Veckobrev 45/2016

Det här är AUS veckobrev 45/2016

Den här veckan firar vi Teknologtraditionsveckan. Kolla in veckans evenemang på adressen teekkarius144.ayy.fi och kom med!

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen ayy.fi.

  1. Händer i veckan och nästa vecka
  2. Vi repeterar användningsreglerna för AUS evenemangslokaler
  3. Sök AUS utbytesstipendium!
  4. Kom och bekanta dig med AUS frivilliguppdrag på Arabia campus 21.11. och i Otnäs 24.11.!
  5. Tillgänglighetstutorn hjälper i tillgänglighetsfrågor
  6. Tieto: Good alone, better together
  7. Aaltosits med temat ”Bröllop och begravningar” ons 23.11
  8. Påverka campusets framtid genom att delta i Aaltos enkät!
  9. Sök till skådespelare, dansare eller musiker i Teknologspexet!
  10. Apply to Aaltonaut – The Product Development Minor, DL 13.11
  11. Welcome to ARENA Career Fair 2016 on November 9th!
  12. Sök till Stratosprogrammet 2017!
  13. CEMSies on Stage – Buid your own career 14.11.

1.    Händer i veckan och nästa vecka

Vecka 45

Vecka 46

2.    Vi repeterar användningsreglerna för AUS evenemangslokaler

Under höstens lopp har det blivit allt tydligare att ni verkligen festat loss i lokalerna. Det är bra – studietiden är unik och till för att njutas av!

Det lönar sig ändå att komma ihåg några grundläggande saker för att spåren efter festerna inte ska förstöra humöret för andra som ordnar sina evenemang i lokalerna, och för att de ska bevaras i gott skick för kommande studentgenerationer. Här ett sammandrag:

  1. Hyresvillkoren ska godkännas vid varje bokning genom att separat kryssa i punkten ”jag godkänner hyresvillkoren”. Strax under står ”läs hyresvillkoren här”. I själva hyresvillkoren nämns punkterna om ansvarspersonens uppgifter, andra användningsregler på AUS webbplats samt saktionerna för brott mot hyresvillkoren. Inget separat hyresavtal ingås för lokalen, utan i hyresvillkoren nämns att ”hyresavtalet ingås i och med att jag godkänner dessa användarvillkor och tar emot nyckeln”. Med andra ord ska du alltid läsa också det finstilta!
  2. Om du följer användningsreglerna för AUS hyreslokaler är det inte mycket som kan gå fel. Om du bryter mot hyresvillkoren och användningsreglerna är straffet en sanktion. Sanktionernas olika storleksklasser kan du läsa om i samband med användningsreglerna.

Lokalernas användningstider verkar vara det som orsakar flest avsiktliga eller oavsiktliga missförstånd, så låt oss repetera:

  1. Varje lokal har en bestämd egen användningstid som finns på AUS webbplats och i TILA-systemet när du klickar på lokalens namn. Det är förbjudet att använda lokalen utan AUS tillstånd utanför de här tiderna, och brott mot regeln bestraffas med sanktioner. Om du vill använda vilken som helst lokal utanför de fastslagna användningstiderna ska du separat begära och få tillstånd av AUS. Det här gäller både morgon- och kvällsanvändning.

En enkel tumregel är att användningstiden för alla lokaler som ligger i bostadsfastigheter tar slut allra senast kl. 23.00. Enbart tre festlokaler (OK20, Smökki och Strandbastun) samt gäststugorna har längre användningstider. Dessutom är användningstiden för Gorsu tillsvidare kl. 16–03, men eftersom vi fått allt fler varningar på grund av oljudet som stör i de närliggande bostäderna är det mycket möjligt att användningstiden förkortas till kl. 23 om störningarna fortsätter.

  1. I anknytning till användningsreglerna finns också krångligt nog en korsreferens till teknologbyns ordningsregler som alla också borde tillägna sig. Vi vill särskilt lyfta fram § 4 och nattron:

”På vardagar klockan 23–07 och under veckoslut och helgdagar mellan 00 och 09 är det strängt förbjudet att sjunga, spela, att ha TV:n, radion, stereon eller dylikt på hög volym och att orsaka annat buller, med undantag av den regelrätt genomförda teknologhymnen. Om det är fråga om en tillfällig störning som inte kan undvikas ska man tillräckligt tidigt på förhand komma överens om saken med de hyresgäster som störningen kommer att beröra.”

Observera att den här paragrafen också gäller när användaren fått tillstånd att använda lokalen nattetid. Ett tillstånd att använda lokalen in på småtimmarna är alltså inte ett tillstånd att bära sig idiotiskt åt, föra oljud eller störa hyresgästerna på annat sätt.

Som grädde på moset vill vi ännu påminna om återlämningen av nycklar och avbokningen av lokaler:

  1. Kom ihåg att avboka överflödiga lokaler genast när du får reda på att lokalen inte behövs, men ändå senast 14 dygn innan den bokade dagen.
  2. Kom också ihåg att lämna tillbaka nycklarna till servicestället senast kl. 12.00 följande vardag, vid veckoslutsbokningar alltså senast på måndag följande vecka. Nycklar som saknas orsakar extraarbete för servicestället. Om nycklarna inte återlämnas debiteras kostnaderna både för att låta göra nya nycklar och för att serielägga låsen på nytt, så var noga med nycklarna!
  3. Under höstens lopp har stora högar hittegods samlats på AUS kontor efter olika evenemang, och eftersom vi helt enkelt inte har resurser att hantera sakerna måste vi regelbundet slänga dem i soporna. Dessutom har saker dessvärre också stulits i Otnäs till exempel medan ägaren badat bastu, så även med tanke på det här  lönar det sig att hålla oönskade gäster borta från evenemangen. Ta hand om dina saker!

Läs hyresvillkoren och användningsreglerna för lokalerna och Teknologbyns ordningsregler. Följ lokalernas användningstider. Kom ihåg att avboka i tid. Kom ihåg att återlämna nycklarna i tid. Håll koll på dina saker under evenemangen. Kom ihåg att ha kul, men stör inte hyresgästerna medan du gör det!

Om du har frågor eller utvecklingsförslag kan du kontakta AUS lokalsektor på tilat (a) ayy.fi.

3.    Sök AUS utbytesstipendium!

På hösten delar AUS ut utbytesstipendier för att stödja internationaliseringen och gemenskapsaktiviteten bland studenterna. Utbytesstipendiet kan sökas av AUS-medlemmar som är på väg på utbyte, som deltar i ett utbyte som bäst eller som återvänt från ett utbyte efter april 2016.

Ansökningstiden är 26.10 kl. 12.00–16.11 kl. 23.59.

Mer information och ansökningsblankett: /sv/medlemmar/tjanster/stipendier/

4.    Kom och bekanta dig med AUS frivilliguppdrag på Arabia campus 21.11. och i Otnäs 24.11.!

AUS frivilligjobb kan sökas! I vår studentkår finns många olika frivilliguppdrag som kräver mer eller mindre tid. Var och en hittar garanterat en uppgift som känns meningsfull! Frivilliguppdrag finns bland annat inom evenemangsproduktion, campusutveckling, internationella ärenden, intressebevakning och företagsrelationer. Vill du veta mer vad du kan syssla med inom AUS? Kom och lyssna till de frivilligas egna erfarenheter på Arabia campus framför Tokyo lounge 21.11. klockan 11-13 och i Kandidatcentret (Otsvängen 1) 24.11. klockan 11-13! Det blir sköna samtal och en chans att ställa frågor om olika uppdrag. Vi bjuder också på tilltugg. We want YOU!

Ta en titt på de lediga uppdragen och tidigare frivilligas berättelser på adressen /stop/sv/.

5.    Tillgänglighetstutorn hjälper i tillgänglighetsfrågor

Läsåret 2016–2017 är ekonomistuderande Esa-Pekka Mattila AUS tillgänglighetstutor. Tillgänglighetstutorn har som uppgift att hjälpa AUS medlemmar i tillgänglighetsfrågor som gäller AUS och Aalto-universitetets lokaler, och prioriterar särskilt att hjälpa studerande med funktionsnedsättning. Tutorn håller också kontakt med universitetets personal som ansvarar för tillgängligheten.

Kontakta tillgänglighetstutorn: esa-pekka.mattila@aalto.fi eller +358408456743

6.    Tieto: Good alone, better together

We at Tieto believe in the power of collaboration and creating greater things together. With e.g. hackathons we invite contributions from large companies, universities, start-up communities – a whole range of interested parties. This is what we call ‘Open Source’ working! https://perspectives.tieto.com/blog/2016/10/good-alone-better-together/

7.    Aaltosits med temat ”Bröllop och begravningar” ons 23.11

Ska den bortrövade bruden någonsin lämnas tillbaka? Ska den avlidna återuppstå från de döda? Vilken är den största familjefesten på jorden?

Varmt välkomna att ta reda på svaren under den andra Aaltositsen genom tiderna på onsdag 23.11 på Saha i Otnäs! Tema för sitsen är bröllop och begravning. Alla Aaltostuderande och aaltosinnade är välkomna oberoende av studieinriktning och civilstånd 🙂

Tillställningen börjar kl. 18 och fortsätter med olika slags festligheter på samma ställe efter att själva bordsfesten tagit slut.

Anmäl dig till festen på adressen https://lomake.ayy.fi/aava/haat-ja-hautajaiset-aaltositsit/

Du kan anmäla dig från och med 7.11 fram till 18.11 kl. 23.59 eller tidigare om platserna tar slut.

Sitsen kostar ynka 12 euro.

TL;DR

8.    Påverka campusets framtid genom att delta i Aaltos enkät!

Välkommen att delta i Aalto CRE:s kund- och användarnöjdhetsenkät om utvecklingen av campusen. Enkäten riktar sig till universitetets personal och studerande och är öppen under tiden 3.11–18.11.2016 på https://maptionnaire.com/fi/1488/

Ni som använder lokalerna är de bästa experterna på er egen verksamhetsmiljö – genom att delta i enkäten är ni med och påverkar hur campuset utvecklas. Utifrån resultaten från de enkäter som genomförts tidigare år har vi bland annat satsat mer på informationen om pågående byggen och förbättrat gång- och cykelvägarna. Bland alla som svarat lottar vi ut en Jopocykel.

Läs mer i Into: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=22742169

9.    Sök till skådespelare, dansare eller musiker i Teknologspexet!

Teknologspexet söker skådespelare, dansare och ett band för vårens uppsättning. Du kan söka i november:

Mer info om ansökningen finns på vår Facebooksida och webbplats: http://speksi.fi/yhdistys/hae-bandiin/ . Välkommen med!

10.                  Apply to Aaltonaut – The Product Development Minor, DL 13.11

Would you like to work in interdisciplinary teams with hands-on product development projects? Do you want to refine your teamwork and communication skills? Are you a first or second year Bachelor’s student in Aalto University?

Apply to Aaltonaut before 13.11.2015 by sending your motivation letter to aaltonaut@aalto.fi.

Aaltonaut is Aalto University’s Bachelor’s Minor Programme on Interdisciplinary Product Development launched for the first time in 2013. In addition to basic courses, Aaltonaut offers integrated language studies and academic mentoring designed to develop students’ skills in planning studies, finding out one’s own interests, and understanding one’s own role in an interdisciplinary team.

More information at www.aaltonaut.fi

11.                  Welcome to ARENA Career Fair 2016 on November 9th!

ARENA Career Fair will be organized for the 25th time at the Aalto University School of Business’ Main building, Töölö on Wed 9th November from 9:30 am to 4 pm. All business students of Aalto (including industrial engineering) are welcome to the largest contact fair organized for business students and companies in Finland! At the fair, you will have a chance to meet potential employers, practice your job hunting skills – and who knows – even land a job!

Check out the fair program, enrolled employers and tips on how to prepare for the fair on ARENA website. Follow the fair also on  Facebook where ARENA-On-Line is in full swing!

Student, why to visit?

  • Meet over 50 exciting employers at stands
  • Get to know potential employers by attending several employer presentations.
  • Polish up your application papers and LinkedIn profile together with company HR professionals at the CV & LinkedIn Clinic
  • Have your CV picture taken for a small fee (3€) in CV photo shooting

Note! There will be a free bus transportation for business students between Otaniemi and Töölö on the Fair Day. Buses are marked with ARENA logo.

Departure/Arrival:

  • between 9 am and 4pm, every ½ hour
  • In Otaniemi: Otakaari 1, F door
  • In Töölö: Arkadiankatu tourist bus stop, next to the main building

12.                  Sök till Stratosprogrammet 2017!

Syftet med Stratosprogrammet är att ge studenterna mer information om internationell affärsverksamhet och låta dem bekanta sig med andra likasinnade studerande.

Samarbetsföretagen ordnar utbildningsdagar om internationell affärsverksamhet. Utbildningsdagarna utgör stommen för Stratosvåren som introducerar deltagarna till företagens specialområden. Vid sidan av utbildningsdagarna gör varje deltagare ett övningsarbete som omfattar 3–6 studiepoäng (dvs. en arbetsmängd som motsvarar 2–4 arbetsveckor) för något av de deltagande företagen.

Programmet kulminerar i slutet av våren med en studieresa som samarbetsföretagen bekostar, där studenterna bland annat genom exkursioner bekantar sig med något utländskt affärscentrum. Tidigare resor har bland annat gått till Dubai, San Francisco, Hong kong, Miami, Milano, Tokyo, Singapore och Seoul.

Sök till programmet genom att skicka en fritt formulerad ansökan, CV och studieprestationsutdrag senast 27.11.2016 till adressen stratosprogram2017@gmail.com.

Mer information:

https://www.facebook.com/Stratos-Program-1569182183326321/

http://www.remburssi.org/?page_id=415

13.                  CEMSies on Stage – Buid your own career  14.11.

What can you do already at the university to kick start your career? What is ‘CEMS’? Could YOU be a CEMSie yourself next year?

CEMS Club Helsinki invites you to hear keynote speeches from inspiring CEMS alumni who have chosen to build their own kind of global career (think of Uber, Google, Fazer, Nokia…). What is more, we have a fantastic mix of panelists sharing their stories and passion. After the panel, you will also have a chance to network with our speakers and other participants over some refreshments.

  • What: CEMSies on Stage – Build your own path
  • When: Monday 14th of November 2016, 5.00 pm
  • Where: PwC-Hall/Chydenia, Aalto University School of Business (Runeberginkatu 22-24, Helsinki)
  • For who: For all Bachelor and Master level students (you don’t need to be a CEMS Student!)
  • Price: FREE!
  • Facebook event: https://www.facebook.com/events/1786513674929879/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *