Stark misstanke om drogning av en person i Otnäs / Säkerhet under studentevenemang

STARK MISSTANKE OM DROGNING AV EN PERSON I OTNÄS/SÄKERHET UNDER STUDENTEVENEMANG

Aalto-universitetets studentkår (AUS) har fått en anmälan om ett misstänkt fall av drogning av en person under ett gemensamt evenemang ordnat av föreningar inom AUS och Studentkåren vid Helsingfors universitet 2.11 i Servin Mökki. Evenemanget avbröts som följd av händelsen.

Arrangörerna kontaktade omedelbart AUS, varefter också AUS representant besökte platsen. Arrangörerna iakttog heltäckande säkerhetsanvisningar enligt vilka evenemanget ordnades. Arrangörerna agerade exemplariskt då de försäkrade sig om offrets säkerhet och avbröt evenemanget omedelbart och kontrollerat. Personen fördes med ambulans till sjukhus och mår nu bra. AUS och HUS har varit i tät kontakt med de föreningar som ordnade evenemanget och fortsätter följa upp situationen. Föreningarnas eget meddelande finns här: https://www.facebook.com/events/225829981282545/permalink/235793573619519/

Vår allas säkerhet är en sak som vi aldrig ska ge avkall på, och vars och ens personliga integritet måste tryggas. Om det ändå sker övertramp ska man omedelbart ingripa i alla slags trakasserier och andra typer av hotfullt beteende. Det här gäller både utomstående personer och medlemmar i studentgemenskapen. Om man vill ordna ett evenemang bara för studerande kan man till exempel kräva att alla som vill komma in visar upp sitt studentkort. Inga personer som beter sig på ett sätt som oroar eller hotar de övriga deltagarna ska släppas in på ett evenemang, oavsett om det är slutet eller öppet för alla.  

En situation som oroar eller får någon att känna sig otrygg är alltid allvarlig. Om en farlig situation uppstår är det viktigt att veta hur man ska handla. Personer som är hotfulla eller kränker andras personliga integritet ska avlägsnas från evenemanget. I hotfulla situationer ska evenemanget avbrytas omedelbart. Arrangörerna ska se till att vara förberedda på farliga situationer. Det här innebär åtminstone att försäkra sig om brandsäkerheten och en fungerande passerkontroll samt vara beredd på hotfullt beteende. Det lönar sig att alltid läsa användningsreglerna även om lokalen skulle vara välbekant. Håll utrymningsvägarna fria och skyltade och kontrollera att släcknings- och förstahjälputrustningen finns på rätt plats. Det bästa sättet att förebygga störande beteende är att  

  • komma överens om vem som ansvarar för passerkontrollen, 
  • se till att evenemanget inte sväller ut okontrollerat, 
  • komma överens om spelreglerna i hotfulla situationer, 
  • och minimera uppenbara risker (t.ex. gömma saxar, verktyg, köksredskap o. dyl.)  

AUS förhåller sig allvarligt till alla trakasserier och farliga situationer på studentevenemang. Misstänkta brott mot en persons hälsa ska alltid anmälas till polisen. På så sätt kan vi tillsammans visa att trakasserier och våld på studentkårens och studentföreningarnas evenemang inte tolereras i någon form. 

I situationer där deltagarnas hälsa är hotad ska offrens säkerhet alltid tryggas och nödcentralen larmas. Vi hoppas att ingen någonsin tvekar att omedelbart kontakta nödcentralen i farliga situationer. Vi hoppas också att alla farliga situationer och trakasserifall anmäls till AUS. På så sätt kan vi tillsammans förhindra att problemen sprider sig. 

Läs också AUS och Aaltoprästernas anvisning om krissituationer och eftervård i studentgemenskapen. Anvisningen innehåller råd för att möta en chockad människa och för att ordna fortsatt hjälp, och syftet är att ge en handlingsmodell och kontaktuppgifter i fall av plötsliga uppskakande situationer, kriser. Länk till anvisningen:https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615842  

Din kontaktperson vid AUS: 

Rådgivning för föreningar
Ahto Harmo, kommunikations- och föreningssakkunnig, ahto.harmo at ayy.fi, 050 520 9442. 

Trakasseriombud
Du kan kontakta trakasseriombuden om du upplevt eller observerat trakasserier i universitetssamfundet. All kontakt sker konfidentiellt. Trakasseriombuden ger råd och samtalshjälp, och hjälper vid behov med att reda ut situationen.  

Lauri Jurvanen, socialpolitisk sakkunnig, trakasseriombud, lauri.jurvanen at ayy.fi eller  hairinta-mies at ayy.fi, 050 520 9418. 

Elli-Noora Kaurila, intressebevakningssakkunnig, trakasseriombud, elli-noora.kaurila at ayy.fi eller hairinta-nainena at ayy.fi, 050 520 9445 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *