Störande beteende och säkerhet på studentevenemang

Bästa föreningsaktiva!

AUS har fått en anmälan om ett trakasserifall vid ett phuxevenemang i Otnäs, där den personliga integriteten kränktes men personernas hälsa lyckligtvis inte var hotad. Utomstående personer som inte hör till studentgemenskapen försökte med våld delta i evenemanget som ordnades i AUS lokaler och antastade deltagarna. Arrangörerna avlägsnade personerna från evenemanget. Samma personer har enligt studentkårens uppgifter också senare försökt ta sig in på ett annat evenemang utan att lyckas.

Vår allas säkerhet är en sak som vi aldrig ska ge avkall på, och vars och ens personliga integritet måste tryggas. Om det ändå sker övertramp ska man omedelbart ingripa i alla slags trakasserier och andra typer av hotfullt beteende. Det här gäller både utomstående personer och medlemmar i studentgemenskapen. Om man vill ordna ett evenemang bara för studerande kan man till exempel kräva att alla som vill komma in visar upp sitt studentkort. Inga personer som beter sig på ett sätt som oroar eller hotar de övriga deltagarna ska släppas in på ett evenemang, oavsett om det är slutet eller öppet för alla.

En situation som oroar eller får någon att känna sig otrygg är alltid allvarlig. Om en farlig situation uppstår är det viktigt att veta hur man ska handla. Personer som är hotfulla eller kränker andras personliga integritet ska avlägsnas från evenemanget. I hotfulla situationer ska evenemanget avbrytas omedelbart. Arrangörerna ska se till att vara förberedda på farliga situationer. Det här innebär åtminstone att försäkra sig om brandsäkerheten och en fungerande passerkontroll samt vara beredd på hotfullt beteende. Det lönar sig att alltid läsa användningsreglerna även om lokalen skulle vara välbekant. Håll utrymningsvägarna fria och skyltade och kontrollera att släcknings- och förstahjälputrustningen finns på rätt plats. Det bästa sättet att förebygga störande beteende är att

  • komma överens om vem som ansvarar för passerkontrollen,
  • se till att evenemanget inte sväller ut okontrollerat,
  • komma överens om spelreglerna i hotfulla situationer,
  • och minimera uppenbara risker (t.ex. gömma saxar, verktyg, köksredskap o. dyl.)

AUS förhåller sig allvarligt till alla trakasserier och farliga situationer på studentevenemang. Misstänkta brott mot en persons hälsa ska alltid anmälas till polisen. På så sätt kan vi tillsammans visa att trakasserier och våld på studentkårens och studentföreningarnas evenemang inte tolereras i någon form.

I situationer där deltagarnas hälsa är hotad ska offrens säkerhet alltid tryggas och nödcentralen larmas. Vi hoppas att ingen någonsin tvekar att omedelbart kontakta nödcentralen i farliga situationer. Vi hoppas också att alla farliga situationer och trakasserifall anmäls till AUS. På så sätt kan vi tillsammans förhindra att problemen sprider sig.

Läs också AUS och Aaltoprästernas anvisning om krissituationer och eftervård i studentgemenskapen. Anvisningen innehåller råd för att möta en chockad människa och för att ordna fortsatt hjälp, och syftet är att ge en handlingsmodell och kontaktuppgifter i fall av plötsliga uppskakande situationer, kriser. Länk till anvisningen:https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842

Din kontaktperson vid AUS:

Rådgivning för föreningar
Ahto Harmo, kommunikations- och föreningssakkunnig, ahto.harmo@ayy.fi, 050 520 9442.

Trakasseriombud
Du kan kontakta trakasseriombuden om du upplevt eller observerat trakasserier i universitetssamfundet. All kontakt sker konfidentiellt. Trakasseriombuden ger råd och samtalshjälp, och hjälper vid behov med att reda ut situationen.

Lauri Jurvanen, socialpolitisk sakkunnig, trakasseriombud, lauri.jurvanen@ayy.fi eller  hairinta-mies@ayy.fi, 050 520 9418

Elli-Noora Kaurila, intressebevakningssakkunnig, trakasseriombud, elli-noora.kaurila@ayy.fi eller hairinta-nainen@ayy.fi, 050 520 9445.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *