Föreningarna välkomnar nya studenter

Läsåret inleddes onsdagen den 5 september med evenemanget Aalto Party där 106 föreningar inom Aalto-universitetets studentkår presenterade sin verksamhet för nya studenter. I den här artikeln tipsar föreningsaktiva om allt man kan göra i Aaltogemenskapen.

Bild: Aleksi Leskinen

Inom AUS finns totalt över 200 föreningar. En del av dem är nära förknippade med olika studieområden, men i Otnäs finns också många fritidsföreningar som är öppna för alla vid Aalto.

Aalto Formula Team som bildades i början av 2018 är en av de nyaste. Den har som mål att bygga en eldriven tävlingsbil i klassen Formula Student.

”Det är så mycket mer än en bil som kör runt en bana. Studentmarknadsföring, företagssamarbete, elarbeten, materialval, formgivning… Alla som har kompetens är välkomna med”, säger Kalle Kekäläinen som är sekreterare för Aalto Formula Team.

En del av Aaltos föreningar har en längre historia. Föreningen för elektroniska medier OUBS för vidare kabelkanalen Otaniemi Underground Broadcasting Systems traditioner och fokuserar numera bland annat på livestreaming av studentevenemang.

”Hos oss lär man sig mycket om videofilmning. Man behöver inte kunna något sedan tidigare. På alla uppdrag får man handledning från grunden, första gången får man filma direkt och andra gången klippa”, lovar ordförande Ville Tuominen.

Alla föreningar fokuserar inte på någon viss hobby. Det finns också andra teman som kan förena Aaltostuderande över ämnesgränserna. GAYY är en förening för Aaltos LGTB-sinnade studenter och arbetar för acceptans och bra stämning på campuset. Föreningen har bland annat ordnat eurovisions-tv-kväll och regnbågssits.

”En del av gillena i Otnäs kan kännas mansdominerade och lite macho. Studenten kan uppleva att det inte finns några andra LGBT-personer eller vara rädd för att ta plats i stora gillen. Då är det lätt att komma till GAYY”, säger ordförande Jarna Verho.

Bild: Aleksi Leskinen

AUS föreningsregister lever och växer ständigt.

Förutom Aalto Formula Team har också bland annat Polyteknikernas bastusällskap, Aalto Artificial Intelligence Society och Chinese Student & Scholars Association at Aalto University som riktar sig till kinesiska studenter anslutit sig till registret.

De föreningsaktiva hoppas att många nya studenter vågar bekanta sig med verksamheten. Vi har försökt göra det så lätt som möjligt att bli medlem. En webbsökning på föreningens namn är en bra början.

På många föreningars webbplatser kan man bli medlem gratis, och det är lätt att hålla sig uppdaterad om föreningens evenemang till exempel med hjälp av Telegram-grupper eller nyhetsbrev. På hösten ordnas också introduktionskvällar för nya medlemmar.

Bild: Aleksi Leskinen

Men vad får en upptagen student att satsa sin begränsade fritid på föreningsverksamhet? De föreningsaktiva berättar att verksamheten ger upplevelser man inte kan få på föreläsningar eller ens i sin egen särställda förening.

”Tack vare videoprojekten har jag deltagit i evenemang som jag annars inte skulle gått på. Jag har fått se vilka coola saker som går att åstadkomma när man är många”, berättar Tuominen.

”Här sker genuina framsteg. Vi kom på formel-idén i månadsskiftet november-december. Nu har vi lokaler, team, sponsorer och samarbete med universitetet. Och bilplaneringen framskrider också!” säger Kekäläinen.

”Det bästa med föreningarna är att man bildar nätverk och lär känna människor från olika högskolor. Mitt perspektiv på Otnäs har breddats och jag har fått märka att jag var rädd i onödan. Folk är faktiskt jätteöppna här”, säger Verho.

I Aaltogemenskapen verkar över 200 ämnesföreningar, gillen, idrottssällskap och hobbyklubbar. Lär känna hela paletten och hitta en ny hobby eller ett lämpligt sällskap i listan över föreningar på AUS webb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *