Veckobrev 38/2018

I dag måndag är det återvinning som gäller i de två våningarna och innergården på Otsvängen 20. Kom och fynda kl. 16–20. (https://www.facebook.com/events/1836560743087160/permalink/1873927452683822/). Eller behöver du en cykel? Campussektionen säljer cyklarna från vårens cykelinsamling i dag och i morgon på gårdsplanen mellan Bistervägen 1 och 3.  (https://www.facebook.com/events/293883641381690/)

 

Vecka 38

Vecka 39

Save the date!

AUS INFORMERAR

  1. Föreningarna välkomnar nya studenter
  2. Allt handlar om Europa
  3. Allmänt tillstånd för användning av teknologmössa den 1 oktober & påminnelse om tillståndsformuläret
  4. TTE-fondens tredje ansökningsomgång 2018 pågår!
  5. Blogg: Studenterna engagerade i utvecklingen av AUS bostadstjänster

KONSTÅRET OCH KULTUREN

  1. Nu kan du anmäla dig till filmklubben Montaasis smalfilmskurs!
  2. Dissonanssis öppna övningar och provsjungning tisdagen den 18 och tisdagen den 25 september
  3. KYN & Johanna Juhola Reaktori: Keinuva tyttö

EVENEMANG

  1. Polytekarmuseets guiderekryteringskväll måndagen den 17 september kl. 17
  2. World Dinner 26.9.2018
  3. Kaspersspelen 29.9
  4. Studenterna på Borgbacken 5.10
  5. ARENA-On-Line börjar redan i mitten av september!
  6. Junction 23.-25.11.2018 – applications are OPEN (DL 7.10.)

MOTION OCH UTELIV

  1. FC Kissat: Kick-off-träning
  2. Pröva på ridning och gör ridningen till en hobby!
  3. Pröva på segling den 8–17 oktober
  4. Grundkurs i Cheerleading 7.10–9.12.2018

VÄLMÅENDE

  1. Klimatförändringen och jag – får du ångest?

ÖVRIGT

  1. BEST Winter courses’ application begins Sept 16th, 23:59
  2. Kiuas Start – Go from zero to one in three weeks

 

AUS INFORMERAR

1. Föreningarna välkomnar nya studenter

Inom AUS verkar över 200 föreningar. Förutom gillen och ämnesföreningar finns intressen från fotografering till rollspel, scouter och poledancing representerade.

Föreningarna presenterade sig för de nya Aaltostudenterna på evenemanget Aalto Party onsdagen den 5 september. Genom att klicka på länken kan du återuppleva stämningen och se exempel på allt man kan göra i Aaltogemenskapen. /blog/2018/09/17/yhdistykset-toivottavat-tervetulleeksi/

 

2. Allt handlar om Europa

Vad händer i EU just nu och varför är det viktigt att vi börjar prata om EU-valet mer än ett halvt år före valdagen?

AUS sakkunniga för internationella ärenden Rosa Väisänen skriver i AUS blogg om den kommande valvåren och vad vi kan påverka genom att rösta: /blogi/2018/09/17/kaikessa-on-kysymys-euroopasta/

 

3. Allmänt tillstånd för användning av teknologmössa den 1 oktober & påminnelse om tillståndsformuläret

Teknologsektionen har på sitt möte beviljat alla med rätt att bära teknologmössa tillstånd att använda mössan måndagen den 1 oktober. Det betyder att nedläggningen av mössorna på mössnedläggningsdagen, som i år undantagsvis inträffar måndagen den 1 oktober, kan förlöpa traditionsenligt i Dipoli.

Teknologmössan är en sommarmössa. Teknologsektionen påminner om att det krävs tillstånd för att använda mössan utanför sommarsäsongen (1 oktober till 30 april). Tillstånd att använda mössan ska sökas med ett formulär på adressen https://lomake.ayy.fi/teekkarijaosto/lakinkayttoluvat/ . Teknologsektionen behandlar tillstånden på sina möten en gång per vecka. Det är bra att ansöka om tillstånd i tid eftersom eventuella tilläggsfrågor om evenemangets natur kan förlänga behandlingstiden. Tillstånd har beviljats bland annat för exkursioner men också för bröllop och tävlingsresor med teknologpräglade idrottssällskap.

Frågor i anslutning till mössanvändningstillstånden besvaras av Teknologsektionens ordförande, tuomas.rantataro@ayy.fi

4. TTE-fondens tredje ansökningsomgång 2018 pågår!

TTE-fondens tredje ansökningsomgång 2018 pågår! Fonden kan bevilja bidrag till alla AUS-medlemmar och samfund i anslutning till studentkåren. TTE-fonden stöder verksamhet som siktar mot stjärnorna, engagerar andra, hörs och syns.

Det finns två sätt att söka bidrag: ansökningsomgångarna som ordnas cirka tre gånger om året och den fortlöpande ansökningstiden under terminerna. Under den fortlöpande ansökningsperioden kan du söka bidrag på högst 2000€, medan projektbidragen under de egentliga ansökningsomgångarna inte har någon övre gräns.

Ansökningstiden för den tredje omgången år 2018 går ut söndagen den 30 september 2018 kl. 23.59. På fondens webbplats finns instruktioner för ansökningen och dess bilagor: http://tter.ayy.fi/. Bidraget söks med ett webbformulär som finns på adressen https://lomake.ayy.fi/tter/hakulomake/

Ansökningstiderna för alla omgångar hösten 2018 och annan information finns på fondens webbplats http://tter.ayy.fi/. Kolla också Facebooksidan på adressen www.facebook.com/tterahasto.

5. Blogg: Studenterna engagerade i utvecklingen av AUS bostadstjänster

Hur kan vi förbättra studentboendet och uppmuntra kollektivt boende?

Läs servicechefen Riitu Nuutinens bloggtext om hur studentkårens medlemmar deltar i utvecklingen av AUS studentboendetjänster: /blogi/2018/09/11/studenterna-engagerade-i-utvecklingen-av-aus-bostadstjanster/?lang=sv

 

KONSTÅRET OCH KULTUREN

6. Nu kan du anmäla dig till filmklubben Montaasis smalfilmskurs!

Veckoslutet 12–14.10 ordnas en filmmakargrundkurs där vi går igenom grunderna i manusskrivande, bildberättande, ljussättning och foto och gör kortfilmer i grupp på 8 mm färgfilm. Kursen är en unik möjlighet att arbeta med smalfilm, som blir allt mer sällsynt år för år.

Kursen ordnas i Otnäs, Esbo. Den har 15 platser och kostar 25 euro för Montaasis medlemmar. Om du ännu inte är medlem kan du bli det i samband med kursanmälan.

Mer information: http://montaasi.ayy.fi/event/kaitafilmikurssi-2018/ Bindande anmälningar per e-post: montaasi@list.ayy.fi

7. Dissonanssis öppna övningar och provsjungning tisdagen den 18 och tisdagen den 25 september

Kammarkören Dissonanssi är en blandkör i Otnäs som sjunger mångsidig musik från renässans till glam metal – och kommer alltid ihåg att ha kul. Hösten 2018 ordnar vi två öppna körövningar och informella provsjungningar dit alla sångintresserade är välkomna oavsett sångbakgrund.

Läs mer och anmäl dig: http://liity.dissonanssi.fi. Välkommen med!

8. KYN & Johanna Juhola Reaktori: Keinuva tyttö

Tis 2.10.2018 kl. 19, G Livelab

Dragspelskonstnären Johanna Juhola och KYN är kända som uttrycksfulla förnyare av sina egna instrument och skapare av nya former av fusionsmusik på gränsytorna mellan olika genrer. På den här konserten förenar de två sina krafter på ett nytt sätt: Juhola debuterar som körkompositör i uruppförandet av serien Keinuva tyttö beställd av KYN

och Johanna Juhola Reaktori bjuder på en eklektisk blandning av tango, elektronisk musik, nordiska rötter och knasig pop. Kvällen avslutas med sammansmältningen av KYN och Reaktori till ett enda band. Av dessa två fördomsfria ensembler kan man vänta sig åtminstone en dubbel upplevelse!

KYN, dirigent Kaija Viitasalo/Johanna Juhola, dragspel; Tuomas Norvio, live-elektronik; Milla Viljamaa, piano; Sara Puljula, kontrabas/Biljetter 25/20 € glivelab.fi

Mer på Facebook! https://www.facebook.com/events/269746176972412/

EVENEMANG

9. Polytekarmuseets guiderekryteringskväll måndagen den 17 september kl. 17

Vill du bli guide på Polytekarmuseet så mycket att det gör ont? Gråt inte, utan gör som Henri och bli guide så känns det bättre. Kom till museet måndagen den 17 september kl. 17 och bekanta dig med museet och hur det är att vara guide hos oss. Alla är hjärtligt välkomna oberoende av årskurs eller studieinriktning. Komsi komsi!

Mer info per e-post intendentti@ayy.fi

10. World Dinner 26.9.2018

AUS internationella sektion Mosaic tar än en gång den populära World Dinner till Otnäs! Den här gången är World Dinner större, finare och inkluderar bingo! Utöver allt detta får deltagarna rösta på sin favorit och den bästa rätten vinner fina priser!

Mer info i vårt Facebookevenemang: https://www.facebook.com/events/2259859060904289/

Gilla också vår Facebooksida så är du först att höra om våra andra evenemang: https://www.facebook.com/AYYMosaic

11. Kaspersspelen 29.9

I Kaspersspelen mäter sig lagen med varandra i grenar som är kopplade till material- och gruvindustrin och där både fysiska och intellektuella färdigheter ställs på prov. I år ordnas spelen den 29 september i Otnäs. Kom med och heja på lagen och se samtidigt vad branschens företag har att erbjuda!

Följ spelen på Instagram och FB @kasperinkisat

FB-evenemang: https://www.facebook.com/events/216900012342959/

12. Studenterna på Borgbacken 5.10

Har du alltid drömt om en trängselfri dag på Borgbacken med dina studiekompisar? Nu är det möjligt. Till AS20-jubileumsårets ära ordnar AUS och kårens samarbetspartner den privata tillställningen Studenter på Borgbacken, som är öppen för alla studerande. Mer info om evenemanget och biljettförsäljningen på as20.fi/linnanmaki och på Facebook Opiskelijat Lintsillä.

Vad: Borgbacken bara för studenter!
Var: Borgbacken
När: 5.10.2018 kl. 16–20INFO: https://20.as.fi/linnanmaki/

Biljetterna byts ut mot armband på hösten före evenemanget och i samband med bytet ska studiekortet för en läroanstalt på tredje stadiet visas upp. Enbart den som köpt biljett har tillträde till Borgbacken under evenemanget. Borgbacken är ett utskänkningsområde och det är därför förbjudet att ta med egna drycker. Arrangören förbehåller sig rätten till ändringar.

13. ARENA-On-Line börjar redan i mitten av september!

Mässan ARENA ordnas i Handelshögskolans huvudbyggnad den 14 november, men ARENA-On-Line på Facebook börjar redan i mitten av september! Insup ARENA-stämningen och följ ARENAs Facebooksida: https://www.facebook.com/ARENACareerFair/. Företagen som deltar i ARENA-On-Line postar och ordnar Facebook Live på ARENAs facebooksida från och med den 20 september. Här finns en lista över företagen som deltar i ARENA: https://fairs.aalto.fi/arena/fi/exhibitors/. #ARENACareerFair

14. Junction 23.-25.11.2018 – applications are OPEN (DL 7.10.)

WHEN & WHERE: 23.-25.11.2018 @Dipoli Otaniemi

We are happy to invite you to Europe’s largest hackathon, Junction. The purpose of our event is to bring together enthusiastic developers, creators and designers combined with the most interesting companies with their resources and engineering support. The event is completely free to attend and last year we had over 1400 participants from 86 countries working in teams, creating new and exciting software and hardware projects.

At Junction:

  • Prize pool of 30 000€
  • 2 student credits for Aalto students
  • Free meals + drinks
  • Amazing atmosphere and variation of different side programs

Check out the event and Apply NOW at https://hackjunction.com/

 

MOTION OCH UTELIV

15. FC Kissat: Kick-off-träning

Meow alla nya och gamla studenter! Kom med på träningar och matcher med Aalto-damernas fotbollslag. Vi ordnar Kick off-träning den 18 september kl. 18–19.30 på sandplanen vid Tali idrottspark. Alla är välkomna på träning och du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av fotboll. Du behöver bara sportkläder och en vattenflaska.

 

Vad: FC Kissat: Kick-off-träning

När: Tisdagen den 18 september kl. 18–19.30

Var: Tali idrottspark/sandplanen (Ulfsbyvägen 22)

Information: Klicka ”Delta” här: https://www.facebook.com/events/1710514865740716/. Du kan också e-posta oss på adressen fckissat@gmail.com.

 

16. Pröva på ridning och gör ridningen till en hobby!

Teknologryttarna ordnar en chans att pröva på ridning vid Hagalunds ridskola söndagen den 23 september kl. 15. Priset är 10 euro för cirka en halv timme. Anmäl dig i Teras evenemangskalender (https://tera.ayy.fi/ratsastuksen-kokeilu-23-9/). Utrusta dig med till exempel gummistövlar eller andra skor som har en bred och låg klack, bekväma och elastiska byxor samt handskar. Hjälmar kan lånas från stallet.

Efter att ha prövat på ridning kan du fortsätta med de två nybörjarkurserna som startar i oktober, en herrgrupp i Södra Esbo och en blandgrupp i Hagalund. Mer info och anmälningar i Teras evenemangskalender. (https://tera.ayy.fi/alkeiskurssi-lokakuussa/)

Teknologryttarnas nybörjarkväll i Ossinkulma den 25 september kl. 18. Välkommen på en kväll där du får veta mer om Teras verksamhet och njuta av mat, dryck och gott sällskap! Vi visar också Teras 30-årsvideo för andra gången. Mer info i Facebookevenemanget: https://tera.ayy.fi/2018-9-25-uusien-ilta-newbies-evening/

17. Pröva på segling den 8–17 oktober

Har du lust att pröva på segling? Anmäl dig till Teknologseglarnas avgiftsfria introduktionssegling i början av oktober. Datumalternativ, skeppare och anmälningslänk på adressen https://trip.ayy.fi/wordpress/?p=3158! Introduktionsseglingen tar cirka tre timmar, avgår från Gräsviken och startar cirka kl. 16–17. Det finns plats för 4–5 personer per båt. Seglingen är avsedd för personer som är intresserade av Teknologseglarna eller som nyligen blivit medlemmar. Välkommen med på våra lokala vatten där du blir invigd i seglingens hemligheter i gott sällskap!

18. Grundkurs i Cheerleading 7.10–9.12.2018

APC Foxes ordnar en grundkurs för alla intresserade från och med söndagen den 7 oktober. Kursen kostar 25 euro och träningarna ordnas varje söndag kl. 17.30–19.00 (10 gånger)! Efter kursen kan den som vill gå med i laget APC Foxes som tränar och uppträder året runt. Frågor kan skickas till inboxen på Facebook! Kursen ordnas av Aalto-universitetets lag APC Foxes och är avsedd för intresserade i universitetsåldern.

På kursen övar vi alla grenens delområden: Stunts, pyramider, akrobati, hopp och ramsor.

 

VÄLMÅENDE

19. Klimatförändringen och jag – får du ångest?

Diskussionsgrupp för Aaltostudenter om tankar och känslor i anslutning till klimatförändringen.

I förtrolig miljö diskuterar vi framtiden med dess hotbilder och glimtar av hopp, funderar på förhållandet mellan vår egen ångest och våra handlingar och hör erfarenhetsinlägg av klimat- och miljöexperter. Gruppen består av maximalt 15 studenter. Vi önskar att du förbinder dig att delta varje gång i mån av möjlighet. Gruppen är åskådningsmässigt obunden. Du får vara dig själv oavsett livsåskådning och perspektiv!

Mer info och närmare tidsplan i Into https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=328008 Gruppen leds av Aaltos studiepsykolog Sanni och Aaltoprästen Anu. Anmälan senast den 26 september 2018 per e-post till psykologen Sanni: sanni.saarimaki@aalto.fi

ÖVRIGT

20. BEST Winter courses’ application begins Sept 16th, 23:59

Application deadline: October 14th, 23:59

This winter, BEST (Board of European Students of Technology) brings to you many courses around Europe.

In these, you’ll get to attend lectures, given by the university’s teaching staff or by experts from companies, on Technology, Career Related Skills, and Applied Engineering. After the lectures, you’ll also take part in evening programmes, designed for you, to give you a taste of the LBG (Local BEST Group) that hosts you and the local culture.

For more information about the courses and FAQs, visit https://besthelsinki.fi/en/courses/application/

  • WHAT: Winter courses’ application begins
  • WHEN: Sept 16th, 2018
  • WHY: Week long course with BEST people; that costs up to 50€, including stay and food.
  • WHERE: https://best.eu.org/courses

21. Kiuas Start – Go from zero to one in three weeks

Har du en idé som du vill utveckla till ett företag?

Kiuas Start är Aaltoes nya företagsaccelerator för uppstartsföretag och projekt i inledningsfasen. Acceleratorn ordnas 27.10–17.11 på Startup Sauna i Otnäs. Den som deltar i programmet får 5 studiepoäng. Programmet ordnas på engelska.

Läs mer och ansök senast den 30 september: https://www.kiuas.com/start

 

***

Det här är veckobrevet från Aalto-universitetets studentkår vecka 38/2018. I veckobrevet hittar du nyheter från AUS, föreningarna och sektionerna och annan nyttig information.

Om du vill att din egen text ska ingå i veckobrevet ska du skicka den färdiga texten till adressen tiedotteet@ayy.fi senast kl. 10.00 på torsdag föregående vecka. Den rekommenderade textlängden är 500 tecken och den maximala längden 1 000 tecken.

Veckobrevet finns också på AUS webbplats på adressen http://www.ayy.fi/viikkotiedote

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen /yhdistystiedote

Vill du avprenumerera? Klicka på länken och följ anvisningarna nere på sidan: https://list.ayy.fi/mailman/listinfo/ayy-info-fi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *