Var kommer dessa terminsavigfter ifrån?

Ställningstagande
Esbo 18.2.2010

AYY: Var kommer dessa terminsavigfter ifrån?

Aalto-universitetets studentkår (AYY) kräver en utredning på hur högskoleutbildningens avgifter har hamnat med på undervisningsministeriets utkast för undervisningsexportstrategin. Undervisningsexportering förutsätter inte att man tummar på medborgarnas avgiftsfria högskoleutbildning och inget parti har officiellt gett sitt stöd för terminsavigfter.

I strategin påskyndas utvidgningen av avgiftsbelagd undervisning, fastän terminsavgiftförsöket för studerande utanför EU/ETA-länderna inte ens hunnit börja. ”Då strategin konstruerats har förtida slutsatser dragits av försökets resultat. Försökets bedömning bör grunda sig på resultat, inte på obefogade förhandsantaganden”, kommenterar styrelseordförande Jussi Valtonen.

I utkastet konstateras att de viktigaste markanderna för finländsk undervisningsexportering är utanför EU/ETA-länderna. Dessa marknader kan nås redan med den nuvarande lagstiftningen. Strategin lyfter även upp bl.a. högskoleutbildningens tillgänglighet och omfattning som den finländska högskoleutbildningens styrkor. Ett allmänt ibruktagande av terminsavgifter skulle betydligt nagga just dessa styrkor i kanten.

Enligt AYY:s uppfattning baserar det finländska samhället sig på möjligheternas likvärdighet och det stöds bäst genom avgiftsfri utbildning. Lika rätt till utbildning åt alla är hörnstenen i vårt samhälle och bör inte uppoffras i utbildningsexpoteringens namn.

Aalto-universitetets studentkår kräver genomskinlighet i förberedningarna och förutsätter att terminsavgiftsdiskussionen i fortsättningen sker med öppna kort så att det överhuvudtaget är möjligt att delta i diskussionen.

Jussi Valtonen
styrelseordförande

Teemu Halme
generalsekreterare

Tilläggsinformation:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *