AUS: Aalto-campus är också annat än ett läge

Den till sommaren 2011 planerade campuslösningen för Aalto-universitetet har väckt mycket diskussion i universitetet, studentkåren och andra intressentgrupper. I Aaltos studentsamfund råder det olika synpunkter om den bästa campuslösningen, vilka grovt kan delas in i två grupper: till en gemensam campus i Otnäs, Esbo eller till ett campusområde som är spritt längs med metrobanan. I båda förslagen kan det ses både fördelar och utmaningar. Men en bred accepterad uppfattning är emellertid att det bör vara lätt att förflytta sig både fysiskt mellan enheterna och inom och mellan de olika studieområdena.

AUS anser att viktigare än det fysiska läget är de inlärnings- och forskningsmiljöer, mötesplatser, service, kollektivtrafik och bostäder som campuslösningen erbjuder. Aalto-universitetets campus ska vara något unikt, lockande och utmärkt, och det bör även locka till sig personer från utanför vårt universitetssamfund. Aalto bör också ta banbrytarrollen i att bygga campusområden enligt hållbar utveckling.

Framförallt bör man i campuslösningen försäkra sig om att varken studerandenas eller forskarnas förutsättningar att utöva sin vetenskapliga eller konstnärliga verksamhet blir sämre utan snarare förbättras märkbart. Inget av de nuvarande campusområdena i nuvarande skick erbjuder tillräckliga förutsättningar för högklassig inlärning, undervisning eller forskning för att inte tala om nya typer av möten.

I förberedelser för campuslösningen är det viktigt att vara medveten om de betydande skillnaderna i synsättet inom universitetssamfundet och respektera dem. Det är också inom Aalto-universitetet väldigt ofta frågan om viljan att förvara och utveckla lösningarna, arbetsformerna och originaliteten vilka har konstaterats vara bra och inte bara att stå emot förändringar. De olika synpunkterna som har framförts tyder på att Aalto-studerandena vill vara med och bygga universitetet och därför ska synpunkterna inte förbises utan ett konstruktiv samtal.

AUS tar inte ställning till läget av universitetets campus men vill desto mer eftertryckligt uppmuntra alla studerande att aktivt delta i diskussionen som förs under våren om ärendet, och bidra till diskussionen med modiga, välmotiverade argument och öppningar om läget, men framförallt det som har att göra med innehållet. Allt som allt önskar AUS ett aktivt och mångstämmigt deltagande av hela Aaltosamfundet i byggandet av en gemensam framtid samt av stiftelsen för Aalto-högskolan ett modigt och mot framtiden blickande beslut som på bästa möjliga sätt stöder Aalto-universitetets strategiska mål.

Tilläggsinformation

  • Saara Hyrkkö, AUS:s styrelseordförande, tel. 040 719 7604

Bakgrundsinformation till campusdiskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *