AUS: Aalto-universitetet äventyrar internationaliseringsutvecklingen genom att slå fast höga avgifter för studerande utanför EU/EES-området

Ställningstagande
AUS
2.6.2016
För omedelbar publicering

Aalto-universitetet har offentliggjort sin plan att börja ta ut läsårsavgifter på 12 000–15 000 euro år 2017 av de studerande utanför EU/EES-området som får studierätt. Summan är betydligt högre än den minimiavgift på 1 500 euro per år som föreskrivs i den nya universitetslagen, som trädde i kraft i början av året.

Aalto-universitetets studentkår (AUS) förespråkar en avgiftsfri utbildning för alla. AUS befarar att universitetets beslut minskar antalet internationella studerande vid universitetet och att universitetets internationella examensprogram tynar bort.

AUS är oroad över att universitetets internationaliseringsmål inte i tillräcklig mån styrt beslutsfattandet om läsårsavgifternas belopp. De läsårsavgifter för studerande utanför EU/EES-området som infördes i Sverige 2011 och i Danmark 2006 har lett till ett minskat antal studerande från andra länder än EU/EES-områdets, ett minskat antal internationella examensstuderande och färre internationella program. Undersökningar visar att studerandena väljer studieplats enligt universitetets rankning, landets välkändhet, kostnader och sysselsättningsutsikter. En läsårsavgift på 15 000 euro för magistersexamen är tvivelaktig i en europeisk kontext eftersom studierna vid många europeiska toppuniversitet är gratis eller belagda med minimala avgifter. Argumentet om korrelation mellan kvalitet och pris är ingen grund för en hög läsårsavgift.

Enligt sin nya strategi strävar Aalto-universitetet efter att erbjuda utbildning i världsklass i mångkulturella och mångformiga undervisningsgrupper. AUS delar detta mål och anser det vara viktigt att var och en inom ramen för sina studier lär sig de interkulturella kommunikationsfärdigheter som behövs på den globala arbetsmarknaden. Internationella studerande skapar nätverk för både universitetet och studerandena, utgör en betydande andel av universitetets framtida doktorander och gör studierna genuint internationella och berikande. AUS kräver att Aalto-universitetet kritiskt utvärderar avgifternas inverkan på antalet sökande och internationaliseringsutvecklingen, och att universitetet gör allt för att bevara sin sektorövergripande, mångsidiga internationalitet.

 

Mer information:

Milja Asikainen, AUS styrelseordförande, milja.asikainen@ayy.fi, +358 50 520 9420

Rosa Väisänen, AUS styrelsemedlem, internationella ärenden och nya studerande, rosa.vaisanen@ayy.fi, +358 50 527 2401

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *