Aaltogemenskapens aktiva uppmärksammades med utmärkelser

Aalto-universitetets studentkår firade sin åttonde årsfest lördagen den 19 maj 2018. Till festens ära belönades aktiva inom Aaltogemenskapen med olika utmärkelser.

På festen delade studentkåren ut totalt 20 samfundstecken, tio förtjänsttecken, två hederstecken och två hjältetecken. Utmärkelserna delades ut av studentkårsdelegationens ordförande Onni Lampi. Dessutom utdelades diplomen för årets gärning för inlärningsfrämjande och årets internationella bragd.

Läs mer om alla mottagarna och motiveringarna för utmärkelserna.

 

Årets gärning för inlärningsfrämjande

Aalto-universitetets studentkårs pris för inlärningsfrämjande gick till Informationsnätverksgillet Athene.

Athene har visat ett stort engagemang för att utveckla undervisningen och arbetat aktivt för det målet. Informationsnätverksstudenterna vidtog konkreta åtgärder i samarbete med föräldraföreningen Athene Angels och Aaltos högskola för teknikvetenskaper.

Studenterna initierade ett projekt för att inrätta en egen professur för informationsnätverk, som konkretiserades i och med rekryteringen av en Professor of Practice för en femårsperiod.

Genom sitt agerande gav Athene prov på ett energiskt påverkansarbete och vad som kan uppnås om man vågar ta sig an en fråga.

 

Årets internationella bragd

Programmet Sustainable Global Technologies som belönades med diplomet för årets internationella bragd närmar sig undervisning och hållbar utveckling ur ett genuint globalt perspektiv.

Programmet är en tvärvetenskaplig helhet på tre kurser vid Aaltos högskola för ingenjörsvetenskaper. Det förenar alla studieområden vid Aalto och ett stort antal studenter med olika bakgrunder och ger dem chansen att arbeta tillsammans med hållbar utveckling och internationella problem. Studenterna har årligen möjligheten att sätta sig in i sambanden mellan hållbar utveckling, teknik och sociala och kulturella utmaningar i en kursmiljö med internationellt tänk.

Med priset för årets internationella bragd vill AUS betona vikten av ett arbete för högklassig internationalitet och uppmuntra både studenter och personal att samarbeta för ett bättre, mer öppet och internationellt tänkande Aalto.

 

Samfundstecken

Samfundstecknet beviljas personer som aktivt verkat inom studentkåren och främjat studentkårens mål.

År 2018 beviljade AUS samfundstecknet till följande personer:

Antti Kaivola

Antti Kaivola är skolboksexemplet på en multitalang vid Aalto. Han är en passionerad studentaktiv som ordnat oräkneliga fester och alltid orkar se det positiva i allt samtidigt som han sprider arbetsglädje till alla omkring sig.

Elisa Jokinen

Elisa Jokinens insats för kulturen i Aaltogemenskapen är exceptionellt stor. Som ordförande i NESU-KY och Kulturutskottet i KY:s styrelse och aktiv deltagare i arrangemangen bakom jäynätävlingen har hon spritt glädje bland oräkneliga människor.

Ella Potka

Ella Potka har varit med och ordnat talrika evenemang genom flera olika aktörer inom Aaltogemenskapen. Vi vill särskilt nämna teknologernas 145-årsjubileum som hon förtjänstfullt samordnade.

Iida Palosuo

Iida Palosuo belönas för att ha konkretiserat tvärvetenskapligheten och för sitt entusiastiska intressebevakningsarbete vid ARTS.

Kalle Keinonen

Kalle Keinonen har förtjänstfullt främjat förenandet av studentkårerna och kulturerna, ARTS kommande flytt och TOKYO:s fullödiga deltagande i Otnäsvimlet.

Krista Kuuttiniemi

Krista Kuuttiniemi har varit ordförande för ämnesföreningen Aalto Economics, där hon på ett betydande sätt främjat föreningens verksamhet och gjort den mer tvärvetenskaplig. Dessutom har hon varit aktiv medlem i AUS delegation och utgjort en förtjänstfull förebild.

Linnea Anttila

Linnea Anttila är en långvarig sektionsaktiv och festarrangör som redan i fyra år avverkat kulturorganen i Aaltogemenskapen. Dessutom har hon studerat både teknik och ekonomi.

Otto Bergius

Otto Bergius som för tillfället samordnar studentkårens företagsrelationer har den kanske mest imponerande listan av företagsrelationsposter i AUS historia. Dessutom kan Julkkus läsare njuta av hans bidrag i valborgstidningen.

Peppi Seppälä

Peppi Seppälä är entusiastisk delegationsaktiv och sektionsfunktionär. Förutom arbetet i delegationen har hon varit IE-direktör i Aalto-universitetets studentkår och ordförande för Campussektionen.

Säde Palmu

Säde Palmus outsinliga entusiasm för utbildningspolitik och campuspåverkan är utan motstycke. Hon har också varit ordförande för Arkitektgillet och aktivt deltagit i delegationens arbete.

Ville Marchant

Ville Marchants ovanliga insats för Aaltogemenskapen har varit intensiv. Ekonomikandidaternas flytt till Otnäs och studentprojektet Tempaus2016 som lyfte fram vikten av den grundläggande utbildningen skulle ha sett mycket annorlunda ut utan honom. När Ville bygger upp en bättre Aaltogemenskap är det med fokus på det viktiga och utan rädsla för att kavla upp ärmarna.

Heikki Salko

Just nu är internationalitet och flerspråkighet ytterst kritiska frågor för Aaltogemenskapen. Få går dock från ord till handling på samma sätt som Heikki Salo, som översätter sitssånger och ordnar engelskspråkiga museibesök med stor hängivenhet.

Ilkka Särkiö

Ilkka Särkiö har varit exceptionellt aktiv i Fysikergillet och studentkåren. Förutom att han fostrat nya phuxar och ordnat evenemang har han haft ansvarsfulla uppgifter i studentkårens styrelse och som delegationens ordförande.

Jutta Kalli

Få personers visuella och grafiska verk har fått så stor spridning i studentkåren som Jutta Kallis. Jutta har lyft profilen för många gilles- och föreningsevenemang och hon ledde också Festkommittén oklanderligt.

Konsta Huuki

Få teknologer är så öppna, entusiastiska och handlingskraftiga som Konsta Huuki. Han går från uppdrag till uppdrag som ett snabbtåg och har varit både klockare, valborgstidningsredaktör och medlem i studentkårens styrelse. Dessutom var Huuki ordförande för årsfestkommittén 2018.

Tuuli Sarantola

Tuuli Sarantola har en exceptionellt mångsidig bakgrund i gillesverksamheten, i GAYY och i Teknologsektionen. Hon är en evenemangsarrangör med visioner och en strukturförnyare med det uppriktiga målet att alla alltid ska trivas så bra som möjligt.

Sanna Unkuri

Sanna Unkuri har arbetat långsiktigt för internationella ärenden i Aaltogemenskapen. Hon har både suttit i styrelsen med ansvar för internationella frågor och ordnat AUS årsfest.

Samu Nurmi

Att bevara och dokumentera traditioner är ofta en av de första saker studentgemenskapen glömmer. Samu Nurmi har arbetat exceptionellt förtjänstfullt för museiverksamheten inom AUS. Han har också fungerat som ett utomordentligt gränssnitt för TTE-ansökningar och hjälpt olika parter att få bidrag.

Ville Myllylä

Ville Myllylä har arbetat förtjänstfullt och aktivt i Maskiningenjörsgillet, senast som ordförande. Efter sitt ordförandeår arbetade han i AUS styrelse för att förbättra Aaltogemenskapens lokalutbud.

Mikko Mustonen

Mikko Mustonen har byggt upp en mångsidig frivilligkarriär i Aaltogemenskapen. Han har varit styrelsemedlem i Automations- och systemtekniska gillet, medlem i Teknologsektionen och i flera kommittéer. Hans glada inställning och noggranna arbete är ofta oersättliga.

 

Förtjänsttecken

Förtjänsttecken utdelas till personer som varit länge och omfattande aktiva i studentkåren.

År 2018 beviljade AUS förtjänsttecknet till följande personer:

Elina Kuutti

Elina Kuutti är en ovanligt handlingskraftig och inspirerande TOKYO-medlem. Hon har suttit i konst- och designstudenternas förening TOKYO:s styrelse i två år, senast som ordförande. Mellan sina år i styrelsen satt hon i AUS styrelse med ansvar för konstfrågor och inspirerade hela styrelsen inom det området. Därefter har hon varit ordförande för delegationsgruppen Pro Arte och där säkerställt att konstnärernas röster inte glöms bort inom Aalto.

Joanna Haahti

Joanna Haahti har producerat så många evenemang i Aaltogemenskapen att ingen garanterat kan räkna dem. Hon har lett IE-kommittén som är en av AUS största samlande kommittéer, suttit i AUS styrelse och lett gemenskapssektionen Aava. Joannas person kan beskrivas med anekdoter från situationer där hon till exempel slutfört kompisarnas årsfestfrisyrer innan hon tagit itu med sin egen.

Mikko Leino

Mikko Leino är en elteknolog som länge arbetat med teknologphuxarna och museet. Han har varit phuxkapten i Elingenjörsgillet, phuxmajor i Teknologsektionen i två år och därefter också intendent för Polytekarmuseet. Utöver allt det här har han förtjänstfullt verkat som studentaktiv och både medlem och ersättare i AUS delegation.

Lyckligtvis hindrade inte utexamineringen till diplomingenjör Mikko från att fortsätta i samma takt. Också i år hittar man honom i styrelsen för doktorandernas förening Aallonhuiput.

Petri Valkama

Petri Valkama utexaminerades redan för några år sedan till fastighetsekonom. Under sin tid som aktiv satt han i studentkårens styrelse, var ansvarig för företagsrelationer i Prodeko och skrev aktivt i gillets tidning.

Det pågående studentcentrumsprojeketet skulle inte ha kommit så här långt utan Petris osjälviska hjälp med utvärderingen av projektplanen och hans deltagande i AUS ekonomiutskott som ordförande för fastighetsavdelningen.

Anna Anttalainen

För vissa är det en livsstil att ordna årsfester. En av dem är Anna Anttalainen, som varit med och ordnat sju olika årsfester både i gillena och i studentkåren. Vid sidan av detta har hon varit aktiv i Teknologsektionen.

Dessutom hade Anna en central roll i studentprojektet Tempaus2016. Hon ledde skolteamet förtjänstfullt och praktiskt taget bodde i Strandbastun under hela cirkusen där hon hjälpte inkommande och avgående skolbesökare.

Niina Palm

Genom sina handlingar har Niina Palm visat prov på en exceptionellt stark Aaltoidentitet. I flera år har hon arbetat med kultur inom KY såväl i utskottet som i spexet. Också inom Aalto-universitetets studentkår har hon ordnat evenemang i rekordfart utan synbar ansträngning, vilket bevisas av hennes redan tvååriga karriär som AUS kulturproducent.

Valtteri Ahonen

Studenter orkar sällan arbeta med ekonomifrågor lika intensivt som Valtteri Ahonen gjort i åratal. Han har varit ordförande för KY-stiftelsen, medlem i stiftelsens styrelse och medlem i AUS ekonomiutskott. Man ska inte heller underskatta hans förtjänster inom kulturen i styrelsen för NESU-KY och redaktionen för valborgstidningen Äpy.

Reeta Ojala

I vår gemenskap är det ovanligt att en enskild person arbetar så här energiskt inom studentkåren under flera år. Reeta Ojala har varit ansvarig för internationella ärenden i sitt gille, under två år internationell direktör i Teknologsektionen och under detta år medlem i internationella sektionen Mosaic. Utöver allt detta har hon också haft tid för cheerleadinglaget APC Foxes och arrangemangen inför Teknologtraditionsfesten.

Petteri Heliste

Varje studentkår behöver pedantiska fysiker som förnuftets röster bland sina aktiva. AUS har haft glädjen att njuta av Petteri Helistes insats i fem år. De många åren i delegationen tycks bara sporra honom vidare och han har också gått igenom styrelseuppdragen i AUS.

Petteri identifierade det ovannämnda behovet också i Finlands studentkårers förbund och har i år gjort ett fantastiskt arbete där samtidigt som han hjälpt AUS när han hunnit.

Arja Ripatti

Förtjänsttecknet beviljas AUS pensionerade mycket långvariga fastighetssektreterare Arja Ripatti. Hennes glada inställning och osjälviska hjälpberedskap var omätligt värdefull för arbetsgemenskapen och vi är många som saknar hennes goda koll på kontorets skumpaförråd. Det säger mycket om henne att hon för tio år sedan som hedersbetygelse beviljades rätten att bära teknologmössa.

 

Hederstecken

Hederstecknet delas ut till personer som på ett särskilt långvarigt, aktivt och omfattande sätt verkat för studentkårens intressen och mål.

År 2018 beviljade AUS hederstecknet till följande personer:

Anu Juvonen

Listan över Anu Juvonens uppdrag är oändligt lång. Hon har varit aktiv inom så gott som varje delområde i kultursektorn – delegationen och byaverksamheten inbegripen. Att verka för studentkårens mål känns som en underdrift när det gäller henne, med hänsyn till de otaliga evenemangen, festerna och Tempausprojektet.

Anu har varit ett orubbligt stöd för tiotals sektionsmedlemmar när de behövt eller bett om det.

Jukka Mäkelä

Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä har arbetat hårt och osjälviskt för Aaltogemenskapen på ett sätt som största delen av studentkårens funktionärer inte så lätt kunnat uppfatta, men som varit desto viktigare. Han har varit en värdefull kanal till en av våra viktigaste intressentgrupper och varit mycket aktiv i AUS hedersråd. Under sin tid som studentaktiv var han bland annat ordförande i styrelsen för Tekniska högskolans studentkår och ordförande för sitt eget gille.

Jukka är en av de viktigaste stöttepelarna för teknologkulturen, Otnäs och särskilt för Aaltoidentiteten. Han är ett lysande exempel på livslångt lärande och vilken resurs alumnerna i bästa fall kan utgöra för studentkåren och dess gemenskap.

 

Hjältetecken

Hjältetecknet beviljas för en enskilt handling eller ett enskilt projekt eller en serie av sådana som påverkat studentkårens och kårmedlemmarnas liv.

År 2018 beviljade AUS hjältetecknet för följande handlingar:

AllWell?-arbetet för välbefinnande

AUS hjältetecken beviljas universitetets arbete för välbefinnande under namnet AllWell? För Aaltogemenskapen är det ytterst viktigt att studenternas psykiska hälsa, ork och välbefinnande tas i beaktande i den utsträckning de kräver.

Undersökningsresultaten är delvis dyster läsning och handlar bland annat om en stor risk för utmattning bland studenterna. Universitetet förhöll sig på rätt sätt till resultaten och vidtog åtgärder utan dröjsmål. Sådana initiativ från universitetet ser till att Aaltogemenskapen lever och mår bra.

Självständighetsmottagningen i Dipoli

AUS hjältetecken utdelas för självständighetsmottagningen i Dipoli. Inför Finlands självständighetsfest gjorde några alumner ett initiativ om att upprepa 1980-talets självständighetsfest i Dipoli. Efter det inledande arbetet sammankallades en arbetsgrupp för evenemanget, som säkert satt ner ett fyrsiffrigt antal arbetstimmar på arrangemangen.

Självständighetsdagens mottagning blev ett unikt sätt att inleda en dialog mellan alumnerna och de nuvarande studenterna. Som helhet överträffade evenemanget alla förväntningar och all respons har varit positiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *