Designtävling: Provostens kedja

 

Tävlingsarrangör:
Aalto-universitetets studentkår (nedan AUS)

 

AUS utlyser en öppen designtävling där uppdraget är att för Aalto-universitetets(nedan Aalto) provost designa och tillverka en akademisk symbol, kedjan. Designtävlingen är öppen för alla studerande vid Aalto, enskilt eller parvis.

 

Vad är provostens kedja?

Kedjan är en akademisk symbol som provosten använder vid akademiska och statliga festligheter såsom inskriptioner, processioner och promoveringar vid universitetet.

 

Uppdragsbeskrivning

Syftet med tävlingen är att för Aalto-universitetets provost designa och tillverka en modern kedja som uttrycker Aaltos värderingar; passion, mod, frihet, ansvar och en etisk verksamhet, och som är studentorienterad. Vi önskar att kedjan uttrycker Aalto-identiteten. Vi önskar också att kedjan designas på ett fördomsfritt sätt. Tvärvetenskapliga designlösningar är en fördel. Kedjan behöver inte vara traditionell men ska vara tillräckligt värdig för att kunna bäras på akademiska och statliga tillställningar, och den ska kunna användas av både en kvinnlig och en manlig provost. Kedjan får inte beröra huden utan fästs antingen på en frack eller en aftonklänning. Designen ska vara i ekonomiskt avseende rimlig att genomföra. Bidraget ska omfatta en riktgivande kostnadsberäkning för tillverkningen av kedjan. AUS förbehåller sig rätten att låta bli att genomföra ett enda av de bidrag som lämnas in.

 

Deltagare

Alla studerande, inklusive forskarstuderande, som är inskrivna vid Aalto-universitetet får delta i tävlingen.

 

Jury

Juryn har sex medlemmar varav tre är studerande och tre akademisk personal. Namnen på medlemmarna offentliggörs senare. Juryns sekreterare är AUS generalsekreterare.

 

Inlämning av tävlingsbidrag

Bidragen lämnas in elektroniskt till AUS generalsekreterare på adressen niko.ferm(at)ayy.fi senast måndagen den 16 oktober 2017 kl. 16.00. Bidragen får inte vara publicerade tidigare. Bidraget ska omfatta en skiss av kedjan samt en kort beskrivning av konceptet och de material som använts. Materialet ska sammanställas på ett sådant sätt att juryn utgående från det kan bedöma bidragen med avseende på alla aspekter som är väsentliga för tävlingsuppdraget.

 

Honorar

Till vinnaren betalas ett honorar på 1500 euro för designarbetet. Eventuella hedersomnämnanden delas också ut. Om kostnaderna för tillverkningen av kedjan avtalas separat med vinnaren. AUS och den vinnande designern kommer separat överens om inlösning, upphovsrätt och eventuell vidareutveckling av det vinnande bidraget.

 

Bedömningskriterier

Juryn kommer att fästa vikt vid den konstnärliga kvaliteten och hur Aaltos värderingar, studentorienteringen, Aalto-identiteten och tvärvetenskapligheten tar sig uttryck i bidragen.

 

Bidragen behandlas anonymt och därför får inga uppgifter om designern framgå av tävlingstexten och förslaget.

 

Tävlingsförlopp och tidtabell

Tävlingen utlyses den 18 september 2017.

Designfasen tar slut den 16 oktober 2017 kl. 16, då bidragen ska vara inlämnade elektroniskt till adressen niko.ferm(at)ayy.fi.

Juryn utser vinnaren kort efter att bidragen lämnats in.

Kedjan ska vara färdig den 4 december 2017.

 

Tilläggsinformation om tävlingen

AUS styrelseordförande Joona Orpana, joona.orpana(at)ayy.fi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *