AUS och Hoas lade grundstenen för Aalto Village

Meddelande

AUS

2.11.2017

 

 

Grundstenen för de nya studentbostäderna i Aalto Village lades torsdagen den 12 oktober 2017 i Otnäs i Esbo. Grundstenläggarna var Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä och företrädarna för AUS och Hoas. Där den gamla polisskolan har stått byggs 262 nya studentbostäder som ska stå klara i början av 2019.

 

 

I november 2016 avlägsnades den gamla polisskolans grundsten på Karlavägen 2 och poliserna sade farväl till sin gamla studieort Otnäs. Ett knappt år senare, torsdagen den 12 oktober, firades ännu en historisk händelse på tomten. År 2019 ska där stå 262 nya studentbostäder.

 

Karlavägen 2 är Aalto-universitetets studentkår AUS och Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas gemensamma projekt. Nybygget omfattar sammanlagt 262 bostäder varav 131 tillhör Hoas och 131 AUS. När objektet står klart ökar antalet Hoas-bostäder i Otnäs till 686 och hela Hoas bostadsbestånd till 9530 bostäder. Hos AUS stiger antalet bostäder till 3000.

 

Trots det kalla vädret fylldes festtältet av folk från AUS, Hoas, Esbo stad, arkitektbyrån Sarc och entreprenörsbyrån Uusimaan Jatke. Gästerna underhölls av teknologbrandkårsorkestern Retuperän WBK med nyare fransk hornmusik och slangmästare Leevi Letkutsalo som förtjänstfull konferencier.

 

I öppningstalet tackade AUS styrelseordförande Joona Orpana sina samarbetspartner och sade sig vara säker på att grundstenen är ett löfte om världens bästa studentboende för kommande generationer.

 

”Ett utbud på pålitligt boende till rimliga priser under studietiden är en kritisk faktor i en internationell och ambitiös universitetsgemenskap” sade Orpana. ”Flera tusen studenter får nöja sig med en plats i bostadskön, på kompisens soffa eller i nödinkvarteringen när läsåret inleds – vilken nollinvestering som startkapital för världsförändrare. Nu gör vi något åt saken”.

 

AYY:n hallituksen PJ Joona Orpana allekirjoittaa peruskirjaa.

 

Det andra inlägget hölls av Kim Lindholm, Hoas fastighetschef. Han berättade om gamla tider: ännu för 50 år sedan byggdes Hoas första bostäder i Otnäs på dåvarande Tekniska Högskolans studentkårs tomter eftersom kårens egna medel inte räckte till för byggprojektet. Nu är Hoas och AUS jämbördiga partner i projektet och skapar tillsammans ett starkt samarbete.

 

Lindholm riktade ett särskilt tack till de anställda på byggarbetsplatsen. ”Trots höstens stormar och regn gör de sin insats för Otnäs växande campus och studenterna där. Deras arbetsinsats är mycket viktigare än en enskild arbetsuppgift eller entreprenad – de är med om att bygga Finlands viktigaste campusområde.”

 

Efter de högtidligare talen sparade inte Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä på humorn. ”Otnäs är som känt Finlands fattigaste postnummer. I Aaltos Gamechanger-anda kunde vi lösa det här genom att slå ihop postnumren för Otnäs och Westend.”

 

Mäkeläs tal innehöll också allvar. Enligt honom är Esbo en stad i världsklass som redan har ett universitet och forskning i världsklass. Byggandet av Aalto Village är en fortsättning på föregångartraditionen och skapar nya boendeutopier. Till slut kunde han ändå inte hålla inne med ett sista skämt.

 

 

”Till taklagsfesten tar vi oss förhoppningsvis med metron.”

 

Till slut presenterade Slangmästare Letkutsalo Jatke Uusimaas vd Hannu Anttonen. ”Utan Jatke skulle vi inte stå här och dunka varandra i ryggen med bubbel i handen”.

Anttonen inledde sitt tal traditionsenligt, inte med de gamla romarna utan med det antika Babylon.

 

”Seden att tillsammans mura en gemensam tegelsten uppstod redan i Babylon”, berättade han. ”Under historiens lopp trodde man att grundstensläggningen skrämde bort demoner, och även människor och djur offrades under tillställningarna. I dag tror vi lyckligtvis inte på några demoner eller offergåvor men traditionen av samarbete lever vidare.”

 

Anttonen fortsatte med ett löfte om att Jatke överlämnar 262 nya bostäder till AUS och Hoas vid årsskiftet 2018–2019. ”Och vi lovar att sköta projektet bra.”

 

 

I i grundstenen murades ett brev till kommande generationer, dagens Helsingin Sanomat, de mynt som används i Finland och en del studentlivsrekvisita från studenttidningen Aino till halarmärken och en flaska anrik alkohol.

 

Därefter avnjöts ett glas bubbel ackompanjerat av RWBK.

 

 

Karlavägen 2, Esbo

Beställare: Aalto-universitetets studentkår AUS och Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas

Huvudentreprenör: Jatke Uusimaa OY

Arkitekt: Arkitektbyrå Sarc OY, arkitekt Sarlotta Narjus

Elplanerare: Sähkösuunnittelu Elbox Oy, Matias Hyvönen

Byggnadsplanering: RI-plan Oy, Jyri Laurinantti

VVS-planering: Livair Or, Kari Ruottinen

Grundundersökningar: Severi Anttonen KY, Severi Anttonen

 

Text och photo: Katarina Vesikko, AUS:s informatör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *