Veckobrev 15/2017

Gässen på Alvarsplatsen är det tydligaste vårtecknet – se upp och ducka. Övriga, eventuellt viktigare meddelanden följer nedan.

OBS! OBS! På grund av påsklovet utkommer följande veckobrev först tisdagen den 18 april. För att texterna ska hinna översättas ska nyhterna skickas senast på ONSDAG föregående vecka, dvs. den 12 april!

Det svenskspråkiga nyhetsbrevet kommer inte ut veckan efter påsk.

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

 

  1. AUS nya bostäder på Busholmen kan sökas nu
  2. AUS sjunde årsfest 20.5.2017
  3. AYY’s Art Collection: Open call for submissions!
  4. Sök AUS stipendier!
  5. Förberedelserna inför delegationsvalet börjar!
  6. AUS söker fastighetsskötare
  7. Vårens bästa idé: Aalto Open Air!
  8. Wappu.fi är öppen – och i år också Whappu!
  9. OtaWappu 2017
  10. Med Wappen kommer Hullu Jussi!
  11. Sångbastu @Wapparenan 25.4 kl. 18.00
  12. Wapputbyte sön 23.4.2017
  13. Kyykkäturnering 25.4 kl. 14
  14. Sitstävling lördag 22.4 kl. 13–17 @Alvarsplatsen
  15. ESN Aalto Sports Sits
  16. Äpy-Galan 21.4.2017
  17. Human vs Zombies Otnäs 4–7.5.
  18. Polyteknikernas orkesters 95-årskonsert en symfoni i djurens värld
  19. New pole dance choreo class starting at Otanko!
  20. Into the FOODture 11.4.2017 : Future of food and sustainability”
  21. SHVS: Uppdatera dina uppgifter i Self så du inte blir utan hälsoenkät!
  22. Anmäl ditt evenemang till Aalto Festival

 

 

Vecka 15

10.4 Teknologspexet 2017: Viimeinen sinfonia

/blog/events/teekkarispeksi-2017-viimeinen-sinfonia-6/

11.4 Teknologspexet 2017: Viimeinen sinfonia

/blog/events/teekkarispeksi-2017-viimeinen-sinfonia-7/

13.4 Regnbågssits

/blog/events/sateenkaarisitsit/

14.4 Silent Music: UMO & KYN

/blog/events/silent-music-umo-kyn/

 

Vecka 16

19.4 Aalto Open Air

/blog/events/aalto-open-air/

19.4 Korsets gille: Lapplandsresans afterski

/blog/events/ristin-kilta-lapinmatkan-afterski/

21.4 Sluttentamina för TRIP:s skepparkurser

/blog/events/48805/

22.4 Sitstävlingen

/blog/events/sitsikilpailut-4/

22.4 Polyteknikernas Orkester 95-årskonsert

/blog/events/polyteknikkojen-orkesterin-95-vuotisjuhlakonsertti/

 

1. AUS nya bostäder på Busholmen kan sökas nu

 

På Atlantgatan färdigställs sammanlagt 122 bostäder varav största delen är ettor. Huset blir färdigt under augusti och bostäderna är inflyttningsklara 1.9.2017.

AUS nya fastighet på Busholmen är ett nybygge och även läget är helt nytt för AUS. Därför kommer även ansökningsprocessen att vara ny. Bland de ansökningar som kommit in före tidsfristen lottas köplatserna ut. I övrigt spelar det ingen roll när ansökan lämnats in. Lottningen genomförs inom poänggrupperna. Efter maj fortsätter ansökningen till fastigheten enligt det normala kösystemet.

AUS styrelse har beslutat att ge alla AUS medlemmar samma chans att söka bostäderna på Busholmen och därför får alla sökande en poäng oavsett på vilket campus de studerar. Dessutom lottas köplatserna ut för att processen ska vara jämlik.

Läs mer om poängsättningen för Busholmsbostäderna här: /asuminen/asunnonhakijat/hakuinfo/jatkasaaren-asunnot/

Ta en titt på bostäderna och skicka din ansökan i Domo NU! https://domo.ayy.fi

 

2. AUS sjunde årsfest 20.5.2017

Aalto-universitetets studentkår (AUS) firar sin sjunde årsfest den 20 maj 2017. Vi hälsar alla AUS medlemmar välkomna på fest. I år inleds årsfesten med cocktail på adressen Otsvängen 1 kl. 15. Själva årsfesten äger rum i restaurang Caruzello på Borgbacken med start kl. 18. På festen serveras en trerättersmiddag med underhållande program. Platsen för efterfest och sillis meddelas senare.

Priset för årsfesten är 80 € för AUS medlemmar och studerande och 100 € för övriga. Inbjudna gäster kan anmäla sig från och med den 11 april och övriga gäster från och med den 18 april. Anmälningstiden går ut den 2 maj. Antalet platser är sammanlagt 250.

Klädkoden är festklädsel med akademiska utmärkelsetecken.

Mer information om årsfesten:

www.vuosijuhlat.fi

www.facebook.com/events/1866988743517378/

 

3. AYY’s Art Collection: Open call for submissions!

Ayy is starting an art collection of works from its members. The works can be submitted by students from any Aalto discipline or school. A jury will then decide which artwork to include in the collection by early May, and the artwork(s) will be announced at the AYY’s annual ball on May the 20th.

The genre for 2017 is traditional painting.

Submit the art and details of work by April 23rd at 23:59 at:

http://lomake.ayy.fi/taide/art-collection-submit-form

For further questions please contact Katariina Helin, a member of the board at ayy, responsible of artistic activities. katariina.helin@ayy.fi / +358 50 520 9447

 

4. Sök AUS stipendier!

 

På våren delar AUS ut utbytesstipendier, samfundsstipendier och  studiestipendier för att stödja studerandenas internationalisering och aktiva föreningsverksamhet och uppmuntra till en bra kombination av studier och studieliv.

Stipendierna kan sökas 29.3 kl. 12.00–19.4 kl. 23.59.

Mer information och ansökningsblankett: /jasenille/palvelut/stipendit/

 

5. Förberedelserna inför delegationsvalet börjar!

 

Vet du att du vill kandidera i höstens delegationsval? Tänker du grunda ett nytt valförbund eller kandidera för ett som är bekant från tidigare val? AUS erbjuder valförbunden stöd och resurser för förberedelserna redan under våren. Därför ber vi er utse en valchef som är kontaktperson för er grupp och skicka den personens kontaktuppgifter till ayye-pjt@list.ayy.fi.

Av studentkåren får valförbunden både stöd i valförberedelserna, en egen sida på AUS webbplats om valet, hjälp med att utforma ett valprogram och möjlighet att beställa affischer och annat kampanjmaterial på AUS bekostnad enligt den budget som reserverats för ändamålet. De tjänster som ska erbjudas diskuteras med valcheferna och går fortfarande att påverka. Deadlines kommer vi i regel överens om tillsammans. Ta kontakt så skickar vi mer information!

 

6. AUS söker fastighetsskötare

 

Särskilt i Otnäs har AUS flera evenemangslokaler såsom bastur och klubbrum som används så aktivt att de kräver regelbundet underhåll. Nu anställer AUS en fastighetsskötare med den primära uppgiften att sköta underhållet av evenemangslokalerna. Uppgifterna omfattar bland annat konditionsgranskningar av AUS evenemangslokaler, påfyllning av tillbehör, beställning av service och städning samt nyckelservice.

Det är fråga om en tillsvidareanställning på heltid utan jourskyldighet. Arbetet inleds enligt avtal när vi hittar en lämplig person. Den person som utses för uppdraget kan ansöka om en av studentkårens bostäder.

Läs mer och sök senast den 20 april!

/ylioppilaskunta/avoimet-tyopaikat/ayy-hakee-kiinteistonhoitajaa/

 

7. Vårens bästa idé: Aalto Open Air!

 

I år inleds våren med en smäll då Aalto Open Air ordnas för första gången i Otnäs! Ta med dig vänner, farbröder, kusiner och vitaminer till Alvarsplatsen 19.4 från kl. 16 och framåt!

På plats finns två scener där olika band håller fiilisen på topp under hela evenemanget. Don Johnson Big Band, Toot Toot och Boston Promenade uppträder, liksom den hisnande huvudartisten: RUUDOLF & KARRI KOIRA! På plats finns även annat festivalprogram, food trucks, och Aalto Festivals pop up-utbud.

Kickstarta din wappen-fiilis och kom och njut av våren!

Festen fortsätter på Täffäs efterfest från klockan 22 framåt!

Evenemanget är ett samarbete mellan AUS, Aalto-universitetet, Aava och April Jazz.

Facebook: https://www.facebook.com/events/722121711301800/

Afterparty: https://www.facebook.com/events/621080491418722/

 

8. Wappu.fi är öppen – och i år också Whappu!

 

Här är den – wappens egen app. I år kan du fånga wappens fiilis med appen Whappu som utvecklats i samarbete mellan studenterna och Futurice. Snacka med andra firare, hitta de bästa evenemangen, sprid wappens glädjebudskap och tävla med din förening om ett fantastiskt pris! Se vår video och installera Whappu på adressen http://wappu.futurice.com så blir Wappen 2017 oförglömlig.
https://vimeo.com/211720467/3536614173

Vill du att din förenings evenemang ska synas i appen? Lägg till evenemanget på adressen www.wappu.fi. Evenemangen kan också redigeras genom en länk som skickas till e-posten. Evenemangsinformationen uppdateras på sidan och lite senare i appen.
Wappens stämningshöjare: 30:e Jäynätävlingen & Futurice

 

9. OtaWappu 2017

 

Wappen kommer och det gör också AUS Wappenparty! Är du redo?

Det stora partyt tar över Otahalli på valborgsmässoafton 30.4! På OtaWappu är stämningen på topp. Hausmylly Tribute och Spekti uppträder på huvudscenen. Dessutom blir det underhållning i form av olika aktiviteter och DJ:s. Festen kulminerar vid midnatt när alla gemensamt tar på sig sina mössor, med eller utan tofs!

Mer information på Facebook och webbplatsen:

https://www.facebook.com/events/1136348819844984/

http://ota.wappu.fi

 

10. Med Wappen kommer Hullu Jussi!

 

29.4. När solen går ner över Otnäs på valborgsaftonens afton är det dags för lagen att avverka kontroller som överträffar varandra i galenskap och tävla om titeln Otnäs galnaste lag.

Samla ihop ett lag på 4–10 personer och ge dig ut på äventyr i Otnäs. Laget behöver inte slås fast på förhand, utan ni kan hämta kontrollblanketten samma dag i samband med startskottet på Alvarsplatsen. I den här tävlingen gäller det att vara spontan, och det är wappstämningen som avgör!

Om du redan samlat kontroller till lust och leda under tidigare år lönar det sig definitivt att själv ordna en kontroll. Om du har en förening eller ett gäng som vill hålla en kontroll kan du anmäla den under länken nedan senast 25.4. https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/hullu-jussi-2017-rastit-crazy-john-2017-checkpoints/

Bara de fantastiska priserna gör det värt att delta! Det bästa laget och den bästa kontrollen belönas med fina wappkorgar och transport till Ulrikasborg 1.5. Gänget som ordnar den bästa kontrollen får också använda en av AUS bastur gratis under sommaren eller hösten i år.

Vinnarlaget och den bästa kontrollen offentliggörs under utlysningen av Wappenjippot på Smökkis tak 30.4.

Efter Hullu Jussi ordnar PELMU en Wappenfestival i Smökki som pågår fram till morgontimmarna.

*****

TL;DR:

VAD: Hullu Jussi
VAR: Runtom i Otnäs
NÄR: 29.4 kl. cirka 22.00-1.00, efter phuxarnas spex och startskottet
ANMÄL KONTROLL: fram till 25.4 på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/hullu-jussi-2017-rastit-crazy-john-2017-checkpoints/
ANNAT: Fantastiska priser!

11. Sångbastu @Wapparenan 25.4 kl. 18.00

 

Låt dryckesvisorna skalla på Wapparenan.

Välkommen på klockarkommitténs bastukväll för att friska upp kroppen, själen och minnet när det gäller dryckesvisor.

Sången börjar kl. 18 och bastu kan du bada långt in på kvällen.

I kvällens program ingår traditionella dryckesvisor, nya verk och en snapsvisetävling där juryns favorit får en furstlig belöning.

Njut av sång, bad och drycker till exempel efter en svettig rond Kyykkä.

Evenemanget är gratis och du kan köpa drycker och tilltugg.

 

12. Wapputbyte sön 23.4.2017

 

Wappen är här än en gång. Traditionella evenemang, sitsar och annat trevligt, men ack så enformigt. Både phuxar och mer erfarna veteraner kan ibland känna att det skulle vara skönt med lite omväxling.

Om du känner igen dig är Wapputbytet rätt grej för dig. Varför nöja dig med wappen i Otnäs när du kan se något annat. Kom med till Tammerfors och fira wappen med teknologerna där på söndag 23.4!

Busstransporten till Hervanta avgår från Otnäs kl. 11. I Hervanta går vi på konserten Wappuradio LIVE hos TTY och på VM i Akademisk Beerpong i Bommari plus efterfest. Bussen tillbaka till Otnäs går kl. 1 på natten och vi är framme senast kl. 3.
Observera att du kan anmäla dig separat till Beerpongturneringen från och med 17.4 kl. 12, men Wapputbytet inkluderar inte deltagandet i turneringen.

Priset inklusive busstransport är 10 euro per person. Vi har plats för de 50 snabbaste. Anmälningstiden börjar på tisdag 4.4 kl. 13 på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/wappuvaihto/.

 

Teknikens Akademiker TEK uppmuntrar växelverkan mellan teknologorter och stöder Wapputbytet. Har du frågor kan du kontakta Tyko Viertiö eller Jonne Itäpuro i Teknologsektionen.

 

13. Kyykkäturnering 25.4 kl. 14

 

Varför åka till Tammerfors mitt i vintern när du kan tävla i vårfina Otnäs? Samla ihop ett lag och delta i turneringen som inleder valborgsveckan på tisdag 25.4 kl. 14.

De 12 första lagen ryms med och turneringen spelas i form av gruppspel som följs av semifinal och final. Spelarna är högst fyra per lag och kön, mössans tillstånd eller overallens färg spelar ingen roll i den här tävlingen. Vinnarna belönas med fantastiska priser som meddelas senare.

Eftersom det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt används samma regler som godkänts även för VM-nivån och finns på finska på adressen http://kyykka.fi/säännöt

 

Anmälningstiden börjar 5.4 kl. 12.00 och slutar 20.4 kl. 23.45. Adressen är https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/kevatkyykka-2017-spring-skittles-2017/.

Efter turneringen kan man fortsätta vårkvällen i klockarkommittén Lutkus sångbastu på Alvarsplatsens Wapparena.

VAD: Otnäs vårligaste kyykkäturnering!
VAR: Alvarsplatsen i Otnäs
NÄR: Tisdag 25.4 kl. 14.00 och framåt
MIKSI: Kyykkä!
Mer information och svar på frågor ger Teknologkulturdirektörerna Tyko Viertiö och Johanna Kuronen (fornamn.efternamn@ayy.fi)

 

14. Sitstävling lördag 22.4 kl. 13–17 @Alvarsplatsen

 

Sitstävlingen är tillbaka på Alvarsplatsen med alla Wappenfirare! Samla ihop ett lag, tänk ut ett bra sitstema, packa ihop mat, bord och stolar och ordna sits på Alvarsplatsen lördagen den 22 april med start kl. 13!

Av tradition bjuder sitstävlingen på fantasifulla temasitsar och kreativa arrangemang både när det gäller dräkter, sånger och mat. De mest originella och uppfinningsrika sitslagen belönas på Wappen den 30 april när Wappurieha utlyses.

Anmäl ditt lag här http://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/sitsikisat_2017/ senast 20.4.

 

15. ESN Aalto Sports Sits

 

How many kilos of drinks can you lift into your belly with a biceps curl? How fast of a singer are you? Will you finally obtain the six-pack you’ve dreamed of? Get ready and set for our ”Sports Sitsit”!

You are warmly welcome to join us for the workout of a lifetime at our sitsit on Wednesday 12th of April from 6.00 pm on!

The registration for the event will be done in the main building lobby (Otakaari 1) this week on Tuesday 4th of April and on Wednesday 5th from 11 am to 1 pm on both days, if there are any spots left after Tuesday (we’ve usually sold out on the first day, so be early).

Event on FB for more info and updates: https://www.facebook.com/events/1664886087139499/

TL;DR
WHAT: ESN Aalto Sports Sitsit
WHEN: 12th of April 2017, cocktails kick off the event at 18:00, the sitsit begin at 18:30
WHERE: Smökki, (Jämeräntaival 4, Otaniemi)
COST: With ESNcard 15 € / 13 € alcohol/alcohol free, without ESNcard 17 € / 15 €
DRESS CODE: Sports

16. Äpy-Galan 21.4.2017

 

Bästa vänner! De finländska kulturtidskrifternas strålande spjutspets, valborgspublikationen Äpy, offentliggörs på Äpy-galan den 21 april. Galan torde svara på nervkittlande frågor som ”Vad är konceptet för Äpy 2017?” eller ”Vem är chefredaktör Laulikki Äpy?”. Dessutom utlovas programpunkter, specialeffekter och kejserliga förfriskningar. Äpyförsäljarna inleder galan med VIP-cocktail utanför Aaltosalen redan kl. 18.

I korthet
Vad: Årets bästa Äpylansering och försäljarcocktail
Var: Aaltosalen, Otsvängen 1
När: Fre 21.4 kl. 19.00 (försäljarcocktail 18.00)
FB: https://www.facebook.com/events/1426413620761409/

 

17. Human vs Zombies Otnäs 4–7.5.

 

Jorden går under!

Zombieviruset sprider sig. Har mänskligheten fortfarande en chans mot de växande zombieskarorna? Den här gången har finanseliten utvecklat ett virus som förvandlar människorna till outtröttliga zombieproduktionsenheter för fabrikerna. Kan människorna stoppa denna skurkaktiga plan eller blir vi alla IQ-befriade flitmyror och blodtörstiga kapitalackumulatorer?

Människor mot Zombier är ett modererat rollspel där zombiespelarna försöker sprida infektionen genom att fånga människor. Olika uppgifter ingår också för att göra spelet mera intressant. HvZ är ett lagspel, så du lär också känna nya människor!

Spelet är gratis och pågår 24/7 under 4–7.5, oh på söndagen värmer vi avslutningsbastun för att gå igenom spelet och dela ut priser.

Mer information, regler osv. på FB-evenemanget https://www.facebook.com/events/1099197960185814/?active_tab=about

Anmälningar https://lomake.ayy.fi/aava/human-vs-zombies-spring-2017/

Samla ihop ett team och stoppa finanselitens avskyvärda avsikter!

 

 

18. Polyteknikernas orkesters 95-årskonsert en symfoni i djurens värld

 

Finlands äldsta studentsymfoniorkester Polyteknikkojen Orkesteri (PO) fyller 95 år i år och firas i Tapiolasalen på lördag 22.4 kl. 16 med en riktigt djurisk karneval! Öppningsnumret är Vaughan Williams förtrollande getingserie The Wasps. Därefter spelas Gershwins berömda  Rhapsody in Blue. Den nyare musiken med djurtema representeras av Eric Whitacres hästverk Equus. Karnevalen avslutas vid Svansjön då orkestern spelar delar av Tjajkovskijs älskade balett.

Program
Ralph Vaughan Williams: The Wasps
George Gershwin: Rhapsody in Blue, pianosolist Marko Hilpo
Eric Whitacre: Equus
Pjotr Tšaikovski: delar av baletten Svansjön
med kapellmästare Eero Lehtimäki

Biljetter:  50/25/15/12/8 € (VIP-biljett (utmärkta platser och mousserande vin)/ understödsbiljett/ vuxna/ pensionärer/ studerande). För 95-åringar eller äldre är inträdet gratis. Grupprabatt för grupper med minst 10 personer är 10 % med koden ALE10 i webbutiken.

Biljetter på adressen www.polyteknikkojenorkesteri.fi, från orkestermedlemmarna och vid ingången.

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1846196178968297/

 

19. New pole dance choreo class starting at Otanko!

Want to dance and train your body strength at the same time? Otanko’s new beginner level choreo class will start to run on Sundays! Only skills needed are the very simplest spinns. They can be learnt on our beginner level tecnique classes. If you feel like dancing check out our website www.otanko.ayy.fi for more details. It isn’t too late to get fit for the summer and have some fun doing it!

 

20. Into the FOODture 11.4.2017 : Future of food and sustainability”

 

April 11, 2017, 16.00 – 19.00, Aalto Design Factory

Aalto Sustainable Business Club and CEMS Club Helsinki present ”Into the FOODture”, a social event for anyone interested in sustainability and the future of foods. The event will feature a panel discussion with EntoCube, Ravintola Loop, Helsieni and ResQ Club focusing on the stories of most innovative food entrepreneurs in Helsinki. We will then continue with tasting some futuristic and innovative food as well as networking and chill. The event is free to attend but requires registration.

More information and registration on Facebook: https://www.facebook.com/events/1794582297524951/

 

21. SHVS: Uppdatera dina uppgifter i Self så du inte blir utan hälsoenkät!

 

SHVS har börjat skicka ut den elektroniska hälsoenkäten för förstaårsstuderande. Utgående från enkäten kallas en del av studenterna till en hälsokontroll.

Enkäten skickas genom tjänsten Self och du får en avisering om att den anlänt om du har fyllt i dina kontaktuppgifter i Self.

För att enkäten ska nå dig är det viktigt att du senast nu fyller i dina kontaktuppgifter i tjänsten Self. Samtidigt kan du välja om du vill ha aviseringar per sms eller e-post.

Läs mer om den elektroniska hälsoenkäten.

Läs mer om Self.

 

22. Anmäl ditt evenemang till Aalto Festival

 

Aalto Festival 2017 presenterar det kunnande som finns bland Aalto-universitetets studerande, alumner, lärare och forskare den 2–31 maj på olika ställen i huvudstadsregionen.

Även studentorganisationers och studentgruppers evenemang kan delta. Vi ger evenemanget synlighet som ett led i marknadsföringen av festivalen genom webben, Facebook och andra sociala medier, en mobilapp, annonser i tidningar och webb, synlighet i stadsbilden och naturligtvis marknadsföring på campusen.

Anmäl evenemang som äger rum i maj – utställningar, seminarier, fester o.dyl. genom denna länk.

Webbplatsen öppnas senast den 12 april och mobilappen lanseras på evenemanget Aalto Open Air den 19 april. Vi uppdaterar webbplatsen kontinuerligt så du hinner ännu med!

Mer information: Samordnare Eeva Mäkinen, eeva.makinen@aalto.fi, 050 367 6425

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *