AUS: Nedskärningarna i studiestödet tar död på kreativiteten och innovationerna

Aalto-universitetets studentkår
Ställningstagande 7.3.2016
Fritt för publicering

Utredaren Roope Uusitalos rapport om reformen av studiestödet publicerades 1.3.2016. Studentkåren AUS är mycket oroad över utredningens slutsatser. Även om studietstödets totala månatliga belopp enligt förslaget skulle stiga utgör den sänkta studiepenningen, betoningen på lån och de förhöjda prestationskraven ett allvarligt hot mot kreativitet och innovationer. I fortsättningen skulle sex avlagda studiepoäng krävas för varje utnyttjad stödmånad. Antalet studiestödsmånader skulle i fortsättningen begränsas till 45 för en examen på 300 studiepoäng och till 54 maximalt.

Aalto-universitetet har varit en fruktbar grogrund för kreativitet, innovationer och uppstartsföretag som gett upphov till 70–100 företag per år.  Det är inte fråga om enbart en examen, utan om att bygga upp nätverk under studietiden och skapa något nytt tillsammans. Knapphet ger inte upphov till innovationer. Ett flexibelt stödsystem ger däremot möjligheten att lära sig, göra misstag och försöka även när det kan vara svårt att förutse den egna karriären.

”Skulle till exempel Slush, Aalto on Waves eller många studerandes framgångar i internationella tävlingar ha varit möjliga om inte studerandena kunnat tänja på studiepoängskraven utan att gå miste om sin utkomst?” undrar AUS styrelseordförande Milja Asikainen.

Nedskärningarna gör definitivt slut på den flexibilitet som funnits i studiestödssystemet. Om studierna av en eller annan orsak drar ut på tiden tar stödmånaderna snabbt slut. AUS tycker det är tråkigt att nedskärningarna i studiestödet tvingar studerandena till examina på löpande band och att möjligheten att söka sin egen väg, göra misstag eller grunda ett eget företag vid sidan av studierna försvinner.

Aalto-universitetet satsar särskilt på tvärvetenskaplighet och företagaranda i studierna. Därför är det viktigt också för universitetet att ändringarna i studiestödet inte minskar studerandenas möjligheter att samla mångsidig erfarenhet.

 

Mer information:

Milja Asikainen, Styrelseordförande, tfn 050 520 9420, milja.asikainen@ayy.fi
Elli-Noora Kaurila, sakkunnig inom intressebevakning, tfn 050 520 9445, elli-noora.kaurila@ayy.fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *