Veckobrev 23/2017

Tentamensveckan är förbi och sommaren här. Du hinner med mycket före sommarlovet – segling, rektorns festseminarium, boboll och mycket annat.

AUS veckobrev tar sommarpaus efter den 12 juni och återkommer den 21 augusti!

 

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

 

  1. Det allmänna bostadsbidraget för AUS hyresgäster
  2. AUS söker utdelare av läsårsdekaler (2 personer)
  3. Nya tentamensregler i början av augusti
  4. Rektorns festseminarium 20.6 – Tuula Teeri 60 år
  5. Bildelning med DriveNow nu på Otnäs campus
  6. Soupster family ordnar pubworkshop 8.6.
  7. TRIP goes Tillsammans Till Sjöss: testa segeljolle vid Otstranden 7–8.6 kl. 17
  8. Sommarboboll i Vindängen!
  9. Otaniemi GayDay 2.7.2017
  10. Helsinki Challenge pitch 6–7.6, rösta in Aalto-teamet i finalen
  11. Welcome to Graffathon
  12. Invitation to Service Design Hackathon
  13. Projektet Yritystä ordnar Startverkstad för synskadade, hörselskadade, rörelsehindrade och långtidssjuka högutbildade, sök senast 18.6!
  14. Vad tycker du om det digitala Studentbladet?

 

 

1. Det allmänna bostadsbidraget för AUS hyresgäster

Från och med den 1 augusti 2017 omfattas studerande av det allmänna bostadsbidraget, vilket innebär att hela hushållets inkomster i fortsättningen inverkar på bostadsbidragets belopp. Nedan finns anvisningar för ansökan om bostadsbidrag för varje bostadstyp. Anvisningarna gäller AUS hyresgäster.

 

Studentrum eller möblerat studentrum

Avtalen för AUS studentrum är individuella, dvs. varje invånare i en bostad med studentrum utgör ett eget hushåll. Om du bor i ett studentrum ska du ansöka om bostadsbidrag ensam. De andra invånarnas inkomster påverkar inte bidragsbeloppet.

 

Etta eller studentrum med eget badrum och kök

Om du bor ensam i en etta eller ett studentrum med eget badrum och kök omfattar ditt hushåll inga andra personer. Inte heller i studentrum där du har eget badrum och kök påverkar de andra invånarnas inkomster ditt bidrag. Personer som bor ensamma ansöker alltså om bostadsbidrag ensamma.

Om du däremot delar en etta eller ett studentrum med badrum och kök med någon annan utgör ni ett gemensamt hushåll. I praktiken är FPA:s tolkning alltid att ni är sambor och båda personernas inkomster påverkar bidragsbeloppet. Då ska ni ansöka om bostadsbidrag tillsammans.

 

Tvåor, treor och fyror

Nuläget

AUS ingår kompis- och familjeavtal för tvåor, treor och fyror, och båda avtalstyperna är solidariska. Det betyder att hyresgäster med kompis- eller familjeavtal utgör ett gemensamt hushåll där allas inkomster påverkar bidragsbeloppet. Personer som bor i tvåor, treor eller fyror med gemensamma hyresavtal ska ansöka om bostadsbidrag tillsammans.

Om du är den enda huvudhyresgästen i en tvåa, en trea eller en fyra och har hyrt ut en del av bostaden till en eller flera underhyresgäster kan du ansöka om bostadsbidrag ensam. Även underhyresgästerna kan ansöka om bidrag ensam om du ingått separata underhyresavtal med alla underhyresgäster.

Om du bor ensam är situationen densamma som när du bor i en etta, och du kan ansöka om bidraget ensam.

 

AUS fortsatta åtgärder

För tillfället pågår ett projekt inom AUS för att öka gemenskapen i boendet. Som ett led i projektet byggs bostäder med flera sovrum om till studentrum och tillvägagångssätt utformas för att ansöka om studentrum på samma sätt som kompisbostäder i dag. Målet är att AUS bostadsbestånd på lång sikt ska bestå enbart av studentrum, studentrum med eget badrum och kök, ettor och familjebostäder. Vi informerar hyresgästerna separat om tidtabellen för ändringarna när de blir aktuella.

 

Nyttiga länkar

Du kan redan nu ansöka om bostadsbidrag för augusti 2017 i FPA:s e-tjänst.

http://www.kela.fi/web/sv/studiestod-forandring

http://www.kela.fi/web/sv/allmant-bostadsbidrag

http://www.kela.fi/web/sv/allmant-bostadsbidrag_till-vem?inheritRedirect=true

 

2. AUS söker utdelare av läsårsdekaler (2 personer)

AUS söker två personer för en fyra veckor lång deltidsanställning för att dela ut läsårsdekaler. Den ena arbetar i Otnäs och den andra i Tölö. Uppgiften är att vid utdelningsställena i Otnäs och Tölö dela ut dekaler till de studentkårsmedlemmar som betalat läsårsavgifte. Personerna kontrollerar studentens identitet och att medlemsavgiften är betalad, klistrar dekalen på kortet och antecknar att dekalen delats ut.

Arbetet utförs i ett skift klockan 12–18. Arbetet utförs under fyra veckor 21.8–15.9.2017. Lönen är i enlighet med kravgrupp I i studentkårernas kollektivavtal (grundlön i heltidsanställning från 1409,04 euro i månaden, kalkylmässig lön i denna anställning cirka 1127 €). Fritt formulerade ansökningar med meritförteckning skickas senast fre 9.6.2017 kl.12.

Här finns hela platsannonsen: /ylioppilaskunta/avoimet-tyopaikat/ayy-hakee-lukuvuositarrojen-jakajaa-2-paikkaa/

 

3. Nya tentamensregler i början av augusti

De nya tentamensanvisningarna gäller hela Aalto-universitetet och behandlar tentamensarrangemangen, anmälningen och bedömningen. Anvisningen ersätter skolornas egna tentamensregler från och med 1.8.2017.

Kom ihåg!
1. Endast de som är anmälda får delta i tentamen.
2. Anmälan till en kurs är automatiskt också en anmälan till kursens tentamen.
3. Till andra tentamenstillfällen t.ex. omtent eller tentamina för självständiga kurser krävs en anmälan 7 dagar på förhand.
4. Efter 30 minuter släpps ingen längre in.
5. Lämna tillbaka alla svarspapper efter tentamen, även tomma papper, och på begäran frågepappren.
Läs den nya anvisningen i Into, mer information och påminnelser från skolorna kommer i augusti.

https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=27626677

 

4. Rektorns festseminarium 20.6 – Tuula Teeri 60 år

Välkommen med och fira rektor Tuula Teeris födelsedag med ett festseminarium och en mottagning på tisdag 20.6 klockan 13.30, Otsvängen 1, Esbo.

Seminariet fokuserar på bioteknik och biomaterial. Experterna Janne Laine, Markus Linder, Merja Penttilä, Herbert Sixta och Tapani Vuorinen från Aalto berättar om sin forskning och hur innovationerna påverkar vår vardag. Notera dagen i din kalender och anmäl dig senast den 12 juni.

Mer information: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=27626994

 

5. Bildelning med DriveNow nu på Otnäs campus

DriveNow är en bildelningstjänst som går ut på att du kan hämta och lämna tillbaka bilar flexibelt runtom i staden – också i Otnäs. DriveNow-bilarna finns på följande parkeringsplatser på Otnäs campus som är tillåtna för bildelningsbilar:

1. Datavägen 3
2. TUAS
3. Marvägen 15
4. Aalto-universitetets bibliotek
5. AUS
6. Otsvängen 7
7. Otsvängen 5
8. Otnäs Betongblandargränden

DriveNow är ett bra alternativ också för studerande eftersom du endast betalar 0,57 €/minut för den tid du använder. Med bildelning sköter du smidigt större anskaffningar eller mindre flyttar. Priset inkluderar bränsle, parkering, försäkringar och service. Om du registrerar dig senast den 11 juni får du dessutom 20 gratis körminuter.

Läs mer om tjänsten på adressen https://www.drive-now.com/fi/fi/helsinki

 

6. Soupster family ordnar pubworkshop 8.6.

Soupster family öppnar en pub i metrocentret som öppnar i Otnäs 2018! Tanken är att puben ska planeras tillsammans med studerandena så att den motsvarar deras behov och önskemål. Därför ordnar Soupster family torsdagen den 8 juni kl. 17 Keltsu 2.0-after vid Allas (https://www.neighbour.fi/). Baren är öppen och maten är gratis!

På programmet står workshoparbete kring pubens olika delområden, bl.a.

-Layout
-Matutbud
-Dryckesutbud
-Musik
-Allmän profil och inredning
-Namn

Anmäl dig här senast 7 juni kl. 17 om du vill äta! https://docs.google.com/forms/d/1pwnfql9gjJm72k-cFmjHgMVj-GxJOfIX8Moj4pa65XU/edit

Efter workshoppen fortsätter vi med fri samvaro och chill.

 

7. TRIP goes Tillsammans Till Sjöss: testa segeljolle vid Otstranden 7–8.6 kl. 17

Teknologseglarna deltar i Segling och båtsport i Finland rf:s evenemang Tillsammans Till Sjöss , som är ett led i projektet Finland 100. Som en del av temaveckan ordnar vi tillfällen att testa segeljolle vid Otstranden (Otnäs) onsdagen den 7 juni kl. 17 och torsdagen den 8 juni kl. 17.

Vi använder Trips segeljollar Pinkee (Vikla) och Vinkee (Flipper Scow), som finns på Otnäs Båtklubb, vid Otstranden. Från klubben deltar instruktörer som har med sig den nödvändiga säkerhetsutrustningen (flytvästar). Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av segeljollar eller segling – bara ett gott humör och varma kläder! Evenemanget är avgiftsfritt. Mer info finns på https://trip.ayy.fi/wordpress/?p=2937

Tillsammans Till Sjöss är en kampanj med pop up-evenemang med anknytning till båtliv och vattendrag. Den sammanför både nybörjare, erfarna sjöbjörnar, barn och vuxna. Deltagarna behöver alltså ingen bakgrund i sjölivet. Tillsammans Till Sjöss är en del av det officiella programmet under jubileumsåret för Finlands självständighet. Evenemanget hedrar det hundraåriga Finland och landets fantastiska vattendrag genom att deltagarna njuter av båtliv tillsammans. Mer info om Tillsammans Till Sjöss: http://spv.fi/yhdessavesille/

Anmälning: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScf9Rc7fZk_kw3bYBLawRto9fqqwWN0cAdEh74wvbQKet4V4g/viewform

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1326706494049971/

Frågor: trip(at)list.ayy.fi

 

8. Sommarboboll i Vindängen!

Otnäs bobollsförening OtaKoppi ordnar sommarboboll i Vindängen i Hagalund på tisdagar kl. 18–20. Sommarbobollen riktar sig i huvudsak till studerande och alla är välkomna oavsett nivå! Vi börjar med uppvärmning och ett snabbt träningspass, och sedan spelar vi. Vi lånar ut handskar och slagträn. Vi informerar om sommarbobollen på OtaKoppis Facebooksida https://www.facebook.com/otakoppi/ Välkommen med!

 

9. Otaniemi GayDay 2.7.2017

Otnäs färggrannaste sommarfest är tillbaka!

Ta med dina kompisar på Otnäs gladaste, färggrannaste och öppnaste picknick söndagen den 2 juli! Den här gången ordnas picknicken i Alvarsparken. Vare sig du kommer från Helsinki Pride eller Tuska Open Air hittar du garanterat gott sällskap med en skön attityd. Välkommen!

I år blir det gott om fart och farliga situationer när vi bygger upp en arena för tävlingen Otaniemen Smoothein Rider. Vi uppdaterar evenemanget med detaljer senare!

Kvällen eskalerar till en glitterfest i Servin Mökki kl. 18 med surrealistiska mängder skumpa, burlesk och imponerande program!

I ett nötskal:

VAD: Picknick och Smökkiparty!

VAR: Alvar Aaltos park/Servin Mökki, Otnäs

NÄR: Kl. 14/18, söndagen den 2 juli 2017 VAD KOSTAR DET: Bara besväret att ta sig dit!

TA MED DIG: Egen picknickfilt, mat (möjlighet att grilla)

 

Med i svängen AUS campussektion och TTE-fonden!

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/116262272284181/

 

10. Helsinki Challenge pitch  6–7.6, rösta in Aalto-teamet i finalen

Anmäl dig till idétävlingens pitchkvällar och heja på de Aaltoledda lagen. Ett av 20 semifinalistlag kommer direkt till final med publikens röster.

suomilinkki: http://www.aalto.fi/fi/current/events/2017-05-03/

 

 

11. Welcome to Graffathon

Do you enjoy audiovisual art? Are you interested in computer graphics? Would you like to create a piece of art yourself? No experience in graphics programming? No problem!

DOT, Digital Media Club of Aalto University would like to welcome you to join us at Graffathon 2017. In this weekend-long hackathon you will learn about demoscene, real-time programming and art creation. You’ll get to assemble your dream team and create and present a real-time audiovisual experience. Best pieces will be rewarded!

Graffathon 2017 is held 30.6-2.7 @ Startup Sauna, Betonimiehenkuja 3D, 02150, Espoo. Tickets are available at https://www.eventbrite.com/e/graffathon-2017-tickets-34637428481

Read more: http://www.graffathon.fi

12. Invitation to Service Design Hackathon

Want to contribute to Aalto University’s digital future? Eager to translate user insights into a world-class digital experience?

Aalto University is redesigning its digital communication and collaboration platform, and to ensure that the process is human-centric, Service design agency Hellon is organising a Service Design Hackathon – and you are invited to join!

The Service Design Hackathon is a full-day facilitated event where multidisciplinary groups will ideate the best solutions to cater to different users’ needs. These ideas, in turn, will guide the developers of the Aalto platform. The Hackathon will take place 14th of June from 9 am to 4.30 pm in Punavuori, Helsinki.

Sign up now at https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScju4Y9c6vdRQR59Dz8g9o17ucw6Mb25N_kEflDurZbVEeLdQ/viewform?c=0&w=1

Welcome!

 

13. Projektet Yritystä ordnar Startverkstad för synskadade, hörselskadade, rörelsehindrade och långtidssjuka högutbildade, sök senast 18.6!

Projektet Yritystä! ordnar en startverkstadsturné i augusti 10–25.8.2017. Startverkstäderna är avsedda för personer med olika typer av synskador, hörselskador eller rörelsehinder samt för långtidssjuka, primärt personer som avlägger eller har avlagt högskoleexamen och som funderar på att starta eget företag eller har en företagsidé som de vill utveckla.

Startverkstäderna kulminerar i ett evenemang fredagen den 6 oktober io Logomo i Åbo, där företagsidéerna presenteras och experter från näringslivet ger respons. Sluta fundera och ta chansen!

Läs mera på http://www.yritystä.fi/ ajankohtaista och anmäl dig senast söndagen den 18 juni 2017!

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/25196638-e294-4673-8c8c-fcb4782bdc3c?displayId=Fin1317277

 

14. Vad tycker du om det digitala Studentbladet?

Är Studentbladet bara skit? Eller det bästa någonsin? Berätta varför och hjälp oss förbättra det digitala Studentbladet!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIkq3URfnkZLkxc6k-yG0xbvC5vfqr7_zh6ukeVRrvX8RHhA/viewform?c=0&w=1

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *