AUS presenterar de nya intressebevakningssakkunniga

I februari började två nya sakkunniga jobba för Aalto-universitetets studentkår. Minna Mäkitalo är ny sakkunnig för utbildningspolitik. Tero Uuttana är intressebevakningssakkunnig för konstområdena och verksamhetsledare för TOKYO.

AUS nya sakkunniga för utbildningspolitik Minna Mäkitalo är teologie kandidat från Helsingfors universitet och studerar för sin magisterexamen i teologi. Hon har suttit i styrelsen för Studentkåren vid Helsingfors universitet och arbetat för studentkåren vid Tammerfors universitet.

Aalto-universitetet känner hon också sedan tidigare.

”När jag studerade vid Helsingfors universitet samarbetade vår fakultetsförening tätt med teknologerna i Otnäs – och senare kom jag själv hit för att studera produktionsekonomi som biämne.”

Mäkitalo skrattar när hon berättar att hon inte kunde motstå frestelsen då AUS-jobbet ledigförklarades, trots att hon planerat att fokusera på studierna i år. Studierelaterad intressebevakning har länge varit viktigt för henne.

”Jag har varit aktiv inom studenternas intressebevakning sedan 2011 då jag blev studentrepresentant i förvaltningen vid Helsingfors universitet. I AUS hoppas jag särskilt kunna förbättra välbefinnandet och likabehandlingen bland studenterna.”

Arbetet som sakkunnig för utbildningspolitik omfattar bland annat intressebevakning och utlåtanden med anknytning till studenternas rättsskydd, utvecklingen av Aalto-universitetet och den nationella utbildningspolitiken, samt att samordna valet av studentrepresentanter (hallopeder) och stödja dem i deras arbete.

”Jag är något av en världsförbättrare, men eftersom jag samtidigt är rätt pragmatisk har jag bestämt mig för att fokusera på universitetet och intressebevakningen”, säger Mäkitalo.

AUS nya intressebevakningssakkunniga för konstområdena, som samtidigt är verksamhetsledare för TOKYO, heter Tero Uuttana och har avlagt magisterprogrammet i kulturpolitik vid Jyväskylä universitet med samhällspolitik som huvudämne. Han har tidigare jobbat bland annat som producent för stadsfestivalen Yläkaupungin yö i Jyväskylä.

Uuttana arbetar samtidigt för både AUS och TOKYO. Hans arbete omfattar både evenemangsproduktion, verksamhetsledning och den gemensamma intressebevakningen för alla ARTS-studenter.

Uuttana berättar att det största projektet år 2018 är ARTS flytt till Otnäs. En del av studenterna har flyttat redan tidigare, men under sommaren 2018 kommer också de sista från ARTS att flytta till den nya byggnaden Väre i Otnäs.

”Aldrig tidigare har alla ARTS-studenter studerat på samma campus. Nu flyttar ARTS på en gång till samma lokaler och blir en del av Otnäs. Vi måste få studentgemenskapen på ARTS att uppleva Otnäs som sitt”, säger Uuttana.

Flytten firas under året med många olika evenemang inom ramen för Konståret 2018. På hösten planeras till exempel konstevenemanget Otnäs natt som Uuttana ser fram emot.

”När man gör något för första gången går det inte att vara säker på hur det fungerar i praktiken – men jag hoppas på ett fantastiskt evenemang. Planerna har tagit fart!”

Både Mäkitalo och Uuttana berättar att de inte helt hunnit anpassa sig till Aaltos och AUS organisation och kultur. Man växer med sin uppgift, och båda lär sig nya saker varje dag.

”Vid Aalto och AUS är framåtandan stark. Det gillar jag”, säger Uuttana.

”Jag tycker det är fint att studentkårerna arbetar med sann passion. Det bästa är att få göra saker som känns viktiga tillsammans med andra entusiastiska människor”, sammanfattar Mäkitalo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *