Ställningstagande av AUS delegation om teknologhymnen

Ställningstagande
AUS delegation
Får publiceras

Hösten 2015 efter ett utlåtande från TEK:s Teknologutskott fördes en livlig debatt i Otnäs om behovet av att ändra hymnens text.  Diskussionerna ledde inte till någon officiell riktlinje i Otnäs, utan man ansåg det bäst att låta var och en sjunga på det sätt man föredrar.

I gillena började hymnen sjungas på ett annat sätt redan för några år sedan då de nya phuxarna undan för undan fått lära sig Teknologhymnen med ny text. Många nya sångsätt har fått förhållandevis stor spridning. Hos en del äldre sångare händer det ändå att de gamla orden kommer från ryggmärgen av gammal vana.

Teknologhymnens text är sannolikt skriven i slutet av 1800-talet, då ordet neger användes som ett av många ord för att beskriva en person med mörk hy. Men samhällsklimatet har förändrats, vilket också sätter tryck på teknologhymnen.

AUS tolererar inte rasism eller rasistiska handlingar i någon som helst form. Teknologhymnen är inte avsedd att vara rasistisk och ska inte uppmuntra rasistiskt handlande. Teknologhymnen är helt klart en produkt av sin egen tid och liksom all kultur utvecklas även teknologkulturen. Naturligtvis behöver man inte heller försöka radera den ursprungliga texten ur historieböckerna.

AUS delegation anser att teknologhymnens ord i sin nuvarande form inte speglar studentkårens värderingar. Delegationen rekommenderar att Aaltogemenskapens föreningar och andra sammanslutningar beaktar det här i sin verksamhet. Delegationen rekommenderar dessutom att de som sjunger hymnen i fortsättningen ersätter ordet neger i sångtexten med ett annat ord de valt ut.

Delegationen behandlade ställningstagandet på sitt möte 11/2016 4.11.2016.

Mer information:

AUS delegationsordförande Pietu Roisko, pietu.roisko@ayy.fi, 040 512 0386

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *