AUS fördömer skadegörelse mot valreklam i delegationsvalet

Det har kommit till AUS kännedom att skadegörelse har riktats mot valförbundens valreklam i delegationsvalet. AUS fördömer skadegörelse och störning som riktas mot valaktiviteter offentligt och på webben. Alla valförbund och kandidater har rätt att bedriva sitt eget valarbete. AUS ingriper i reklamen endast om den är störande eller regelvidrig eller om den utsatts för skadegörelse.

Ett fall av skadegörelse har kommit till AUS kännedom där valförbundets identitet och visuella material använts för att sprida rasistiska budskap och andra värderingar som strider mot valförbundets värderingar. De berörda har gjort en brottsanmälan och situationen utreds.

Om liknande situationer framkommer i fortsättningen ska de anmälas till AUS centralvalnämnd. Det lönar sig också att göra en brottsanmälan.

Om en kandidat eller ett valförbund bryter mot valordningen eller andra bestämmelser som centralvalnämnden utfärdat i tydligt direkt eller indirekt nyttosyfte kan kandidaten eller valförbundet i värsta fall uteslutas ur valet. Mer info om valsanktioner finns här: /vaalit/valsanktioner/?lang=sv

Alla officiella affischer finns på AUS Facebooksida och kandidatgallerierna på valsidorna på adressen /vaalit/valforbund-2/?lang=sv

 

Anvisningarna för valreklamen finns här: /vaalit/valreklam/?lang=sv

 

Mer information:

Centralvalnämndens ordförande Iiro Lehtiniemi: iiro.lehtiniemi@ayy.fi

Centralvalnämndens sekreterare Johanna Pietiläinen: johanna.pietilainen@ayy.fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *