AUS veckobrev 11/2017

Den här veckan börjar kommunalvalskampanjen – kom ihåg att stöda, rösta och påverka! #AYYvotes

Du kan också donera blod och tävla mot andra föreningar! #Luovutusaalto

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

 

  1. Sök till studentkårens centralvalnämnd 2017!
  2. TTER:s andra ansökningsomgång för 2017 har öppnats
  3. Tävling för föreningarna – den mest internationaliserade föreningen belönas!
  4. Välkommen på workshop om internationaliserad undervisning!
  5. Bli motionstutor!
  6. Gruppverksamhet på SHVS
  7. Debriefing om enkäten AllWell? för studerande
  8. Enkät för högskoleutbildade med funktionshinder
  9. Seminarium om energiomställningen
  10. Sök odlingslott eller styrelsepost i Aalto Garden
  11. LAN-Party at Tieto HQ
  12. Gå med i Tjejsitskommittén!
  13. Bergsmannagillets projekt Vujukuntoon
  14. Ta lyra och gå med i bobollsverksamheten
  15. Skiddag
  16. Hemmamatch i amerikansk fotboll
  17. Kom med i AIESEC:s program Global Volunteer
  18. Kavitaatio’17!
  19. Sharpen your language skills at Café Lingua
  20. Idétävlingen MPIDEA fortsätter

 

Vecka 11

13.3 Korsets gille: Peter Payne: ”The Strong Promises of Prayer” /blog/events/ristin-kilta-peter-payne-the-strong-promises-of-prayer/

14.3 Teknologspexet 2017: Viimeinen sinfonia PREMIÄR /blog/events/teekkarispeksi-2017-viimeinen-sinfonia-ensi-ilta/

15.3 Korsets gille: vårstädning /blog/events/ristin-kilta-kevatsiivous/

18.3 League of Legends Tournament Series – Kick off! /blog/events/league-of-legends-tournament-series-kick-off/

 

Vecka 12

20.3 Teknologspexet 2017: Viimeinen sinfonia /blog/events/teekkarispeksi-2017-viimeinen-sinfonia/

21.3 Teknologspexet 2017: Viimeinen sinfonia /blog/events/teekkarispeksi-2017-viimeinen-sinfonia/

22.3 Korsets gille: Deltagarna har ordet /blog/events/ristin-kilta-kiltalaiset-puhuvat-ilta/

 

1. Sök till studentkårens centralvalnämnd 2017!

Är just du intresserad av att göra AUS nästa delegationsval det synligaste, coolaste och helt enkelt bästa genom tiderna?

Ansökningstiden för delegationsvalets centralvalnämnd har börjat. Centralvalnämnden bestämmer bland annat röstnings- och förhandsröstningsställena, tillsätter valnämnderna, kontrollerar kandidatanmälningarna och avtalen om valförbund och -ringar, genomför kontrollräkningen av röster samt övervakar valet i största allmänhet. En medlem i centralvalnämnden får inte ställa upp i delegationsvalet 2017.

Ansökningar till centralvalnämnden lämnas in med en elektronisk blankett på adressen https://lomake.ayy.fi/hallinto/kvl/. Ansökningstiden går ut 27.3.2017 kl. 12.00.

Mer information: förvaltnings- och HR-chef Johanna Pietiläinen (johanna.pietilainen (a) ayy.fi), +358 50 520 9434

 

2. TTER:s andra ansökningsomgång för 2017 har öppnats

TTER:s andra ansökningsomgång för 2017 har öppnats. Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS-medlemmar och samfund i anslutning till studentkåren. TTE-fonden stöder verksamhet som siktar mot stjärnorna, engagerar andra, hörs och syns.

Det finns två sätt att söka bidrag: ansökningsomgångarna som ordnas cirka tre gånger om året och den fortlöpande ansökningstiden under terminerna. Under den fortlöpande ansökningsperioden kan du söka bidrag på högst 2000€, medan projektbidragen under de egentliga ansökningsomgångarna inte har någon övre gräns.

Ansökningstiden för den andra omgången år 2017 går ut söndagen den 19.3.2017 kl. 23.59. På fondens webbplats finns instruktioner för ansökningen och dess bilagor: http://tter.ayy.fi/. Bidraget söks med en webblankett som finns på adressen https://lomake.ayy.fi/tter/hakulomake/

Ansökningstiderna för alla omgångar våren 2017 och annan information finns på TTE-fondens webbplats http://tter.ayy.fi/. Kolla också Facebooksidan på adressen www.facebook.com/tterahasto.

 

3. Tävling för föreningarna – den mest internationaliserade föreningen belönas!

Hur kan vår förening bli mera internationell? AUS ordnar en tävling för föreningar och belönar den förening som utvecklat sin verksamhet mest under år 2017. Föreningarna får själva välja hur de vill internationaliseras och öppna upp möjligheter för internationella studerande att delta. Den som behöver inspiration hittar tips i vår ABC-handbok som utformats som stöd för internationaliseringen.

Mer information och anmälningsanvisningar: /sv/blog/2017/03/08/tavling-for-foreningarna-den-mest-internationaliserade-foreningen-belonas/

 

4. Välkommen på workshop om internationaliserad undervisning!

AUS och Aalto utvecklar ett gemensamt projekt med syftet att på ett mera strukturerat sätt ta in internationella färdigheter (t.ex. interkulturell kommunikation, globala utvecklingsfrågor, internationella fenomen inom det egna området) i arbetet med undervisningsplanen, inlärningsmålen och inlärningsresultaten. I det här arbetet behöver vi dina synpunkter! Mångkulturell är dagens ord – vid Aalto är språket i magisterstudierna i huvudsak engelska och studenterna en internationell skara, i arbetslivet är det viktigt med interkulturella samarbetsfärdigheter och mångfalden i det finländska samhället ökar dag för dag.

Hurdana lärdomar får utexaminerade studenter med sig från Aalto för att kunna analysera den mångkulturella världen och dess utveckling? Hurdana färdigheter behöver globala förändrare? Vi söker svar bland annat på de här frågorna 23.3.2017 kl. 17–20 under en workshop på Design Factory (Studio). Välkommen! Anmälning och tilläggsinformation: https://www.facebook.com/events/436867179986855/

 

5. Bli motionstutor!

Vi söker motionstutorer som gillar att röra på sig och är intresserade av motion och att ordna motionsevenemang. Motionstutorernas uppgift är att aktivera nya studerande att motionera. En motionstutor behöver inte vara ett storasyskon eller en tutor. Vem som helst oavsett årskurs kan söka!

Beroende på antalet nya studerande väljs 2–6 motionstutorer per förening med särställning, och just nu har du chansen att bli en del av vårt gäng! Motionstutorerna behöver inte vara elitidrottare. Det viktigaste är att de är intresserade av motion och vill ha kul tillsammans med nya studerande. Det är fritt fram att komma med idéer för evenemang – klättring, löpning, brännboll på Alvarsplatsen eller innebandyturnering för phuxar!

Motionstutorn lämnas inte ensam med evenemangsarrangemangen, utan Unisport stöder verksamheten genom att erbjuda sina tjänster för motionstutorerna gratis. Dessutom får motionstutorerna stöd och hjälp av varandra. Allt blir roligare tillsammans! Som motionstutor lär du också känna det tvärvetenskapliga tutorgänget.

I motionstutorverksamheten får DU:

  • Chansen att ordna roliga motionsevenemang för phuxarna och få hjälp med arrangemangen
  • Motionstutorernas halarmärke
  • 4 mån. Unisportmedlemskap gratis
    • Förutsätter närvaro på motionstutorutbildningarna och en evenemangsplan för följande läsår
  • Om du är aktiv förlängs Unisportmedlemskapet med ytterligare 4 mån.
    • Aktivitetsutvärderingen kartläggs senare
    • Du kan alltså få sammanlagt 8 månaders Unisportmedlemskap gratis!
  • Tvärvetenskapligt tutorgäng och trevliga evenemang tillsammans med andra motionstutorer

Ansökningsblankett: https://lomake.ayy.fi/aava/liikuntatutorhakemus-2017-sports-tutor-application-2017/

Sök senast 19.3!

 

6. Gruppverksamhet på SHVS

Intresserad av GRUPPVERKSAMHET? SHVS Livskunskapskurs ordnas på webben 18.4 –9.6.2017. Funderar du på hur du ska orka bättre med studierna och vardagen? Ta dig tid för avslappning? Känna igen dina egna resurser? Hur vill du forma ditt liv och en vardag som fungerar för dig? Nyyti rf, SHVS och Föreningen för Mental Hälsa i Finland ordnar tillsammans Livskunskapskursen på webben. Kursen består av en ledd forumdiskussion och ledda gruppchattar. För att delta i kursen måste du vara villig att förbinda dig till gruppen och kunna delta i diskussionen varje vecka i forumet och chatten. Genom att delta i diskussionen drar du själv nytta av gruppen och ger de andra medlemmarna kamratstöd. Ansök om en plats på kursen på adressen https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/ryhmat/elamantaitokurssi-verkossa-2/

Delta också i kursen för att stärka nedre ryggen på SHVS i Tölö 20.3–10.4.2017 måndagar kl. 14.15–15.30 (totalt 4x45min). Vi gör övningar som stärker musklerna i magen och ryggen och förbättrar kontrollen över ländryggen. Målet är att öva in ett program som kan genomföras hemma. Kursen lämpar sig för personer med lindriga symptom eller som förebyggande åtgärd. Den är gratis för studerande och språket är finska. Bindande anmälningar under fysioterapeutens telefontid, som kan bokas på telefonnumret 046 710 1027. Fysioterapeuten intervjuar de intresserade.

 

7. Debriefing om enkäten AllWell? för studerande

Resultaten från den enkät om välbefinnande under studierna  som nyligen genomförts, AllWell?, analyseras som bäst både skolspecifikt och som helhet. Under debriefingen går vi igenom vilka faktorer som påverkar välbefinnandet under studierna och hur du kan utveckla din egen studieförmåga. Vid berättar också om resultaten vid Aalto-universitetet. Om du inte kan komma till debriefingen på din egen skola kan du också delta på en annan skola. Välkommen!

Via länken hittar du tiderna för universitetets gemensamma möten och mötet på din egen skola. På webbplatsen finns också information på finska och engelska om kurser och workshoppar som stödjer välbefinnandet.

https://into.aalto.fi/display/fiopintopsykologi/Ajankohtaista

https://into.aalto.fi/display/enopintopsykologi/Current+Affairs

 

8. Enkät för högskoleutbildade med funktionshinder

Projektet Tarinoista voimaa genomför en utredning vars resultat kommer att användas i utvecklingen av en webbtjänst som ska hjälpa högskolestuderande med funktionshinder att hitta jobb. Webbtjänsten är öppen för alla men särskilt riktad till studerande och studiehandledare. Syftet är att hjälpa människor med funktionshinder att delta i samhället med de kunskaper och färdigheter de utvecklar vid högskolor runtom i Finland.

Vi hoppas på svar från alla som har ett funktionshinder eller en funktionsnedsättning. Bland dem som lämnat sina kontaktuppgifter lottar vi ut sammanlagt 4 st. presentkort värda 20 euro.

Enkäten som är riktad till högskolornas alumner samlar uppmuntrande berättelser från arbetslivet: https://www.webropolsurveys.com/S/3B64DB48CB0F7CD3.par

Enkäten som är riktad till studerande med funktionshinder utreder deras upplevelser, synpunkter och behov av information och stöd när det gäller sysselsättning: https://www.webropolsurveys.com/S/74EC99BC4560CEC8.par

 

9. Seminarium om energiomställningen

Aalto-universitetet och Energiajohtajat ry ordnar ett miniseminarium kring temat energiomställning 23.3.2017 kl. 10–12 på Otsvängen 3. Studerande är varmt välkomna på seminariet som är avgiftsfritt och inte kräver förhandsanmälning. Seminariet ordnas på finska.

Energiproduktionen och energimarknaden befinner sig i en brytningstid. Vi talar om bioenergi, solel, vindkraft, energilagring i ackumulatorbatterier och väte, elbilarnas batterier som energiförråd, elenergins tillräcklighet och otillräcklighet, elöverföring mellan länder, prissättningen i EU och många andra aktuella ämnen.

Om dessa ämnen berättar fyra finländska experter: Walter Ahlström-professorn Matti Lehtonen från ELEC, professor Jouni Partanen från LUT, professor Sanna Syri från ENG och Ledande expert Risto Lindroos från Fingrid. Seminariet avslutas med en diskussion om ämnet.

Välkommen med för att lära dig nya saker och ställa frågor till experterna under diskussionen. Missa inte det här seminariet om du är det minsta intresserad av energifrågor.

 

10. Sök odlingslott eller styrelsepost i Aalto Garden

Kom med i Otnäs stadsodlingsförening och sök odlingslott vid Ossinlampi senast 31.3!

Vi söker nya styrelsemedlemmar för Otnäs stadsodlingsförening. Som styrelsemedlem ordnar du odlingen och olika evenemang i anslutning till den, och prioriteras också vid utdelningen av odlingslotter. Välkommen på extra årsmöte på onsdag 22.3 kl. 17 i Lärcentret, mötesrum Johanna på första våningen.

Du kan ansöka om en odlingslott på adressen https://tinyurl.com/garden17 . Sök ensam eller tillsammans med ett kompisgäng eller en förening. Ansökningsperiod: 9.3–31.3.

Mer information om odlingslotterna och styrelsemedlemmarnas uppgifter får du av Saana Rossi (saana.rossi@aalto.fi). Följ föreningen också på Facebook på adressen https://www.facebook.com/OtaniemiUrbanGarden .

 

11. LAN-Party at Tieto HQ

We would like to invite you to our monthly LAN-party in the new Tieto HQ in Keilalahti, Espoo! The event will be held Friday 24.3 from 17:00 – 04:00.

Which Games do we play?
Counter-Strike Global Offensive, Civilization V / VI, Heartstone, Gang Beasts, Rocket League, Jack in the Box, NHL 17 and so on

What do you need?
If you want to play multiplayer games with us, it’s advisable to take your own laptop + mouse/mousepad + headset
In case you want to just hang out and game casually, you can just bring yourself and enjoy the refreshments with some casual games.

The event only fits 40 people, so please be quick and also free your seat if you are not able to join us.

Sign up here! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc_dlhbRjcABYNNgo-a7up_CmF44_4yYmRaVVnsWbVIha7Y3w/viewform?c=0&w=1

 

12. Gå med i Tjejsitskommittén!

Vill du ordna evenemang tillsammans med ett trevligt gäng? Gå med i Tjejsitskommittén! Vi behöver engagerade medhjälpare för att ordna höstens Tjejsits. Tjejsitsen är årets största sits för kvinnor och ordnas traditionsenligt i oktober–november.

Som medlem i kommittén får du värdefull erfarenhet av att ordna ett stort evenemang och får delta i kommitténs egna tillställningar.

Intresserad? Anmäl dig senast 31.3 på e-postadressen johtokunta@teekkaritytot.fi!

 

13. Bergsmannagillets projekt Vujukuntoon

Är årsfestklänningen för trång igen? Stramar fracken?

Ingen fara, på Bergsmannagillets 70:e årsfest i november är problemen bortglömda. Under feståret ser vi till att ni kommer i toppform med programmet Vujukuntoon 2017 (I form för årsfesten 2017). Vi ordnar möjligheter att pröva på olika grenar varje månad och försöker ordna gemensamma träningar varje vecka till exempel i form av joggingrundor eller motioni grupp på Unisport. Ett månatligt inspirationsmeddelande håller alla igång och påminner om kommande idrottsevenemang och till exempel skördesäsongens produkter.

Evenemang den närmaste tiden är bland annat:

18.3 Pröva på karate kl. 15.30–17.00 på Norra Hesperiagatan 25
27.3 REllun HIIT kl. 16.45–17.45 @ Aavasalen i Otahalli
15.4 Pröva på fäktning kl. 14–16.00 @ Böle parkväg 5

Om du vil hålla dig uppdaterad ska du gå med i Bergsmannagillets Facebookgrupp Vujukuntoon 2017 här: https://www.facebook.com/groups/162457134228262/

 

14. Ta lyra och gå med i bobollsverksamheten

Hej alla bobollsintresserade!

OtaKoppi är Aalto-universitetets egen bobollsförening som har lag både för herrar och damer, öppna träningar och sommarboboll. Vi tränar också vintertid! På söndag 19.3 kl. 14.30–16 ordnas vår superpopulära introduktionsträning i allaktivitetssalen i Otahalli! Mer på Facebook: https://www.facebook.com/events/170479960120652/

Herrarnas landskapsserie, damernas regionserie och herrarnas motionsboboll samlar ihop sina lag efter den långa vintern. Vill du spela med OtaKoppi nästa sommar? Tveka inte att kontakta lagen!

Herrarnas landskapsserie: Det lag som spelar i den högsta serien. Nya spelare ska ha bobollsbakgrund men vi tar gärna emot nya förstärkningar! Fråga mer eller visa intresse genom att kontakta Valtteri  (valtteri.marttila@aalto.fi).

Damernas regionserie: OtaKoppis damlag spelar på den lägsta serienivån. Vi behöver nya spelare och du kan komma med även utan bobollsbakgrund! Mejla till damernas e-postlista om du är intresserad (otakoppi-naiset@list.ayy.fi)!

Herrarnas motionsboboll: OtaKoppis herrar har också ett motionslag för spelare på alla nivåer. Meddela intresse eller fråga mera genom att mejla styrelsen (otakoppi-hallitus@list.ayy.fi). Vi skickar meddelandena vidare till lagets kontaktperson Eero.

Du kan också bara komma med på träningarna (närmare uppgifter https://otakoppi.fi/index.php/home/kalenteri) ja jutellaan siellä! 🙂

 

15. Skiddag

Det är dags för alla akademiska studenters skiddag! 16.3 smäller det när 10 akademiska skidsällskap från Helsingfors, Tammerfors och Tallinn tar sikte på Vihti ski!

Här en försmak av gänget som ska inta Vichtis! Anmäl dig genast för att försäkra dig om en plats i gänget, för biljettförsäljningen stänger snart!

Mer info på fb-evenemanget: https://www.facebook.com/events/1824054204515003/permalink/1842462616007495/

 

16. Hemmamatch i amerikansk fotboll

Snart blir det hemmamatch för Aalto-universitetets lag i amerikansk fotboll!

Saalistajat står värd för matchen mot Xamk Hawks i högskoleserien i amerikansk fotboll på lördag  18.3.2017. Matchen spelas i Otahalli (Otstranden 6, 02150 Esbo)  med kickoff kl. 17.30. https://www.facebook.com/events/265487297221214/

Student Bowl Mästarna 2016 träffar tidigare Student Bowl-vinnarna UTU Beaver Hunters på lördag 25.3.2017. Matchen spelas i Otahalli (Otstranden 6, 02150 Esbo) med kickoff kl. 17.30. https://www.facebook.com/events/1834886560103815/

17. Kom med i AIESEC:s program Global Volunteer

Vill du få nya insikter i praktiken? Träffa nya människor som kan förändra ditt sätt att tänka och hjälpa dig se världen ur olika synvinklar? Då ska du registrera dig för AIESEC:s program Global Volunteer!

Just nu erbjuder vi praktik för frivilliga inom affärsverksamhet, som bidrar till FN:s mål för hållbar utveckling. Du kan utnyttja ditt kunnande ute i världen även en kort tid! Nedan presenterar vi några praktikplatser som kanske passar just dina färdigheter:

Utveckling av sociala medier i Grekland: http://opportunities.aiesec.org/opportunity/799003

Företagande bland ungdomar i Indonesien: http://opportunities.aiesec.org/opportunity/812422

Många studerande har redan valt AIESEC och åkt ut på praktik genom oss. Ta första steget med tanke på din framtid. Vill du höra mer kan du kontakta ha2.nguyen@aiesec.net eller besöka vår webbplats eller Facebooksida www.aiesec.fi och www.facebook.com/aiesecinfinland.

 

18. Kavitaatio’17!

I mars sjunker trycket och Smökki kokar då Processteknologerna ordnar årets vildaste hemmafest! På den här festen kan du utmana dina bästa vänner (eller värsta fiender) i beer pong-turneringen, uppleva en unik shotrulett eller bara chilla på en fatboy. Tre olika DJ-ensembler garanterar hemmfeststämningen och PT-phuxarnas egen dansgrupp CanCan’16 uppträder!

VAD: Kavitaatio’17! Project PT – Processteknologernas phuxparty

VAR: Smökki

NÄR: 21.3 kl. 20.00

VAD KOSTAR DET: 5€/6€ vid ingången (märke 2€)

VARFÖR: århundradets party

DC: var den du är

Biljettförsäljning i Kandidatcentrumet 6–20.3 mån–tors kl. 11–13

FB-evenemang: https://www.facebook.com/events/244048566043599/

 

19. Sharpen your language skills at Café Lingua

Are your language skills a little rusty? Would you like to learn to speak like a native or just chat with the international group of friends? If you answered yes to any of these questions, Cafe Lingua is just for you! Once a month, one of the places in Otaniemi turns at casual language cafe, Café Lingua.

Café Lingua is a free-form language learning opportunity, where people interested in a particular language gather around the same table to talk and to learn the language in a fun way. The idea is to practice languages in small groups, meeting people, learning about different cultures and at the same time enjoy a cup of coffee and snacks. On arrival at the scene, you can either join one table with the language you are interested in or set up you’re a table for a new language!

WHAT: Café Lingua –
WHEN: Thursday 16th of March, 5 – 8 pm
WHERE: Otarannan kehotila
What does it cost: None!
WHY: Meet other (marine) mammals and learn languages!

20. Idétävlingen MPIDEA fortsätter

Industrins stora idétävling MPIDEA fortsätter fram till 18.4.2017! Delta med en idé, en produkt eller en tjänst som skapar arbetsplatser i Finland. Vinnaren får delta i tillväxtevenemanget ReNew Growth hos McKinsey & Company. Läs mera: www.mpdays.com.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *