Studiestödet bör förbindas till folkpensionsindexet

Ur studentperspektiv ser det budgetförslag som finansministeriet utgett för året 2011 uselt ut. Undervisnings- och kulturministeriets förslag om att förbinda studiestödet till folkpensionsindexet har inte beaktats i budgeten. Aalto-universitetets studentkår (AUS) vill påminna att om studiestödet inte förbinds till indexet kommer studenternas reella inkomster att ytterligare krympa i framtiden då levnadskostnaderna stiger.

”I det långa loppet orsakar stigningen i levnadskostnaderna en betydande försämring i studenternas finansiella situation. Även i dagens läge lever studenterna märkbart under fattigdomsgränsen”, konstaterar AUS:s styrelseordförande Jussi Valtonen.

Finansministeriets förslag kommer inte heller att förkorta studietiderna, eftersom utkomsten måste kompletteras med förvärvsarbete då stödet minskar – det blir alltså ännu mindre tid kvar för studierna. Förutom att studierna fördröjs inverkar den bristfälliga utkomsten på studiernas kvalitet, då heltidsstudier förblir en avlägsen dröm.

AUS kräver att undervisnings- och kulturministeriets förslag om att förbinda studiestödet till folkpensionsindexet ingår i den slutgiltiga statsbudgeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *