Veckobrev 48/2017

Temperaturerna sjunker och det gör också mängden evenemang – men inte kvaliteten! Bland alla julfester ryms också retrospel, stämningsfulla julkonserter och Madventures-killarnas föreläsning om internationalisering.

PS. Glöm inte reflexen!

 

Om du vill få din egen text publicerad i veckobrevet ska du skicka den i slutgiltig form till adressen tiedotteet@ayy.fi senast torsdag kl.10 föregående vecka.

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

 

Vecka 48

28.11 Mörkrumskurs /blog/events/pimiokurssi-4/

29.11 Korsets gille: Pekka Simojoki /blog/events/ristin-kilta-pekka-simojoki/

2.12 Aalto Gamers League of Legends & CS:GO Biweekly Tournament /blog/events/aalto-gamers-league-of-legends-csgo-biweekly-tournament/

 

Vecka 49

6.12 Korset gille: medlemmarna talar /blog/events/ristin-kilta-kiltalaiset-puhuvat-ilta-3/

 

 

AUS INFORMERAR

  1. Det allmänna bostadsbidragets inverkan på AUS hyresavtal
  2. AUS kundservicelokaler i Otnäs förnyas!
  3. Skicka ett tack!
  4. AUS söker frivilliga för år 2018
  5. Gå med i Facebookgruppen AYY sports and Wellbeing!
  6. Wanna Change the Game? Come and Make the Rules!

EVENEMANG

  1. Vik goes 69 – årets sista julfest!

KULTUR

  1. Otaniemi Triforce Retro Game Event 1.12.-2.12.
  2. Vill du vara ordningsvakt på självständighetsmottagningen i Dipoli och jubileumståget?
  3. Campussektionen presenterar: tävling om den coolaste väggmålningen
  4. Damkören KYN: Julkonserten Tuikkikaa

ÖVRIGT

  1. Adventsbrunch i Otnäs kapell 3.12 kl. 11
  2. Vad är ”tradition” för en Aaltostudent? – Lyssna och diskutera 29.11 kl. 18 @Design Factory
  3. Madventures at Aalto!

 

 

AUS INFORMERAR

 

1. Det allmänna bostadsbidragets inverkan på AUS hyresavtal

 

I och med att studenterna börjat omfattas av det allmänna bostadsbidraget har det blivit besvärligare att dela bostad, eftersom FPA tolkar studenter med gemensamt hyresavtal som ett hushåll och hyresgästerna då ansöker om bostadsbidrag tillsammans. För att lösa problemet har det föreslagits att studenterna ingår separata hyresavtal eller övergår till ett arrangemang med en huvudhyresgäst och underhyresgäster. AUS har utrett de här möjligheterna sedan sommaren.

 

Utredningsarbetet har visat att AUS inte för tillfället kan möjliggöra något av de här alternativen. Separata avtal skulle leda till att tvåor och större bostäder förvandlas till studentrum, som inte motsvarar de nuvarande boendepreferenserna. Arrangemanget med en huvudhyresgäst och underhyresgäster är inte möjligt inom ramen för det nuvarande reglementet. Nästa år kommer en omfattande översyn av reglementet att övervägas, så ändringar på det här området är fortfarande möjliga.

 

Läs hela meddelandet här: /blog/2017/11/20/yleisen-asumistuen-vaikutukset-vuokrasopimuksiin/

 

2. AUS kundservicelokaler i Otnäs förnyas!

 

I november utförs ombyggnadsarbeten på huvudkontoret i Otnäs. Servicestället i nedre våningen har flyttat till andra våningen. I fortsättningen kan du alltså sköta både boendeärenden och andra medlemsärenden i samma våning.  Också datorn som medlemmar får använda finns i fortsättningen på huvudkontorets andra våning.

 

Kontaktuppgifterna och öppettiderna för medlemstjänsterna i Otnäs finns på AUS webbplats: /yhteystiedot/#Otaniemi

 

3. Skicka ett tack!

 

Har du deltagit i en inspirerande föreläsning? Var det någon som log mot dig i korridoren? Fick du hjälp av studiesekreteraren just när du hade det som värst? Nu är det dags att tacka trevliga universitetsanställda.

 

Skicka ditt tack senast 9.12 på adressen https://lomake.ayy.fi/sosiaalipolitiikka/kortti-kivoille/ så ser AUS till att meddelandet når mottagaren i form av ett gammaldags vykort.

 

4. AUS söker frivilliga för år 2018

 

Även nästa år har vi en mängd intressanta och roliga frivilliguppdrag att erbjuda, allt från intressebevakning till att ordna evenemang. Hitta en uppgift som passar dig på adressen www.ayy.fi/stop! Kom ihåg att följa de frivilligas erfarenheter och rekryteringen på AUS Facebook- och Instagramkonton!

 

5. Gå med i Facebookgruppen AYY sports and Wellbeing!

 

AYY Sports and Wellbeing är en kanal som Aalto-universitetets studentkår upprätthåller för att marknadsföra motions- och må bra-evenemang riktade till studenter. Du kan till exempel marknadsföra intressanta motionsmöjligheter och tillställningar med må bra-tema som är riktade till Aaltos studenter. Målet med gruppen är särskilt att uppmuntra motions- och må bra-aktiviteter med låg tröskel där det är lätt att delta. Gruppen är öppen för alla Aaltostudenter.

https://www.facebook.com/groups/2062045280696358/

 

 

6. Wanna Change the Game? Come and Make the Rules!

 

Rekryteringen av studentrepresentanter till universitetets förvaltning år 2018 har börjat. Som studentrepresentant påverkar du både kvaliteten på undervisningen, Aaltos stadgar, restaurangerna och till exempel jämställdheten. Om du vill vara med och arbeta för en bättre framtid för studenterna kan du läsa mer på adressen /sv/studentkar/intressebevakning/hallopederna/ och ansöka på adressen halloped.fi.

 

 

EVENEMANG

 

7. Vik goes 69 – årets sista julfest!

Vi hälsar alla som kan – och dem som inte kan – välkomna på årets sista julfest!

 

I år startar vi tidsmaskinen och Vik goes 69! Det är retrokläder som gäller – åttitals, nittitals, vad som helst som passar – när du dyker upp på fest! Vi bjuder på snygga halarmärken och förfriskningar för de törstiga, och naturligtvis fantastiskt sällskap och stämningsfull musik – allt du kan önska dig av en julfest! Ta med dig kontanter. Platsen är C-Grundi (Bondevägen 13) den 12 december från kl. 18. Alla med så gör vi festen till årets bästa!

Inträdet är gratis.

Kolla evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/1319047461559311/

 

Hälsar Metsäylioppilaats kursstyrelse K-110

 

KULTUR

 

8. Otaniemi Triforce Retro Game Event 1.12.-2.12.

 

What was gaming like in late 80s and early 90s? Don’t know? Feel nostalgia? Come and find out. Otaniemi Triforce is organizing a gaming event with 8-16 bit home computers and consoles at Jämeräntaival 3 game room. The event starts at 16:00 1.12.2017 and lasts 24 hours. We’ll have old systems like C64, Amiga, NES, SNES and several others hooked up for you to experience. The event is free. More info can be found at https://otakut.ayy.fi/wiki.php/Otakut/Retropeli17

 

9. Vill du vara ordningsvakt på självständighetsmottagningen i Dipoli och jubileumståget?

 

På självständighetsdagen 6.12 behövs trafikdirigerare och ordningsvakter för både jubileumståget och självständighetsmottagningen i Dipoli.
Vi hoppas på ansökningar till båda uppdragen så snart som möjligt.

Studerandenas jubileumståg:
Vi firar självständighetsdagen 6.12 och behöver trafikdirigerare för studenternas traditionella självständighetståg (kräver ingen tidigare behörighet) och ordningsvakter (med och utan kort). Skiftet varar cirka kl. 16.00-18.30. Efter processionen ordnas transport till Otnäs. För ordningsvakterna och trafikdirigerarna ordnas en fest vid en tidpunkt som meddelas senare, och de får också två biobiljetter.

Självständighetsdagens mottagning i Dipoli:
Onsdag 6.12 firar vi självständighetsdagen i Dipoli och behöver fortfarande ordningsvakter. Ordningsvakternas skift infaller under tiden mellan kl. 16 och 03. Det är fråga om ett festdräktsevenemang främst för studenter och alumner med buffé och program (alltså ingen bordsfest), och ordningsvakterna ser till att inga objudna gäster dyker upp. Evenemangets Facebooksida finns på adressen https://www.facebook.com/events/178397319370814/ och webbplatsen på adressen itsenaisyyspaiva.ayy.fi.

För ett skift får ordningsvakterna en markering för AUS ordningsvaktskurs, en festmeny med alkoholfria viner under evenemanget, 2 biobiljetter, ett halarmärke och en fest som ordnas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Anmälningar till båda evenemangen niina.palm@ayy.fi, ange ditt ordningsvaktsnummer, telefonnummer och eventuella allergier.

 

10. Campussektionen presenterar: tävling om den coolaste väggmålningen

 

Tävlingen om den coolaste väggmålningen är här igen! Campussektionen vill uppmuntra alla invånare i AUS delade bostäder att samarbeta för att öka trivseln i sitt hem. Kolla in reglerna och priserna på Facebook-evenemanget och delta i tävlingen! Tävlingen pågår fram till 10.12.2017! https://www.facebook.com/events/180815985809841

 

11. Damkören KYN: Julkonserten Tuikkikaa

 

Till Finland 100 -jubileumsårets ära för KYN:s julkonsert Tuikkikaa publiken in i hjärtat av den finländska vintern och julen. Den jul vi alla känner och älskar. Julens saga är lika ny och vacker varje gång i Jean Sibelius, Selim Palmgrens och Leevi Madetojas mest älskade julsånger och Jussi Chydenius och Mia Makaroffs nya julkompositioner.

Varmt välkommen in i de skimrande drivornas och blinkande stjärnornas värld.
Låt KYN sjunga fram julen.

Julkonserten Tuikkikaa
KYN
Kaija Viitasalo

sön 17.12.2017 kl. 19 (dörrarna öppnas kl. 18.30)
Heliga hjärtats kapell (Kristinegatan 1, Helsingfors)

tis 19.12.2017 kl. 19 (dörrarna öppnas kl. 18.15)
Gamla kyrkan (Lönnrotsgatan 6, Helsingfors)

Biljetter från körmedlemmarna och vid ingången 20 €/15 €, Från Tiketti 22,50 €/16,50 €

Det nedsatta priset gäller studenter, arbetslösa, pensionärer, beväringar, 7–17-åriga barn och grupper med över 10 personer
Gratis inträde för barn under 7 år.

Konserten är cirka 1 timme lång.

Kom in i rätt stämning genom att lyssna till en av favoriterna i KYN:s julrepertoar, Varpunen jouluaamuna arrangerad av Anna-Mari Kähärä!
https://www.youtube.com/watch?v=R00fD-ADPgw&feature=youtu.be

 

ÖVRIGT

 

12. Adventsbrunch i Otnäs kapell 3.12 kl. 11

 

Vi firar första advent i Otnäs kapell med ett dignande brunchbord och avkopplande samvaro. Vi bjuder på julig mat lagad med frivilligkrafter och naturligtvis kaffe och te. Brunchen kostar 3 € för studerande och betalas kontant på plats. Vi har plats för de 30 som anmäler sig först, så det gäller att vara snabb! Om du vill vara med och kocka kan du kryssa i en ruta när du anmäler dig, så skickar vi anvisningar per e-post. Brunchen är förstås gratis för dem som lagar mat.

 

Brunchen ordnas av Aaltoprästerna och Hagalunds församling. Mer info från Aaltoprästen Marjut Mulari: marjut.mulari(at)evl.fi / 0503652256. Språken är finska och engelska.

 

https://espoonseurakunnat-ilmo.service.innofactor.com/enrolmentclient/form.aspx?Key=D92F17D148DCF32AFEF305844F5D4F92

 

 

13. Vad är ”tradition” för en Aaltostudent? – Lyssna och diskutera 29.11 kl. 18 @Design Factory

 

Lotta Aarikka, AUS sakkunniga för intressebevakning 2011–2015:
”När jag började arbeta i Otnäs vid AUS märkte jag snabbt hur mycket det talades om studentkultur och studenttraditioner. För mig som kulturforskare var det intressant särskilt med tanke på att diskussionen inte var särskilt kritisk i fråga om vem som bestämmer vad som är en tradition och hur den uttrycks. Mina funderingar ledde till en avhandlingsbeställning från studentkåren och år 2017 blev jag klar med min avhandling pro gradu i folkloristik under rubriken ”Tylsät ja huonot perinteet yleensä kuolevat pois”. Opiskelijaperinteet Aalto-yliopiston opiskelijoiden keskuudessa.” (Tråkiga och dåliga traditioner dör oftast ut. Studenttraditioner bland studenterna vid Aalto-universitetet)

29.11.2017 presenterar Emi Maeda (FM) sin avhandling pro gradu med syftet att reda ut hur Aalto-universitetets studenter förhåller sig till studentkulturen och studenttraditionerna. I avhandlingen utreddes traditionernas betydelse för undersökningens deltagare, traditionernas roll i deras gemenskap, vilken typ av kultur deras traditioner och traditionsuppfattningar stödde och hur traditionerna upprätthålls. Undersökningens primära material bestod av enkätsvar från 58 personer och intervjuer med 19 experter.

Välkommen med för att lyssna och diskutera!

 

Tiden är kl. 18 och platsen Design Factorys Studio (Betongblandargränden 5).

 

Mer info i Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/1259907477443779/

 

 

14. Madventures at Aalto!

 

Aalto-universitetet har bjudit in Riku Rantala och Tuomas Milonoff för att föreläsa för universitetets studenter om fördelarna med internationalisering på torsdag 14.12 kl. 13.00–14.30 i U2-salen (Otsvängen 1). Föreläsningen är på finska. Evenemanget finns på Aalto-universitetets Facebooksida: https://www.facebook.com/events/529835180684331/

#Madventures @aaltouniversity

Riku och Tuomas är medryckande, personliga föreläsare. Föreläsningarna är baserade på deras Madventures-äventyr och berör många ämnen, som till exempel mångkultur, att uppnå mål, mod och kreativitet. Rikus och Tuomas föreläsningar är motiverande, tankeväckande och inspirerande för en varierande publik. (Speakersforum)

Utbytesmässa

I samband med Rikus och Tunnas föreläsning kan du ställa frågor om utbytesstudier och de möjligheter de medför. En termin vid ett annat universitet är en jättechans att främja studierna, lära sig nya saker om sig själv och främmande kulturer och samla nya erfarenheter.

Mässan ordnas utanför U2-salen kl. 12–13 och kl. 14.30–15.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *