Tapahtumat

AYY järjestää vuosittain paljon erilaisia tapahtumia. Joitain perinteitä pidetään yllä vuodesta toiseen, kun taas jotkin mullistuvat tekijöidensä puolesta joka vuosi. Alle on listattu muutamia suurimpia vuosittaisia opiskelijatapahtumia, joita ylioppilaskunta järjestää joko itse tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

AYY:n tapahtumakalenteriin tästä

Ylioppilaskunnan vuosijuhlat

AMG_3227
Juhlahumua vuodelta 2014

AYY:n vuosijuhlaa vietetään Kukan päivää läheisenä lauantaina. Vuosijuhlat on jokavuotinen vuosijuhlatoimikunnan järjestämä spektaakkeli. Vuosijuhlan sisältö vaihtelee vuodesta toiseen, mutta se pyrkii joka vuosi tarjoamaan uudenlaisen elämyksen ja yllättämään positiivisesti. Itse vuosijuhliin kutsutaan aaltolaisten lisäksi myös ylioppilaskunnan tärkeitä sidosryhmiä, kuten yliopiston henkilökuntaa, muita ylioppilaskuntia sekä ulkomaisia ystävyysjärjestöjä.

Vuosijuhlia vietetään vuonna 2016 lauantaina 14.5.

 

Laskiaisrieha & Gravitaatio 

laskiaisrieha2013-1
Laskiaistunnelmaa 2013

Laskiaisen tienoilla Ullanlinnanmäki täyttyy haalaripukuisista tai muutoin lämpimästi toppautuneista opiskelijoista ympäri pääkaupunkiseutua. Laskiaisrieha on vilinäntäyteinen festivaali, jossa saa päästä lapsenmielisyytensä valloilleen. Perinteisesti ohjelmassa on itseohjautuvan mäenlaskun lisäksi myös kilpailu, jossa komein laskuväline palkitaan. Kilpailijat käyttävät laskuvälineisiinsä yleensä huomattavasti aikaa, ja mäkeä on nähty tulevan alas sohvia, saunoja ja kokonainen merirosvolaivakin. Usein erilaiset opiskelijajärjestöt ovat tuoneet paikalle myös lämmikettä ja vatsantäytettä.

gravitaatio (68 of 112)
Juhlakansaa viihdyttämässä Roope Salminen ja koirat vuonna 2014

Laskiaisriehan jälkeen järjestetään jokavuotiset Gravitaatio-bileet hiemanlämpimämmissä tunnelmissa Helsingin keskustassa. Gravitaation poikkitieteellisessä meiningissä nähdään yleensä maan kärkiartisteja ja tanssitaan talvipäivän kylmyys pois tuhansien muiden opiskelijoiden kanssa.

Wappu

Jokaisella aaltolaisella on ominainen wapunviettotapansa. Osalla wappu kestää vain hetkisen, toisilla taas koko viikon tai jopa yli! Suurin osa ylioppilaskunnan ja erilaisten yhteisöjen järjestämistä Wappuriennoista ovat kuitenkin kokemuksen arvoisia, ja sitä kautta mitä parhain mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Wappurientoja hehkutetaan kevään korvilla rutkasti, ja asian tullessa ajankohtaiseksi niistä löytyy tietoa osoitteesta www.wappu.fi, sekä erityisasemayhdistysten omilta sivuiltaan. Mahdollisesta teekkariwapun järjestämisestä lausuu Fuksimajuri päiväkäskyillään. Vappu on opiskelijan parasta aikaa!

Vapun ns. virallinen osuus alkaa Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakituksella Kauppatorilla klo 18:00 vappuaattona 30.4. Mantaa on lakitettu ”epävirallisemmissa” merkeissä jo vuodesta 1932 lähtien, ja nykyiseen muotoonsa se vakiintui vuonna 1951, joskin vielä 70-luvulla patsas sai päähineensä vasta puolen yön aikaan (Tästä on peräisin myös teekkareiden tapa laskea tupsulakki päähänsä vasta puolilta öin, muiden pukeutuessa ylioppilaslakkiinsa Mantan lakituksen yhteydessä).

Wappu huipentuu Ullanlinnanmäellä 1.5. melko itsenäisesti järjestyvään silliaamiaiseen. Aamu alkaa klo 9 pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien organisoimalla tilaisuudella, jossa kuullaan ylioppilaskuntien puheenjohtajien wapputervehdyksiä ja Ylioppilaskunnan Laulajien laulua. Tilaisuus on kuitenkin vain pieni raapaisu siitä riemusta ja herkuttelusta, joka jatkuu usein pitkälle iltaan asti.

Aalto Party

Aalto Party avaa Aalto-vuoden aina syksyisin. Uutta lukuvuotta juhlistetaan yhdessä opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa virallisen lukuvuoden avajaisseremonian jälkeen.

20140930_Aalto Party-11
AYYH ja Aallon johto kisailemassa 2014

Aalto Party alkaa perinteiseksi muodostuneella haasteella, jossa AYY:n hallitus ja Aallon johto ottavat mittaa toisistaan. Iltapäivän aikana voi osallistua jos jonkinmoisiin aktiviteetteihin, kuunnella musiikkia, tavata ja tutustua, pitää hauskaa, viihtyä sekä paljon, paljon muuta.

Lisäksi niin syksyllä kuin tammikuussakin aloittaneet uudet opiskelijat pääsevät temmeltämään Otaniemen kampuksella tutustumassa yhdistyksiin ja yhteisön toimijoihin Otasuunnistuksissa, sekä Talvipäivässä.

AYY on myös tiiviisti mukana järjestämässä muita Aalto-yliopiston uusille opiskelijoille suunnattuja tapahtumia, kuten Lukukauden avajaisia tai Aalto First Experience -päivää, jossa uudet opiskelijat kiertävät eri kampuksilla seuraamassa monipuolisia luentoja ja työpajoja ja tutustumassa Aallon mahdollisuuksiin.

Lakinlaskijaiset

lakinlaskijaiset-26
Lakilaskijaistunnelmaa 2012

Lakinlaskijaiset ovat AYY:n järjestämät isot bileet Dipolissa Otaniemessä. Lakinlaskijaisia vietetään vuosittain perinteisesti syyskuun viimeisenä päivänä lakkien talviteloille laskemisen kunniaksi. Joka vuosi Dipoli täyttyy juhlakansasta ääriään myöten  ja tunnelma on varmasti katossa. Keskiyöllä lavalle nouseekin uudempaa ranskalaista torvimusiikkia soittava palokuntaorkesteri Retuperän WBK, jonka tahdittamana lakit lasketaan taas olalle odottamaan seuraavaa Wappua. Lakinlaskijaisissa on totuttu näkemään monipuolinen ja laadukas esiintyjäkaarti, sekä myös muuta hauskaa ohjelmaa. Dipolissa kun riittää tilaa temmeltää!

Kampuskarkelot

Kampuskarkelot järjestetään syyslukukaudella kaikilla kolmella pääkampuksella. Karkeloissa AYY:n läheisyydessä toimivilla yhdistyksillä on erinomainen mahdollisuus esitellä toimintaansa, houkutella uusia jäseniä tai muuten vain pitää itsestään ääntä. Opiskelijoille kyseessä on tietenkin oivallinen tilaisuus nähdä muutamalla silmäyksellä, mitä kaikkea yhdistyskentältä löytyy ja liittyä mukaan toimintaan.

Lue lisää AYY:n jaostoista ja sen alaisuudessa toimivista yhdistyksistä.

Ylioppilaiden soihtukulkue

Ylioppilaiden soihtukulkue päättyy Senaatintorille
Kulkue lähtee liikkeelle Helsingin Senaatintorilta

Ylioppilaiden soihtukulkue on pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien (AYY, HYY, SAY, SHS) yhteistyössä järjestämä itsenäisyyspäivän perinne, joka on peräisin jo Mannerheimin kuolinvuodelta 1951. Tilaisuutta oli jo silloin seuraamassa iso joukko kaupunkilaisia, ja nykyisin soihtukulkueesta onkin kehkeytynyt kaikkien kaupunkilaisten yhteinen tapahtuma.

Tilaisuus alkaa seppeleenlaskulla Sankariristille Hietaniemen hautausmaalla. Itse kulkue lähtee liikkeelle Hietaniemenkadulta ja päättyy Senaatintorille, jossa ylipormestari ja ylioppilaskuntien puheenjohtajat puhuvat. Lisäksi kuullaan kuorolaulua ja nautitaan kauniista näystä, kun tuhannet soihdut, liput ja valkolakit vaeltavat pimeillä kaduilla.

 

Kaikki AYY:n tapahtumat löydät TAPAHTUMAKALENTERISTA