Föreningsbrev vecka 42/2016

Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Det här är AUS föreningsbrev vecka 42/2016.

AUS har fått en anmälan om ett trakasserifall vid ett phuxevenemang i Otnäs, där den personliga integriteten kränktes men personernas hälsa lyckligtvis inte var hotad. Vår allas säkerhet är en sak som vi aldrig ska ge avkall på, och vars och ens personliga integritet måste tryggas. En situation som oroar eller får någon att känna sig otrygg är alltid allvarlig. Om en farlig situation uppstår är det viktigt att veta hur man ska handla. AUS förhåller sig allvarligt till alla trakasserier och farliga situationer på studentevenemang. Läs mera i punkt 1 och anvisningarna där!

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer.

8.12: AUS föreningsutbildning, Design Factory

Nyhetsbrevets innehåll

  1. Störande beteende och säkerhet på studentevenemang
  2. Specialföreningarnas medlemsförteckningar finns tillgängliga hos AUS
  3. Föreningserbjudande för KYN:s skivreleasekonsert

 

  1. Störande beteende och säkerhet på studentevenemang

AUS har fått en anmälan om ett trakasserifall vid ett phuxevenemang i Otnäs, där den personliga integriteten kränktes men personernas hälsa lyckligtvis inte var hotad. Utomstående personer som inte hör till studentgemenskapen försökte med våld delta i evenemanget som ordnades i AUS lokaler och antastade deltagarna. Arrangörerna avlägsnade personerna från evenemanget. Samma personer har enligt studentkårens uppgifter också senare försökt ta sig in på ett annat evenemang utan att lyckas.

Vår allas säkerhet är en sak som vi aldrig ska ge avkall på, och vars och ens personliga integritet måste tryggas. Om det ändå sker övertramp ska man omedelbart ingripa i alla slags trakasserier och andra typer av hotfullt beteende. Det här gäller både utomstående personer och medlemmar i studentgemenskapen. Om man vill ordna ett evenemang bara för studerande kan man till exempel kräva att alla som vill komma in visar upp sitt studentkort. Inga personer som beter sig på ett sätt som oroar eller hotar de övriga deltagarna ska släppas in på ett evenemang, oavsett om det är slutet eller öppet för alla.

En situation som oroar eller får någon att känna sig otrygg är alltid allvarlig. Om en farlig situation uppstår är det viktigt att veta hur man ska handla. Personer som är hotfulla eller kränker andras personliga integritet ska avlägsnas från evenemanget. I hotfulla situationer ska evenemanget avbrytas omedelbart. Arrangörerna ska se till att vara förberedda på farliga situationer. Det här innebär åtminstone att försäkra sig om brandsäkerheten och en fungerande passerkontroll samt vara beredd på hotfullt beteende. Det lönar sig att alltid läsa användningsreglerna även om lokalen skulle vara välbekant.  Håll utrymningsvägarna fria och skyltade och kontrollera att släcknings- och förstahjälputrustningen finns på rätt plats. Det bästa sättet att förebygga störande beteende är att

– komma överens om vem som ansvarar för passerkontrollen,
– se till att evenemanget inte sväller ut okontrollerat,
– komma överens om spelreglerna i hotfulla situationer,
– och minimera uppenbara risker (t.ex. gömma saxar, verktyg, köksredskap o. dyl.)

AUS förhåller sig allvarligt till alla trakasserier och farliga situationer på studentevenemang. Misstänkta brott mot en persons hälsa ska alltid anmälas till polisen. På så sätt kan vi tillsammans visa att trakasserier och våld på studentkårens och studentföreningarnas evenemang inte tolereras i någon form.

I situationer där deltagarnas hälsa är hotad ska offrens säkerhet alltid tryggas och nödcentralen larmas. Vi hoppas att ingen någonsin tvekar att omedelbart kontakta nödcentralen i farliga situationer. Vi hoppas också att alla farliga situationer och trakasserifall anmäls till AUS. På så sätt kan vi tillsammans förhindra att problemen sprider sig.

Läs också AUS och Aaltoprästernas anvisning om krissituationer och eftervård i studentgemenskapen. Anvisningen innehåller råd för att möta en chockad människa och för att ordna fortsatt hjälp, och syftet är att ge en handlingsmodell och kontaktuppgifter i fall av plötsliga uppskakande situationer, kriser. Länk till anvisningen:https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842

Din kontaktperson vid AUS:

Rådgivning till föreningarna
Ahto Harmo, förenings- och kommunikationssakkunnig, ahto.harmo@ayy.fi, 050 520 9442

Trakasseriombud
Du kan kontakta trakasseriombuden om du upplevt eller observerat trakasserier i universitetssamfundet. All kontakt sker konfidentiellt. Trakasseriombuden ger råd och samtalshjälp, och hjälper vid behov med att reda ut situationen.
Lauri Jurvanen, socialpolitisk sakkunnig, trakasseriombud, lauri.jurvanen@ayy.fi eller hairinta-mies@ayy.fi , 050 520 9418 .
Elli-Noora Kaurila, intressebevakningssakkunnig, trakasseriombud, elli-noora.kaurila@ayy.fi eller hairinta-nainen@ayy.fi, 050 520 9445

 

  1. Specialföreningarnas medlemsförteckningar finns tillgängliga hos AUS

Alla föreningar med särställning som debiterat medlemsavgift genom Oodi i samband med AUS medlemsavgift kan begära att få en lista över sina medlemmar av AUS: 10–16.10 på adressen tietotekniikka (a) ayy.fi och efter 17.10 från förvaltningschef johanna.pietilainen (a) ayy.fi.

Medlemsförteckningen innehåller medlemmarnas namn, hemkommun och e-postadress. Mer information om utlämning av uppgifter finns i dataskyddsbeskrivningen för AUS medlemsregister på adressen http://rekisterit.ayy.fi/tietosuojaselosteet/jasenrekisteri.pdf.

 

  1. Föreningserbjudande för KYN:s skivreleasekonsert

För att fira sitt 35-årsjubileum släpper damkören KYN sin åttonde inspelning på ons 26.10.2016 kl. 19 i Savoyteatern (Kaserngatan 46–48, Helsingfors). Skivan innehåller etnisk jazz som fjolårets Teostopristagare Mikko Hassinen komponerat och arrangerat för KYN och en jazzorkester.

Vi erbjuder AUS föreningar möjligheten att utan expeditionsavgift (2,50 €) beställa biljetter till vår skivreleasekonsert genom oss. Erbjudandet gäller när ni beställer minst fyra biljetter åt gången. Biljetter 20/15 €, biljett+skiva 30/25 €, VIP-biljett 35 € (inkl. bästa platserna + ett glas bubbel i pausen).

Skicka beställningarna till adressen levyjulkkari(ä)kyn.fi senast 21.10. Om du har frågor kan du skriva till samma adress.

Skivreleasekonsert Jos minä puhuisin sinulle
Ons 26.10 kl. 19
Savoy-teatern (Kaserngatan 46-48, Helsingfors)

Damkören KYN
leds av Kaija Viitasalo

Manuel Dunkel, tenorsax
Ville Herrala, kontrabas
Mikko Hassinen, trummor

 

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet@ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Ahto Harmo (ahto.harmo@ayy.fi, tfn 050 520 9442).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *