Föreningsbrev vecka 45/2018

Om du vill få AUS föreningsbrev till din e-post kan du beställa det på adressen http://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset


Det här är AUS föreningsbrev vecka 45/2018

Gemenskapsstrukturprojektet är igång och om ett par veckor behövs föreningarnas åsikter igen. Ni har bara en vecka på er att kommentera lösningsmodellerna, så reservera tid i kalendern redan nu! (punkt 2)

Kommande evenemang och viktiga datum för föreningar och föreningsfunktionärer
7.11 Ansökningstiden för AUS styrelseposter löper ut (punkt 3, ayy.fi/stop)
5–10.11 Teknologtraditionsveckan (https://teekkarius146.ayy.fi )
23.11 Ansökningstiden för sektionernas ordförande går ut (punkt 3, ayy.fi/stop)
3.12 Ansökningstiden till AUS sektioner går ut (punkt 3, ayy.fi/stop)
19.11–28.11 Kommentarer samlas in om gemenskapsstrukturprojektet (punkt 2)
27.11 Föreningsutbildning (grundutbildning)
28.11 Föreningsutbildning (temautbildning)
29.11 Föreningsutbildning på engelska
3.12 Ansökningstiden för studentrepresentanter går ut (punkt 4)
3.12 Ansökningstiden för AUS 10-årsjubileumsansvariga går ut (punkt 5)
31.12 Ansökningstiden för AUS kommittéer går ut (punkt 3, ayy.fi/stop)

 

Nyhetsbrevets innehåll
1. Versionsuppdatering i föreningarnas IT-tjänster
2. Föreningarna får kommentera utvecklingsförslagen för AUS föreningsstrukturer 19.11–28.11!
3. Sök till AUS styrelse, sektioner eller kommittéer 2019!
4. Borde universitetet förändras? Bli studentrepresentant i förvaltningen!
5. Bli ansvarig för AUS 10-årsjubileum!
6. Studentkåren fick nya riktlinjer

 

1. Versionsuppdatering i föreningarnas IT-tjänster
AUS erbjuder föreningarna IT-tjänster som kommer att genomgå en versionsuppdatering i december. Prenumerera på e-postlistan om du ansvarar för föreningens webbplats så får du den senaste informationen om  uppdateringarna.

Otax.fi är ett webbhotell med webbplatstjänster och e-postlistor som AUS erbjuder sina föreningar. På Otax.fi görs en php-versionsuppdatering i december. Före uppdateringen ska användarna säkerställa att deras sidor fungerar. En separat server där den uppdaterade versionen finns upprättas vid sidan av otax.fi.

Kontrollera att den person i er förening som ansvarar för er webbplats på AUS server prenumererar på den e-postlista där vi informerar närmare om datum och versionsnummer. Om ni glömt att prenumerera på listan kan ni göra det på adressen https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/otax-web-masters.

Dessutom är det dags att fylla i Otax.fi:s administratörsanmälan i mars nästa år. För att det kommande årets funktionärer ska ha de bästa förutsättningarna att använda tjänsten gäller det att uppdatera föreningens interna dokumentation nu. Nästa år går vi igenom anmälningarna noggrannare än vanligt.

I alla IT-frågor kan föreningarna kontakta tietotekniikka(a)ayy.fi.

 

2. Föreningarna får kommentera utvecklingsförslagen för AUS föreningsstrukturer 19.11–28.11!
Inom Aalto-universitetets studentkår pågår ett projekt för att utveckla gemenskaps- och föreningsstrukturerna. Målet med projektet är att med hjälp av enkäter, intervjuer och samtal utreda hur Aaltogemenskapens struktrurer och samarbetet mellan föreningarna inom studentkåren kan utvecklas så att rollfördelningen blir ännu tydligare. Målet är en enhetligare studentgemenskap där studenter från de olika högskolorna bättre än tidigare beaktas på ett likvärdigt sätt.

Projektet inleddes med kartläggningsenkäter som skickades till föreningarna i september med frågor om de nuvarande strukturerna och utvecklingsbehoven. Tack till alla föreningar som lade ner tid på att besvara frågorna! För närvarande fortsätter projektet med fokusgruppsdiskussioner där de föreningar som svarade på enkäten tar fram lösningsmodeller för de utmaningar som framkom i enkäterna och förhandsdiskussionerna.

Lösningsmodellerna skickas på remiss till alla föreningar och frivilliga den 19 november–28 november så det lönar sig att reservera tid för att kommentera modellerna redan nu när ni planerar möten eller andra träffar. Avsikten är att varje förening lämnar in ett eget utlåtande, så det är viktigt att ni avsätter tid för diskutera tillsammans. Projektets resultat kommer att påverka hur förenings- och frivilligfältet organiseras i framtiden, så det är ytterst viktigt att ni för fram era synpunkter.

Frågor kring projektet kan skickas till samordnaren Elina Nieminen på adressen elina.nieminen(a)ayy.fi

 

3. Sök till AUS styrelse, sektioner eller kommittéer 2019!
Ansökningstiden till AUS styrelse 2019 går ut på onsdagen! De nya styrelsebildaren Tapio Hautamäki valdes på delegationens möte i går och ska för delegationen föreslå en styrelsesammansättning för 2019 utifrån ansökningar, intervjuer, en paneldebatt och ett grupparbete. Sök du också ett uppdrag där du arbetar för Aaltogemenskapen och utvecklas enormt både som intressebevakare och människa!

Ansökningstiden till AUS sektioner går ut den 3 december och till kommittéerna först vid årsskiftet. Det finns alla typer att uppdrag – ordna wappen (Teknologsektionen/Festkommittéen), Aalto Afterparty (Aava/Afterparty-kommittén) eller olika motionsevenemang (Aava/Kommittén för utomhusspel), renovera evenemangslokaler (Campussektionen) eller bevaka studenternas intressen som studentrepresentant vid Aalto.

Och det är bara några av AUS frivilligjobb. Du kan läsa om alla på adressen ayy.fi/stop/!

 

4. Borde universitetet förändras? Bli studentrepresentant i förvaltningen!
Studentrepresentanterna i universitetsförvaltningen är helt vanliga studenter som deltar i universitetets beslutsfattande och utveckling. Studenterna är experter på studierna och undervisningen. Det finns över 250 uppdrag lediga. Studentkåren väljer studentrepresentanterna för ett kalenderår och alla studentkårens medlemmar kan söka. Ansökningstiden är 21.10–3.12.2018.

Studentrepresentanter finns i utbildningsprogrammen, institutionerna, högskolorna och universitetets centralförvaltning. De sitter i kommittéerna för akademiska ärenden, utbildningsråden och i olika kommittéer. Studentkåren, de ansvariga för studentrepresentanterna och föreningarnas studieansvariga stöder påverkansarbetet.

Officiell utlysning och lista över uppdrag 2019: /sv/blog/2018/10/29/aus-soker-studentrepresentanter-for-2019/

Studentkårens reglemente om studentrepresentanter: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=12615832&preview=/12615832/16875676/Hallopedreglemente_2011.pdf

Frågor kan ställas till laura.luoto(a)ayy.fi eller minna.makitalo(a)ayy.fi

 

5. Bli ansvarig för AUS 10-årsjubileum!
Vår kära studentkår har redan många år bakom sig och snart firar vi för första gången jämna år. Det har blivit dags att ledigförklara ett uppdrag som många väntat på: posten som ansvarig för AUS 10-årsjubileum!

Som ansvarig befinner du dig i händelsernas centrum i planeringen och genomförandet av jubileumsåret och själva 10-årsfesten. Ska det ordnas olika jubileumsspektakel under årets lopp eller ska de vanliga evenemangen få en tioårstwist? Hur ska hela gemenskapen involveras i jubileumsåret? Och framför allt: var och hur ska själva höjdpunkten ordnas – nämligen årsfesthelheten som avslutar jubileumsåret? Du samordnar själv den sektion du rekryterar och ser till att det blir ett jubileum vi sent kommer att glömma!

Ansökningstiden börjar måndagen den 5 november och går ut måndagen den 3 december. Sök ett historiskt jobb!

Mer info: /stop/sv/ayy10/

 

6. Studentkåren fick nya riktlinjer
Delegationen godkände den 18 oktober studentkårens nya policydokument, som styr all intressebevakning som AUS bedriver. Under reformen uppdaterades AUS mål för till exempel försörjningen, studentantagningen och den internationella mobiliteten så att de lever upp till kraven i en föränderlig omvärld. Enligt sitt policydokument strävar AUS efter ett campusområde som stöder studentaktivitet i alla dess former. De avsnitt som är helt nya gäller bland annat informationssamhället, konstpolitiken och likabehandlingen.

Styrelsens vice ordförande Tapio Hautamäki som ansvarat för reformen berättar mer i sitt blogginlägg: /blogi/2018/10/26/aus-nya-riktlinjer/?lang=sv

Läs hela policydokumentet på adressen https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=7405619

 

VILL DU HA DIN EGEN NYHET I FÖRENINGSBREVET?

Skicka din korta text senast på onsdag klockan 10.00 till adressen tiedotteet (a) ayy.fi. Nyheterna översätts, så det räcker med att skicka texten på ett språk.

Nyhetsbrevets innehåll redigeras i sista hand av AUS förenings- och kommunikationssakkunniga Essi Puustinen (essi.puustinen (a) ayy.fi, tfn 050 520 9442).

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/yhdistykset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *