SORA återställer universitetsförvaltningen till 1800-talet

Esbo 8.3.2010

AUS: SORA återställer universitetsförvaltningen till 1800-talet

Aalto-universitetets studentkår (AUS) anser att arbetsgruppen som Undervisningsministeriet utnämnt att utreda olämplighetsfrågor kommit till slutsatser som återställer den finländska universitetsinstitutionen till 1800-talet, då universitetets rektor utövade direkt dömande och polisiär makt förbi det normala rättsväsendet.

SORA-arbetsgruppen föreslår i praktiken återförandet av polismakt åt universiteten. I fortsättningen kunde medlemmarna i universitetens förvaltningsorgan bedöma studerandenas medicinska lämplighet till olika studieinriktningar, dessutom skulle det bli möjligt att vid behov bedöma studerandenas farlighet och avlägsna dem från universitetsområdet. Det här utvidgar på ett förbryllande sätt föreläsarnas maktbefogenheter till ett område som traditionellt tillhört ordningsvakter och poliser.

Med de disciplinära åtgärderna påverkar man inte orsaken till problemen, utan man strävar istället efter att stänga den störande studenten utanför universitetssamfundet. Hotet av relegering eller social befläckning kan även hindra studenten från att söka tillbörlig vård. Universitetet överskrider sina befogenheter med att utöva makt i andra än akademiska ärenden.

Under de senaste hundra åren har man till största delen kommit ifrån universitetens fullständiga autonomi. Det är inte önskvärt att dessa maktbefogenheter återställs genom att rida på nationella tragedier. De föreslagna åtgärderna utökar inte nämnvärt den egentliga säkerheten, utan skapar istället en käpphäst som används till att ytterligare begränsa studerandenas grundrättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *