Veckobrev 37/2018

Gratulerar, du har överlevt orienteringsveckan! Noora Vänttinen, AUS styrelseordförande, höll vid öppningsceremonin av läsåret på onsdagen den 5.9.2018 ett tal som behandlade sammanhållningen inom Aalto-gemenskapen. Talet finns även på AUS webbplats. /blog/2018/09/05/puheenjohtaja-noora-vanttisen-puhe-yliopiston-avajaisissa-5-9-2018/ En trevlig vecka till er alla!

 

Vecka 37

10.9. Sista chansen att anmäla sig till Aalto 10-evenemanget https://www.rantamaraton.fi/aalto-10km-ja-aalto-5km/

12.9. Marthornas “Uusia alkuja”-evenemang i Otnäs https://www.facebook.com/events/2243483625888735/?active_tab=about

12.9. Aaltoes Open Meeting https://www.facebook.com/events/540759659682586/

12.9. OUBS kväll för nya /blog/events/oubs-uusien-ilta-3/

12.9. Korsets gille: Premiärkväll /blog/events/ristin-kilta-avajaisilta-3/

Vecka 38

17.9. Cykelförsäljning /blog/events/pyoramyynti/

17.9. Återvinningskvarteret /blog/events/kierratyskortteli/

18.9. Lär känna Oubs Studio /blog/events/oubs-studio-tutuksi/

19.9. Korsets gille: Arto Antturi, “Kuinka vapautua kaunasta”-föreläsning /blog/events/ristin-kilta-arto-antturi-kuinka-vapautua-kaunasta/

23.9. Pröva på ridning /blog/events/ratsastuksen-kokeilu-4/

Save the date

26.9. Blodgivning i Dipoli

6.10. Natt i Otnäs www.otaniemenyo.fi

 

AUS INFORMERAR

  1. Not Cool! – Var och en av oss kan ingripa vid situationer med osakligt bemötande
  2. Hälsningar från Studentbladet
  3. Än hinner du hämta cyklar som förts bort under skrotcykelinsamlingen!

ARBETSLIV

  1. Turnering i bubbelfotboll by Digia & AYY
  2. Den första hemförsäkrings-månaden kostnadsfritt

KONSTENS ÅR OCH KULTUR

  1. Teknologspexets impro- och danskurser börjar – anmälning den 12.9.
  2. Damkören KYN:s provsjungningar må 24.9.2018
  3. Polyteknikernas Körs provsjungning 13.9.
  4. Blandkören Dominantes inträdesprov 11.9. och 18.9.
  5. Dissonansens öppna övningar och provsjungningstillfällen tis 18.9. och tis 25.9.

EVENEMANG

  1. TechRace Helsinki – Junction 2018 pre-event 12.9.
  2. From Academic Research and Ideas to commercialization -workshop 19.9.
  3. Lakinlaskijaiset 1.10.
  4. Jobba på Lakinlaskijaiset 1.10.?
  5. Dipolis Appro 2018

MOTION OCH UTELIV

  1. Introduktionskurs till segelflygning
  2. Pröva på Aikido i Otnäs!

VÄLMÅENDE

  1. Nature, creativity and relaxation – Outdoor workshop
  2. Otnäs kapells söndagsbrunch!

ÖVRIGT

  1. Sign up for the PdP course now
  2. OUBS Kväll för nya studeranden den 12.9. och höstens skolningar
  3. AIESEC Aalto is recruiting!

 

AUS INFORMERAR

1. Not Cool! – Var och en av oss kan ingripa vid situationer med osakligt bemötande

Har du upplevt eller stött på mobbning, sexuella trakasserier eller rasism? Att ingripa vid trakasserier är allas sak. Den person som ingriper är inte den som förstör stämningen, utan den har redan blivit förstörd av personen som uppträder osakligt. Den som ingriper kan vara vem som helst som blir vittne till trakasserier inom studentkåren. AUS Not Cool!-kampanjen uppmuntrar alla att identifiera och ingripa vid osakligt bemötande. Oavsett om du gör det ensam eller tillsammans med någon annan – desto fler som väljer att ingripa och ställa sig på den trakasserades sida, desto trivsammare blir studerandegemenskapen för oss alla. Ytterligare information ayy.fi/notcool

2. Hälsningar från Studentbladet

Studentbladet är Nordens äldsta studenttidning och skriver om allt mellan himmel och jord som berör svenskspråkiga studerande i huvudstadsregionen. Vi satsar på kvalitativ och inspirerande journalistik om viktiga ämnen och är numera främst aktiva på webben. Därför är det viktigt att du på ett eller annat sätt följer oss för att hålla dig informerad om vad som händer i studielivet. Lättast gör du det genom att besöka vår hemsida (https://www.stbl.fi/), genom att prenumerera på vårt veckobrev (https://www.stbl.fi/pren/) eller genom att följa oss på Instagram, Facebook eller Twitter. Vi rekommenderar varmt vårt veckobrev – det inkluderar en kort sammanfattning på veckans viktigaste händelser samt en översikt på kommande fester och evenemang.

Tveka inte heller att kontakta oss om du vill ge oss feedback, något nyhetstips eller om du söker frilansarbete. Vi anställer duktiga skribenter, fotografer och grafiker.

Allt gott och trevlig höst, Rafael Donner Studentbladets chefredaktör

3. Än hinner du hämta cyklar som förts bort under skrotcykelinsamlingen!

Sista hämtdagen är sön 16.9 kl. 18–19. Fyll i det bifogade formuläret senast den föregående dagen så att vi vet att du är på väg: https://lomake.ayy.fi/kampusjaosto/otaniemen-romupyorakerays/. Ta med dig ett bildförsett identitetsbevis och eventuella nycklar till din cykel. Vi antecknar uppgifterna om alla avhämtade cyklar och dem som hämtat cyklarna.

Om den ovannämnda tidpunkten inte passar dig kan du kontakta Campussektionen på adressen kampusjaosto[at]list.ayy.fi för att komma överens om en annan tid.

OBS! De överblivna cyklarna säljs på Cykelförsäljningen den 17 och 18 september!

ARBETSLIV

4. Turnering i bubbelfotboll by Digia & AYY

Digia och Aalto-universitetets studentkår ordnar tillsammans ett bubbelfotbollsevenemang på Otstrandens sportplan den 19 september från kl. 17.00. Programmet innehåller en lekfull tävling om herraväldet över bubbelfotboll och efterspel i Otstrandens takbastu ingår naturligtvis. Digias representanter finns på plats och diskuterar gärna bland annat arbets-, praktik- och diplomarbetsmöjligheter. Anmäl dig senast den 10.9!

Kuplafutisturnaus by Digia & AYY

Evenemanget är finskspråkigt.

5. Den första hemförsäkrings-månaden kostnadsfritt

Informationen om hemförsäkring är knappast veckobrevets mest intressanta innehåll, men lönar sig ändå att läsa. Vi erbjuder nu OP Nano hemförsäkrings första månad kostnadsfritt på adressen www.op-nano.fi/kampanja/kotivakuutus2018 . Den helt digitala försäkringen är lätt att köpa och kräver inget köande på kontor eller i telefon. Hemförsäkringen är det bästa skyddet vid stöld, vattenskada, brand eller annan oförutsedd händelse. Tjänsten erbjuds av OP Vakuutus Oy.

https://www.op-nano.fi/kampanja/kotivakuutus2018/?cmpid=.havaku..huom.ayy.textlink.viikkotiedote.ha_opnano

KONSTENS ÅR OCH KULTUR

6. Teknologspexets impro- och danskurser börjar – anmälning den 12.9.

Improkurserna leds av Teknologispexets ledare Antti Laine. Det finns tre nivåer: kurs för nybörjare, fortsättningskurs och kurs för längre hunna. Kurserna ordnas under veckorna 42–49 och kostar för Teknologispexets medlemmar 50€ och för övriga 58€.

För att hedra Teknologispexets 30-årsjubileum erbjuder vi Teekkarispeksi ry:s medlemmar höstens danskurser helt gratis! Utbudet varierar från akrobatik till balett och för alla nivåer! Det erbjuds totalt 9 danskurser under var och en av de tre perioderna, då varje kurs pågår i 4 veckor och lektionerna hålls en gång i veckan under veckorna 38–49.

Anmälan till kurserna under hösten 2018 sker under onsdagen den 12.9. kl. 17.00 i foajén i Otsvängen 1. Kom i tid, så du säkert får en plats!

Ytterligare information om kurserna: https://teekkarispeksi.fi/mukaan-speksiin/kursseille/

FB-post angående anmälning: https://www.facebook.com/events/681866085520341/

7. Damkören KYN:s provsjungningar må 24.9.2018

Vill du sjunga i en av världens bästa damkörer?  Kom till KYN:s provsjungningar!

KYN är en av Finlands och världens bästa damkörer. År 2017:s meritlista för KYN stoltserar med en Grand Prix-vinst och ett specialpris för utomordentligt scenframträdande i Berlin, en rankning till världens sjätte bästa damkör och valet till Året Kör.

I KYN sjunger damer i olika åldrar och branscher som har kärleken till körmusik gemensamt. Vi tar vår hobby på allvar och kören är ett levnadssätt för oss. Om du känner lika, kan du vara en kommande KYN-körist.

  • Provsjungningarna hålls må 24.9.2018 kl 17.30-21.00 i Handelshögskolan vid Aalto-universitetet
  • Läs mera och anmäl dig senast ons. 19.9.2018 på adressen https://www.bit.ly/KYNkoelaulutS2018
  • All kontakt till adressen koelaulut@kyn.fi

Läs mera https://www.facebook.com/events/204221720198210/

Du hittar oss också på Instagram, Spotify och YouTube

8. Polyteknikernas Körs provsjungning 13.9.

Sjung med attityd! Polyteknikernas Kör letar efter nya medlemmar! Brinner du av lust att charma med din sång, i att från Smökki och Musikhuset till världens alla hörn? Välkommen med!

PK:s provsjungning ordnas i september under torsdagen den 13.9. (kl. 17.00–21.00) i körens övningsutrymmen i TUAS-husets 2. våning i salen AS2 (Maarintie 8). Vid tillställningen får du uppföra ditt val av oackompanjerad sång. Dessutom testas ditt röstläge och gehör.

Tveka inte utan anmäl ditt intresse för provsjungningen genom att fylla i formuläret https://tinyurl.com/Koelaulut2018S eller kontakta oss via e-post fuksikeisari@polyteknikkojenkuoro.fi. Du kan också be om ytterligare information via Facebook. Vi ses vid provsjungningen!

Ytterligare information: http://www.polyteknikkojenkuoro.fi/koelaulut/

9. Blandkören Dominantes inträdesprov 11.9. och 18.9.

Bli medlem i vår kör och följ med ut i världen för att sjunga! Aalto-universitets blandade kör Dominante söker nya sångare. Vårt programurval innehåller såväl a cappella som stora orkesterverk. Dessutom inkluderar våra aktiva kvartettaktiviteter både gamla klassiker och nya hits. Köråret kulminerar i den årliga körresan!

Öppna övningar ordnas mån 10.9. kl, 18 i TUAS-husets (Maarintie 8) sal TU2. Inträdesprovet hålls tis 11.9. i Tietotekniikka-talo (Konemiehentie 2) i sal T2 och tis 18.9. i TUAS-huset i sal TU2. Boka tid till inträdesprovet av alla nya elevers moder Riina Nieminen: riina.nieminen (at) aalto.fi, tel. 050 330 1284.

10. Dissonansens öppna övningar och provsjungningstillfällen tis 18.9. och tis 25.9.

Kammarkören Dissonanssi är en blandkör som verkar i Otnäs, och som sjunger mångsidig musik allt från renässans till glam metal – utan att glömma att ha kul! Vi anordnar under hösten 2018 två öppna övningar + lätta provsjungningar, dit alla som är intresserade av sång är välkomna, med eller utan tidigare erfarenhet av sång!

Läs mer och anmäl dig: http://liity.dissonanssi.fi. Välkommen med för att sjunga!

EVENEMANG

11. TechRace Helsinki – Junction 2018 pre-event 12.9.

TechRace tours through nine cities to find the top concentration of tech heads in Finland. The winning city, “the techiest of them all”, is chosen based on the total points all participants earn during the local TechRace event. So, gather your local tech community together and get ready to race against other cities!

TechRace is the Junction pre-event tour in Finland. Every TechRace participant will get a secret code and a huge advantage when applying to Junction 2018! Our Helsinki event is organized together with Junction, Startuplifers and Helsinki Think Company.

WHAT: TechRace Helsinki
WHERE: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 2nd Floor, Helsinki
WHEN: Wednesday 12.9.2018 17.00->
REGISTER: https://hackjunction.typeform.com/to/WVpMF6

MORE INFO: https://www.facebook.com/events/232009107508432/ & https://hackjunction.com/techrace

12. From Academic Research and Ideas to commercialization -workshop 19.9.

You are invited to an event organized by Think Africa ry in collaboration with Aalto Community of African Students (ACAS), and FinCEAL, with the support of Helsinki Innovation Services Ltd and the University of Eastern Finland – African Student Association. The event, tagged ”From Academic Research and Ideas to commercialization” will be held on Wednesday, September 19 at 2:00 PM – 4:30 PM, at Yliopistonkatu 4, FI-00100 Helsinki.

In this event, you’ll get to learn and hear how you can commercialize your ideas and research results through services provided by University Innovation and Incubation Services.

Kindly sign up for the event using any of the following links:

Facebook: https://m.facebook.com/events/663979673981945?acontext=%7B%22ref%22%3A%2298%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&aref=98

Eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/from-academic-research-and-ideas-to-commercialization-workshop-tickets-49263663945

13. Lakinlaskijaiset 1.10.

Som sommarsäsongens avslutning ordnas traditionellt Lakinlaskijaiset 1.10. i DIPOLI. I och med detta har Teknologsektionen i sin otroliga vishet bestämt att fortsätta sommartiden och i och med detta förlängt mösslovstiden med en dag längre det här året.

Festens artister kommer att publiceras senare men det nalkas såväl inhemska som utländska artister till vilket man kan trampa sönder dansgolvet hela natten. Vid midnatt följer det alla har väntat på, nämligen mössnedläggningen till takterna av Retuperä FBK:s härliga musik. Utöver detta lovas det även karaoke, rutschbana och RODEOANKA. Med på festen är naturligt också Jäynä och Äpy för att röra om i soppan ordentligt.

Mössnedläggningsdagen inleds med Otatarhan Ajot på Alvars plats, varefter man naturligt kan förflytta sig till Smökki för Lakinlaskijaisten etkot för förfest. Festen i Dipoli drar igång klockan 21 och fortsätter ända fram till 03.

Netbiljettförsäljningen börjar 11.9. på adressen bailataan.fi, stay tuned!

14. Jobba på Lakinlaskijaiset 1.10.?

Alla AYY:s intresserad av frivilligarbete är inbjudna av Festkommittéen (JTMK) att vara en del av festfixandet! Sökande efter arbetare börjar NU på adressen https://lomake.ayy.fi/jtmk/mene-toihin/ var du kan fritt välja mellan de 9 olika kategorierna (biljettförsäljning, ordningsvaktande, roudande etc.) Till arbetarförmånerna hör även detta år bl.a. arbetarefterfesten, VIP-biljett till festen, halarmärket, arbetarkaaton samt en av två inteckningar som krävs för att få det ljusröda Arbetarsnöret.

15.Dipolis Appro 2018

Dipolis appro fortsätter höstens IE-evenemangs helhet. Pre-show börjar i Dipoli vid 17:00, där man får approkartor och ser alla strålande priser framför. Festfolk får besöka olika fina och glittrande showrooms kring Otnäs, där festen är upprätthållat av värd och värdinnor (IE) med deras favoritmat och -dryckor.

Efterfestgala ordnas i den finaste och den största fest-helgedom i Otnäs: Smökki. på plats är fixat av Pelmus utmärkta live-artister.

Vem vet, vad annat kan hända under kvällen? Före det, memorera följande saker:
– Biljetterna sålds bara tillsammans med Polin appro biljetter för 20€
– Mängden av biljetter är begränsad
– Evenemang i Facebook: https://www.facebook.com/events/325580781514002/

MOTION OCH UTELIV

16. Introduktionskurs till segelflygning

Polyteknikkojen Ilmailukerho ry PIK ordnar en introduktionskurs till segelflygning med början den 13.9. och 20.9. På introduktionskursen till segelflygning får du tillsammans med flyginstruktören flyga med i ett segelflygplan. Kursen består av en teoretisk lektion, där man går igenom grunderna för segelflygning och de praktiska sakerna inför flygdagen. Efter teorin får du omgående möjlighet att pröva på att flyga – med ett tvåsitsigt flygplan för skolflygningar, i ett härligt höstlandskap. Om du vill kan du också få styra planet under handledarens vägledning.

Ytterligare information och anmälning: https://pik.ayy.fi/joomla/index.php/koulutus/purjelennon-tutustumiskurssi

17. Pröva på Aikido i Otnäs!

Aalto Aikikai önskar från och med nästa vecka nybörjare välkomna med i verksamheten. Vi organiserar en aikido-uppvisning och erbjuder möjlighet att pröva på idrottsgrenen måndagen den 17.9. kl. 16.30–18.00 i föreningslokalen på Bistervägen 1. Tag med dig en t-skjorta och sweat pants.

Träningstider hösten 2018:
måndagar kl. 16.30–18.00 Bistervägen 1
torsdagar kl. 16.30–18.00 Bistervägen 1

Efter att ha prövat på idrottsgrenen kan man börja delta i träningarna under de två första veckorna. Ytterligare information via www.aaltoaikikai.ayy.fi och aaltoaikikai-hallitus(at)list.ayy.fi

VÄLMÅENDE

18. Nature, creativity and relaxation – Outdoor workshop

Nature has many benefits for our wellbeing: it helps us to relax and boosts our creativity. However, you can’t get these benefits from a book, you have to experience them yourself! Here in Otaniemi the nature is near and now we’re going to enjoy and gain from it together. Welcome to a workshop organized by Aalto studypsychologists. It consist of three sessions during the autumn 2018.

Workshop methods: Practices and discussions with the group outdoors.

Date:

  • Tue 25.9., 14-16
  • Tue 2.10., 14-16
  • Tue 9.10., 14-17

You’ll get more information after signing up. Go to: INTO – Studet life – Studyskills – Courses and workshops (https://into.aalto.fi/display/enopisk/Courses+and+workshops+for+students)

  1. Otnäs kapells söndagsbrunch!
    Höstens första brunch ordnas söndagen 16.9. kl. 11–14. Under brunchen hålls en kort föreläsning och diskussion om hållbar vardag. Pris 3 e. Otnäs kapell, Bistervägen 8.
    Anmäl dig med för att göra i ordning brunchen: Aalto-prästen anu.morikawa@evl.fi

ÖVRIGT

20. Sign up for the PdP course now

Are you passionate about design, business and technology? Then, PdP is the right fit for you.

 

But what is PdP?

According to a former PdP student, is ”the most rewarding, most inspiring, and at times the most ridiculous experience”.

 

Sign up for the course on WebOodi. Course Code: MEC-E3001

The introduction lecture will be on Wednesday, 12th September 16:15 at Aalto Design Factory (Betonimiehenkuja 5 C).

For more information about the course:

Website: http://pdp.fi

Facebook: https://www.facebook.com/pdpaalto/

Instagram: @pdpaalto

 

21. OUBS Kväll för nya studeranden den 12.9. och höstens skolningar

OUBS ry är videoentusiasternas förening, där du har möjlighet att filma och streama studerandenas coolaste tillställningar! Läs mer: https://oubs.fi/

  1. OUBS Kväll för nya studeranden / Newcomers night onsdagen 12.9.2018 18–20 @JMT1 Studio

OUBS Kväll för nya studeranden Onsdagen 12.9. med början kl. 18 i vår Studio på adressen Bistervägen 1 A på nedre våningen! Evenemanget i Facebook: https://www.facebook.com/events/850801648446873/

  1. OUBS Bekanta dig med Studion 18.09.2018 18–20

Kom och bekanta dig med OUBS och speciellt vår multifunktionella studiolokal på adressen Bistervägen 1. Studion har ett komplett utbud av ljus- och ljudteknik, och utrymmet kan hyra av alla AUS medlemmar. Studion är en perfekt plats för till exempel en filmkväll, fest eller ett avslappnat möte!

På kommande: Streaming-skolning den 25.9.2018 och Kamera-skolning den 9.10.2018.

22. AIESEC Aalto is recruiting!

AIESEC is a global platform for young people to explore and develop their leadership potential.

We are recruiting new and enthusiastic youth to join the Youth leadership movement in Finland! If you are interested, fill in the form and we will contact you and invite you to a short discussion where we will tell you more about AIESEC and what we do. You can sign up for membership here: https://bit.ly/AIESECHelsinki. The deadline for the application is 18.09.2018 so apply NOW!

Info evening on 14.09.2018 and you’re most welcome to join us there! Check out the event here: https://www.facebook.com/events/2183893065176616/?ti=cl . Don’t miss out on the chance!

For more information check https://www.aiesec.fi/ or our Facebook page: https://www.facebook.com/aiesecinfinland/

***

Det här är Aalto-universitetets studentkårs veckobrev vecka 37/2018. I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill att din egen text ska ingå i veckobrevet ska du skicka den färdiga texten till adressen tiedotteet@ayy.fi senast kl. 10.00 på torsdag föregående vecka. Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Nyhetsbrevet publiceras också på AUS webbplats på adressen www.ayy.fi/sv/veckobrev

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *