Parkeringsnormen luckras upp i Otnäs – AUS tackar Esbo stad för ett bra beslut

Stadsplaneringsnämnden i Esbo beslutade på sitt sammanträde förra veckan att en mindre strikt parkeringsnorm i fortsättningen tillämpas på studentbostädernas parkeringsplatser i Otnäs. AUS tackar stadsplaneringsnämnden och alla dem som deltagit i beredningen och beslutsfattandet för ett förnuftigt och välmotiverat beslut.

Vad är det som förändras i och med beslutet, och vad innebär det i praktiken?

Tidigare styrdes planläggningen av en norm som i korthet innebar att en bilplats per 250 eller rentav 150 våningskvadratmeter beroende på läget måste byggas i anslutning till studenbostäderna i Teknologbyn. Antalet våningskvadratmeter syftar på boendeytan, och ett mindre tal förpliktar till ett större antal parkeringsplatser.

Bakgrunden till den uppdaterade parkeringsnormen är en parkeringsutredning som genomfördes i Otnäs hösten 2016 för att undersöka i vilken grad parkeringsplatserna i anslutning till befintliga studentbostäder utnyttjas. I nuläget är utnyttjandegraden cirka 50 % och som mest 74 %. Dessutom utvecklas Otnäsområdet som knutpunkt för kollektivtrafiken samtidigt som nya trafiklösningar såsom bildelning antas få en ökad betydelse. Det är alltså motiverat att justera anvisningen.

Det beslut som nu fattats sänker kravet zonvis utgående från metrostationen så att anvisningen för Otnäsområdet i fortsättningen i genomsnitt är en bilplats per 500 våningskvadratmeter. Detta innebär att kraven nu betydligt bättre motsvarar verkligheten.

Varför gynnar beslutet särskilt AUS och studentkårens medlemmar?

Den tidigare anvisningen för Otnäs ledde till att det helt enkelt inte fanns utrymme för att planlägga nya studentbostäder med det nödvändiga antalet bilplatser på ett förnuftigt sätt. I praktiken hade till exempel parkeringsgrottor varit det enda sättet att passa in tillräckligt många parkeringsplatser i anslutning till framtida studentbostäder. Detta skulle i sin tur ha ökat projektkostnaderna med flera miljoner euro och samtidigt höjt hyrorna för bostäderna ifråga. Från och med nu kommer planeringen av välbehövliga studentbostäder i Otnäs att framskrida betydligt mera kostnadseffektivt och när det gäller parkeringsplatserna mera behovsorienterat.

Det officiella protokollet gällande beslutet samt parkeringsutredningen för Otstranden och Serviudden kan läsas på Esbo stads webbplats:  http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2017401287-8.HTM (på finska)

 

Mer information: AUS styrelsemedlem Pyry Huhtanen, pyry.huhtanen@ayy.fi eller 050 520 9436

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *