I maj och juni har tre nya sommarpraktikanter börjat jobba på AUS huvudkontor.
Riikka Koskela utvecklar kommunikationen om boendeärenden, Sanni Laiho arbetar med studenternas välbefinnande och likabehandling och Märt Vesinurm fokuserar på AUS organisationsutveckling.
Alla tre har erfarenhet av högskolevärlden.
Laiho satt i styrelsen för Studentkåren vid Helsingfors universitet 2014 och Koskela har gjort arbetspraktik vid Tammerfors universitet och yrkeshögskolan Haaga-Helia. Vesinurm innehar flera förtroendeuppdrag inom AUS, bland annat som delegationsmedlem.
Våren 2018 sökte AUS praktikanter för åtta olika arbetsbeskrivningar. De sökande fick också föreslå egna praktikhelheter.
”Jag gillade att det fanns flera olika beskrivningar och att man i sin ansökan fick betona det man är bra på och kunde tänka sig att göra”, säger Koskela som studerar organisationskommunikation vid Vasa universitet.
”Jag sökte också tre andra uppdrag men blev till slut erbjuden en plats inom organisationsutvecklingen. Produktionsekonomin är en intressant del av mina studier, så det passar mig bra att sätta mig in i ämnet i praktiken”, säger Vesinurm som studerar informationsnätverk vid Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper.
”Studenternas välbefinnande har alltid varit en hjärtefråga för mig. Jag trodde jag redan lämnat studentrörelsen bakom mig, men eftersom välbefinnande är ett inspirerande tema bestämde jag mig för att söka praktikplatsen hos AUS”, säger Laiho som avlägger sin magistersexamen i finska språket vid Helsingfors universitet i höst.
Under sommaren kommer praktikanterna att arbeta med olika projekt.
Laiho tar fram likabehandlingsanvisningar för föreningarna inom AUS, kartlägger de åtgärder som Aaltos högskolor vidtagit med anledning av resultaten från AllWell?-enkäten om välbefinnande och planerar en kampanj om att ingripa i trakasserier i studentgemenskapen.
Koskela har i uppgift att kartlägga AUS kommunikation kring boende och planera hur kommunikationen i anslutning till studentbostäderna kan effektiviseras.
Vesinurm utarbetar en organisationshandbok som ska bli ett verktyg för AUS verksamhetsstyrning och där till exempel teamens arbetsuppgifter och annan så kallad tyst kunskap i organisationen ska dokumenteras. Handboken ska bidra till att väsentlig kunskap inte går förlorad när anställda byts ut.
Varje praktikant har som mål att på något sätt effektivisera eller förbättra studentkårens verksamhet. Samtidigt vill de lära sig färdigheter som också kan tillämpas på annat håll.
”Jag skulle vilja lära mig att förankra abstrakta saker som varumärken eller värden i arbetsgemenskaper”, säger Vesinurm. ”Det vore fint om varje anställd skulle känna till hur det egna arbetet hjälper studentkåren uppnå sina mål.”
”Under mina tidigare praktikperioder har jag insett att man kan lära sig på överraskande sätt. Så jag vill hålla ögonen öppna. Jag kan lära mig nya saker om kommunikation eller till exempel att agera på ett annat sätt med människor. Jag är öppen för allt nytt”, säger Koskela.
”Jag hoppas att jag lämnar något konkret spår av mitt arbete efter praktiken så att jag kan säga att det här har jag gjort och det är jag stolt över”, sammanfattar Laiho.