Förslagen från Lehikoinens arbetsgrupp skulle effektivera utbildningssystemet

17.3.2010

Det memorandum som undervisningsministeriets arbetsgrupp med Anita Lehikoinen i spetsen publicerade innehåller en hel del goda reformförslag. Aalto-universitetets, Helsingfors, Jyväskyläs, Tammerfors och Tammerfors tekniska samt Åbo Universitetets studentkårer anser att förbättringen av studiehandledningen, sommarstudierna och studenternas välfärd är ytterst lönsamma och effektiva åtgärder för att förkorta studietiderna.

Studiehandledningen av andra skedets studier har länge varit smärtpunkten i finländsk utbildning. Studentkårerna anser att en bättre resursfördelning av andra skedets studiehandledning samt upprättandet av en personlig fortsatt utbildningsplan är fungerande sätt att stödja Finlands ungdom till en framgångsrik karriär. Speciellt berömvärt är uppmärksammandet av studerandenas stödande och välfärd ännu under högskoletiden – studiepsykologer och bättre handledning har länge varit efterlängtade.

Studentkårerna anser det vara problematiskt att välja studerande endast på basis av studentbetyget. Studentbetygsbaserad antagning avskiljer inte de sökande i tillräcklig grad och tar inte heller i beaktande lämpligheten i exempelvis konstämnen. Karriärvalet skall inte behöva bero på ett kort skede i livet eller i värsta fall på ämnesvalen i ämnesrealen. Dessutom försätter betonandet av studentbetyget de sökande i olika positioner beroende på var de skrivit studenten. Även om studentbetygets betydelse moderat ökas bör det vara även i fortsättningen möjligt att bli antagen på basis av inträdesprovet.

Efter offentlig diskussion har arbetsgruppen förflyttat utvecklingsförslagen med anknytning till avgiftsbelagd utbildning i en separat bilaga. Därför har det även i offentligheten nästan glömts bort att olika avgiftsbelagda modeller behandlas fortfarande som realistiska alternativ. Denna betydande diskussion bör föras i offentligheten och så att det politiska ansvaret bärs.

Till slut vill studentkårerna tacka arbetsgruppen för bättre stöd åt studier året om. Speciellt under den ekonomiska recessionen betonas behovet av sommarstudier, betydelselöst är det inte heller de år man lätt får sommarjobb. Studentkårerna anser att rapporten ger en bra grund för utvecklandet av utbildningssystemet

På olika håll i Södra Finland 18.3.2010

Katri Korolainen-Virkajärvi
Styrelseordförande, Studentkåren vid Helsingfors universitet

Johanna Pietiläinen
Styrelseordförande, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Aleksi Rantala
Styrelseordförande, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Jyri Vuorinen
Styrelseordförande, Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta

Elias Laitinen
Styrelseordförande, Turun yliopiston ylioppilaskunta

Janne Peltola
Styrelsemedlem, Aalto-universitetets studentkår

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *