oss med chartrade bussar till själva Mössnedläggningen. I år firar vi i hästsportens helgedom – Vermo travbana! Gasellit, Plutonium 74 och Big Pharma uppträder. Alla oavsett studieinriktning, med eller utan mössa, är välkomna på Mössnedläggning. Under tidigare år har festen så gott som alltid varit slutsåld och uppfriskande tvärvetenskaplig!

Biljettförsäljningen börjar 21.9! Mer information finns på Facebook och http://www.lakinlaskijaiset.fi/

6.    SHVS fysioterapikurser hösten 2016

Också den här hösten ordnar SHVS kostnadsfria fysioterapikurser för studerande. Kurserna ordnas på SHVS i Tölö. Språket är finska.

På programmet står bl.a. kurser för ryggen och nacken, hållningen och nedre ryggen. Mer information och anmälningsinfo (på finska).

7.    Frivilliga stödpersoner söks för barn och unga i Esbo

Det värmande minnet av en trygg och pålitlig stödperson kan bära en människa långt in i vuxen ålder. Du kan erbjuda ett 7–17-årigt barn vuxen närvaro och uppmärksamhet och trevliga stunder tillsammans. Du träffar barnet cirka 1–3 gånger i månaden. Ni kan till exempel ta promenader, göra skogsutflykter, spela fotboll, gå på bio, besöka biblioteket eller bara umgås.

Stödpersonen ska ha tillräckligt med fritid, kunna förbinda sig till verksamheten och leva ett balanserat liv. Alla intresserade intervjuas och utbildas. Vi ordnar kamratstöd och handledning för stödpersonerna.

Nästa utbildning börjar 22.9.2016. Ta kontakt så kommer vi överens om en intervjutid!

Se också: http://www.ehja.fi/fi-vapaaehtoiseksi.html OCH https://www.facebook.com/ehjatukihenkilotoiminta

8.    Sök plats i onlinegrupp om studier och familj

Känns det svårt ibland att kombinera studier och familjeliv?  Behöver du stöd i vardagen? Vill du dela med dig av dina erfarenheter och hitta nya lösningar?

Gå med i onlinegruppen Opiskelu ja perhe (Studier och familj) där du tillsammans med andra i samma läge kan ta itu med utmaningar som uppstår när studier och familjeliv ska kombineras. Samtidigt kan du hitta nya perspektiv och lösningar för din egen vardag.

Onlinegruppen Opiskelu ja perhe (Studier och familj) startar 3.10 och avslutas 28.10. Diskussionsspråket är finska men man kan delta även på svenska. Nyyti rf ordnar gruppen tillsammans med Väestöliitto och Finlands studentkårers förbund (FSF). Gruppen riktar sig till alla studerande med familj och den är gratis.

Gruppen träffas i en skyddad miljö (tjänsten Perheaikaa.fi) så att enbart gruppens medlemmar kan delta i diskussionerna. I gruppen använder deltagarna pseudonymer. Gruppen leds av Nyytis anställda. I diskussionerna deltar också experter från Väestöliitto och FSF.

Nu kan du söka till gruppen. Mer information om gruppen och en anmälningsblankett med anvisningar finns på finska på Nyytis webbplats: https://www.nyyti.fi/keskustele-netissa/nettiryhmat/opiskelu-ja-perhe/

9.    Campusfesten 28.9.2016

VAD ÄR AUS? Vad gör föreningar med särställning, som till exempel gillena eller KY? Vad hette den där roliga föreningen jag pratade med på Aalto Party? Och finns det någon tennisklubb? Vem var det som ordnar fester?

Kära förstaårsstuderande – ta det lugnt! Svar på alla dessa frågor finns på ett och samma ställe: AUS Campusfest!

Vad du än har på hjärtat, kom till första och andra våningen vid Otsvängen 1 28.9 kl. 10–14 och se vad Aalto har att erbjuda! Där presenterar sig alla möjliga föreningar inom AUS, så du kommer garanterat att trivas, och kanske gå hem med en ny hobby.

Psst! Föreningar: ni kan anmäla ert infobord fram till 26.9 kl. 23.59 på adressen https://lomake.ayy.fi/aava/kampuskarkelot2016/

  • FB-event: https://www.facebook.com/events/333465500320423/
  • VAD: Campusfesten
  • NÄR: 28.9 kl. 10–14
  • VAR: Otsvängen 1, första och andra våningen (Y)
  • VAD KOSTAR DET: inget!

10.                  Omstart – Vad då KY-speksi?

What is KY-Speksi all about and how can I apply? Drop by KY Corner (U-wing, Otakaari 1) to fill your cup and find out more! We’ll be serving coffee and cinnamon buns for the fastest from 9:30 – 13:00. You can find the event in Facebook here.  https://www.facebook.com/events/238913003177065/

PSST! Remember that the application for the 2017 production team is open until 25.9.!  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQCyVwWDRoRVNNfWuKDDiE2IrH1aaiVfkI4G48S89h9Dxw0Q/viewform

11.                  Ansökningstiden har börjat för BEST vinterkurser

Android/iOS-utveckling på Gran Canaria? Produktionsplanering i Jekaterinburg? Bygga upp ett ekologiskt och hållbart uppstartsföretag i Paris?

Ansökningstiden har börjat för BEST:s vinterkurser! Kolla kurslistan på adressen https://www.best.eu.org/courses/list.jsp

BEST erbjuder fyra kursperioder och nästan 100 kurser varje år. Du kan söka till tre kurser varje period, men du kan bara få plats på en. Utveckla dig själv, din karriärberedskap och ditt internationella nätverk, res och festa med tiotals andra studerande. Kurserna kostar 20–40 euro och avgiften täcker allt utom resorna: inkvartering, mat, akademiskt innehåll och fritidsprogram.

Ansökningstiden går ut 9.10.2016 kl. 23.

12.                  Ota Olut! – Esbos första festival kring specialöl och småbryggerier 24.9.

Ota olut! är en ölfestival kring specialöl och småbryggerier som ordnas i Otnäs på Urban Mill, lördag 24.9.2016. Dörrarna öppnas kl. 13.00 och festivalen är över kl. 22.30.

Finlands och Estlands bästa småbryggerier presenterar sig. Vi vill samla Aaltos studerande, Esbobor, Otnäsbor och ölvänner kring drycken.

På festivalen presenteras över 25 olika ölsorter. Förutom gott öl bjuder vi också på högklassiga cidersorter, alkoholfria drycker och läcker mat. Det blir också bland annat levande musik och en diskussion kring öl.

Evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/1822820427947357/

Webbplats: http://www.otaolut.fi

13.                  Höstens nybörjarkurs i Taekwon-Do

Helsingfors universitets Taekwon-Do ordnar en nybörjarkurs för studerande och personal vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet.

Kursen börjar på torsdag 8.9.2016 och pågår fram till december. Du kan gå med under hela september!

Vi lär känna grenens olika delområden. Träningarna höjer konditionen, stärker mag- och ryggmusklerna, förmedlar spark- och slagtekniker samt kroppskontroll och kroppsvård. Inga förhandskunskaper behövs.

Träningarna ordnas i Helsingin Normaalilyseos (Norssis) gymnastiksal (Bangatan 6, ingång från innergården) på torsdagar kl. 18.15–19.30 och på UniDojo (Norra Hesperiagatan 25) på söndagar kl. 11–12.

Kursen kostar 50 € inklusive avgiften för bältesprovet. Du kan pröva på grenen gratis under september.

Mer info (på finska) http://www.hytaekwondo.com/club/course.php

Anmäl dig: Nybörjarkurs

14.                  Teknologryttarnas kväll för nykomlingar 27.9

Teknologernas ryttarförening Teekkariratsastajat bjuder in alla sina nya och gamla vänner till en kväll för nykomlingar 27.9 med början kl. 18 i Ossinkulma, Otnäs (Otsvängen 18 A Esbo).

Vi bjuder på kvällsmat och presenterar ryttarnas verksamhet. Det lönar sig alltså särskilt för nykomlingar att komma och ta reda på varför det lönar sig att bli medlem just under studietiden.

För att underlätta förberedelserna ber vi om preliminära anmälningar genom vår evenemangskalender (http://tera.ayy.fi/tapahtumakalenteri.php).

Mer info om Tera finns också på Facebook: https://www.facebook.com/teekkariratsastajat/?fref=ts

15.                  Skipolis resa till första snön och phuxjamboree

SKIPOLIS RESA TILL FÖRSTA SNÖN är större än någonsin! Resan till snöiga Ruka ordnas 17.11–20.11. Tredagars liftbiljetter, transport och logi enbart 209 €. Den legendariska resan följer vältrampade fotspår! Anmäl dig på alvari 23.9 kl. 9.30.

Skipolis phuxjamboree

Du som är intresserad av utförsåkning, snowboarding, telemark, monoski eller något annat i pisten! Kom och lär känna andra likasinnade, hör det senaste om vinterns skidresor och höstens surfresa. Alla som kommer i skidpjäxor får en gratis drink! Kom ihåg bastugrejerna. Vi ses på tisdag 20.9 kl. 18 i Gorsu!

16.                  Polijazz danstimmar börjar 22.9!

Under hösten ordnas följande timmar:

ÖSTERLÄNDSK DANS/Karita Kajanto

Måndagar: grunderna 16.30–17.30, fortsättning 17.30–18.30

BREAKDANCE/Tuomo Tapanila

Torsdagar: grunderna 19–20, fortsättning 20–21

NUTIDSDANS/Sini Heinonen

Torsdagar: grunderna kl. 16.30–17.45, fortsättning kl. 17.45–19.00

En timme får du testa gratis och du kan också hoppa in mitt i terminen! Timmarna ordnas i Otnäs i allaktivitetslokalen på Bistervägen 3A.

Mer info om kurserna och anmälningsanvisningar på adressen

http://polijazz.ayy.fi/index.php/kurssit”

17.                  Poledance i Otnäs

Otanko har inlett en ny säsong. Kom med och låt dig inspireras av poledance! Den första gången är gratis och kräver ingen anmälan. Klä dig i korta shorts, ta med en vattenflaska och en liten handduk.

Att bli medlem kostar bara 15 € för hela året. Avgiften inkluderar så mycket dans du klarar av och workshoppar av alla slag. Du kan bli medlem på vår webbplats. http://otanko.ayy.fi/join-us/

Kom ihåg att gilla oss på Facebook! https://www.facebook.com/otankoayy/

  • Vad: dans på stång
  • Var: Föreningslokalen, Bistervägen 1
  • När: kl. 16.30–19.00 på tisdagar, onsdagar och söndagar
  • Varför: lär dig stångens grunder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *