Veckobrev 41/2017

AUS delegationsval förrättas 30.10–8.11.2017. I Aalto-universitetets studentkårs delegationsval 2017 är alla studentkårens närvaroanmälda medlemmar som betalat sin medlemsavgift senast fredagen den 15 september 2017 röstberättigade. Om allt stämmer med din anmälan får du snart e-post med anvisningar om delegationsvalet och din rösträtt.

Att rösta är det enda sättet att påverka hur studentkåren utvecklas under de kommande två åren! Läs mer: www.ayy.fi/vaalit

 

Om du vill få din egen text publicerad i veckobrevet ska du skicka den i slutgiltig form till adressen tiedotteet@ayy.fi senast torsdag kl.10 föregående vecka.

Nyheter som gäller föreningarna hittar du i föreningsbrevet. Läs nyhetsbrevet på adressen ayy.fi/sv/foreningar/foreningsbrev/

 

 

Vecka 41

11.10 Korsets gille: Missionskväll /blog/events/ristin-kilta-lahetysilta-2/

14.10 League of Legends & Counter-Strike Biweekly Tournament 1 /blog/events/league-of-legends-counter-strike-biweekly-tournament-1/

 

Vecka 42

18.10 Korsets gille: Jari A. Jolkkonen – Guds boning i GT och NT /blog/events/ristin-kilta-jari-a-jolkkonen-jumalan-asumus-vtssa-ja-utssa/

20.10 Fysikerspexet: Vive! – sata päivää vallankumoukseen /blog/events/fyysikkospeksi-vive-sata-paivaa-vallankumoukseen/

21.10 Fysikerspexet: Vive! – sata päivää vallankumoukseen /blog/events/fyysikkospeksi-vive-sata-paivaa-vallankumoukseen-2/

21.10 Damkören KYN & Panu Savolainen: Loitsut /blog/events/naiskuoro-kyn-panu-savolainen-loitsut/

 

AUS INFORMERAR

  1. Avvikande öppettider på bostadskontoret den här veckan
  2. Korridordebatter inför delegationsvalet 11.10 och 1.11
  3. Ny service för AUS medlemmar – pilotprojekt med bildelning i Otnäs
  4. Företagen i Kotka-Fredrikshamnregionen rekryterar experter i Helsingfors 13.10
  5. AUS söker frivilliga för år 2018
  6. AUS har ett nytt kabinett med bastu på Busholmen
  7. Designtävling: Provostens kedja
  8. Lär dig påverka innehållet i dina studier!
  9. Köksutbildningar i Servin Mökki i oktober
  10. Delta i energisparveckan!

EVENEMANG

  1. VM i akademisk quidditch 13.10
  2. Aalto Amazing Race är tillbaka!
  3. Aalto ISM Annual Ball 14th of October
  4. Bordelli 27.10.2017
  5. Dash – the largest hackathon for design thinkers in Europe!

KULTUR

  1. Efter 5 års väntan är det äntligen dags –  Teknologföreningens Jubileumsspex är här!
  2. Fysikerspexet 2017: Vive! – sata päivää vallankumoukseen
  3. Welcome to movie club Tikelo’s info and movie night!
  4. Dipoli Living Room Exhibition, Oct 4-27

ÖVRIGT

  1. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille
  2. Kiuas Team Up 27–29.10
  3. Call for Idea Proposals on Online/blended Learning, dl October 11th, 2017
  4. Sodexos kundnöjdhetsenkät
  5. Välkommen till seminariet SEINÄT KERTOVAT?
  6. Delta i studerandeenkäten om studier i företagande och innovation och påverka utvecklingen av din högskola!

 

 

AUS INFORMERAR

 

1. Avvikande öppettider på bostadskontoret den här veckan

 

Bostadskontoret behandlar alla ärenden som hopat sig under hösten. Därför har vi avvikande öppettider den här veckan. Bostadskontoret i Otnäs är öppet kl. 12–14 mån 9.10 – fre 13.10. Även vår telefontjänst betjänar kl. 12–14 mån–fre. Du når oss på numret 050 520 9410.

På webbplatsen har vi sammanställt ett heltäckande infopaket om att söka och bo i AUS bostäder. Om du har en fråga som gäller boende kanske du hittar svaret på sidan ”Frågor och svar”: /sv/boende/ofta-fragade-fragor/

 

2. Korridordebatter inför delegationsvalet 11.10 och 1.11

 

Hur framskrider studentcentrumet i Otnäs? Och hur används våra medlemsavgifter? Vart är vår studentkår på väg de kommande två åren?

Snart är det dags för delegationsval inom Aalto-universitetets studentkår AUS, och frågorna är många när det gäller den närmaste framtiden i Aaltogemenskapen. Nu har du chansen att träffa valförbundens kandidater ansikte mot ansikte i Delegationsvalets Korridordebatter och samtidigt ta reda på hur de vill att framtiden ska se ut.

Debatterna ordnas 11.10 och 1.11 kl. 11–14 på adressen Otsvängen 1! Representanter för valförbunden finns på plats hela tiden och debatterna ordnas kl. 12.30–13.00 Kom och diskutera, för representanterna är din röst i studentgemenskapen!

Har du en fråga du tycker vi ska ställa i paneldebatten? Skicka in den med vår blankett: https://lomake.ayy.fi/edustajisto/kaytavapaneelin-kysymyslomake/

Följ också evenemanget på Facebook! https://www.facebook.com/events/476490969401282/

3. Ny service för AUS medlemmar – pilotprojekt med bildelning i Otnäs

 

Bor eller studerar du i Otnäs i Esbo? Busslinjerna går inte alltid lämpligt och det kan vara rätt dött på metroperrongen…. Men nu har du tillgång till AUS-medlemmarnas egen bildelningsservice!

Ladda ner den avgiftsfria appen Autonappi, registrera dig i tjänsten med din aalto.fi-e-postadress och knappa in registreringskoden Aalto_student så kan du boka en tid då du behöver en bil. För studentkårens medlemmar kostar det bara 8 euro per timme (max 38 euro per dygn) + 15 c/km att använda bilen. Du måste boka bilen för minst en timme och den maximala bokningstiden är tre dygn.

 

Erbjudande för nya användare!

Om du registrerar dig senast 16.10 får du köra de två första timmarna utan avgift. Du betalar bara bränslekostnaderna på 15c/km.

På AUS webbplats finns mer info om bilen och hur du bokar den: /sv/medlemmar/tjanster/

 

4. Företagen i Kotka-Fredrikshamnregionen rekryterar experter i Helsingfors 13.10

 

När det gäller arbetskraft motsvarar utbudet inte alltid efterfrågan. I många länder finns en obalans mellan huvudstadsregionen och andra områden. Unga och välutbildade arbetssökande tror ofta att ”alla chanser finns i huvudstaden” eller att ”alla riktiga proffs bor i huvudstaden”. När alla andra områden så småningom töms på experter behövs olika kampanjer för att locka dem tillbaka. Fredagen den 13 oktober kommer Kotka-Fredrikshamnsregionens utvecklingsbolag Cursor till Helsingfors med en busslast företag som söker nya experter. Vi vill bevisa att du kan hitta ditt drömjobb, en större bostad och intressanta hobbyer utanför huvudstaden. Hos oss behöver du inte sitta fast i rusningstrafiken eller klämma in dig i en liten tvåa, och dessutom får du utnyttja din expertis i internationellt konkurrenskraftiga företag.

Är du högskolestuderande på väg att ta examen, eller är du nyss utexaminerad och utan jobb? På evenemanget Rekryrakkaus kan du prata dig själv till en intervju med ett företag redan samma dag, så se till att vara beredd! Kom ensam, med en kompis eller med hela familjen så får du höra mer om arbetsplatsutbudet i Kotka-Fredrikshamnsregionen 13.10 kl. 11–17 i Sanomahuset.

www.visitkotkahamina.fi/rekryrakkaus

 

5. AUS söker frivilliga för år 2018

 

Även nästa år har vi en mängd intressanta och roliga frivilliguppdrag att erbjuda, allt från intressebevakning till att ordna evenemang. Hitta en uppgift som passar dig på adressen www.ayy.fi/stop! Kom ihåg att följa de frivilligas erfarenheter och rekryteringen på AUS Facebook- och Instagramkonton!

 

7. AUS har ett nytt kabinett med bastu på Busholmen

 

AUS nya fastighet på Busholmen i Helsingfors blev klar i början av september. De nya invånarna har flyttat in i bostäderna på Atlantgatan 7, men också de andra studentkårsmedlemmarna har chansen att uppleva de nya lokalerna och den vackra utsikten. På husets översta våning finns nämligen ett kabinett och en bastu med terrass som alla medlemmar kan hyra till medlemspris. Lokalen passar utmärkt för bastukvällar och möten. Den kan bokas mellan kl. 16 och 23, och bastun är varm från kl. 18 till 22.

Mer info om lokalen och reglerna för användningen av hyrda lokaler finns på adressen /sv/medlemmar/tjanster/uthyrning-av-lokaler/bastur/atlantinkatu-kabinett-och-bastu/

Du kan redan nu boka tider från och med 10.10. Hyran för medlemmar och föreningar är 200 euro och för externa bokare 400 euro.

 

8. Designtävling: Provostens kedja

 

AUS utlyser en öppen designtävling där uppdraget är att för Aalto-universitetets provost designa och tillverka en akademisk symbol, kedjan. Kedjan är en akademisk symbol som provosten använder vid akademiska och statliga festligheter såsom inskriptioner, processioner och promoveringar vid universitetet.

Designtävlingen är öppen för alla studerande vid Aalto, enskilt eller parvis. Målet är att designa en modern kedja som uttrycker Aaltos värderingar och Aalto-identiteten. Tvärvetenskapliga lösningar är en fördel.

Bidragen skickas elektroniskt till AUS generalsekreterare senast 16.10.2017 kl. 16.00. Till vinnaren betalas ett honorar på 1500 euro för designarbetet. Eventuella hedersomnämnanden delas också ut.

Läs mer och delta! /blog/2017/09/19/suunnittelukilpailu-aalto-yliopiston-provostin-kaadyt/

 

 

9. Lär dig påverka innehållet i dina studier!

 

I undervisningsplaneringsprocessen är det viktigt att höra studenterna, och i höst bereder alla utbildningsprogram den nya tvååriga undervisningsplanen. AUS ordnar en utbildning för studenter om processen för att utarbeta undervisningsplanerna, om att delta i processen och om de grundläggande begreppen i undervisningsplanen.

Utbildningen är särskilt nyttig för föreningarnas studieansvariga och förvaltningens studentrepresentanter, men öppen för alla intresserade! Utbildningarna ordnas 11.10 och 18.10.

Mer info om utbildningen och anmälningen finns här: https://lomake.ayy.fi/koulutuspolitiikka/opetussuunnitelmakoulutus-11-10-18-10/

Mer information: susanna.koistinen@ayy.fi (högskolepolitisk sakkunnig)

 

10. Köksutbildningar i Servin Mökki i oktober

 

Vill du eller din förening ordna fest i Smökki och kocka maten själva? Behöver du hjälp med att laga mat i ett storkök?

Det finns en lösning på problemet: Smökkis köksutbildning.

I oktober ordnas två utbildningar: tisdagen den 10 oktober och måndagen den 30 oktober med början kl. 18.

Anmäl dig senast kl. 15 den föregående dagen med denna blankett:  https://lomake.ayy.fi/tilat/ilmoittautuminen-servin-mokin-keittiokoulutukseen/

 

11. Delta i energisparveckan!

 

Den riksomfattande energisparveckan ordnas i år 9–15.10.2017. AUS utmanar alla studenter och studentorganisationer att delta i energisparveckan tillsammans med Aalto-universitetet och Aalto-yliopistokiinteistöt Ab.
Nedan några tips på hur ni kan delta:

https://www.motiva.fi/palvelumme/energiansaastoviikko/ideoita_toteutukseen/ideoita_viettajilta

 

EVENEMANG

 

 

12. VM i akademisk quidditch 13.10

 

Aava ordnar en quidditchturnering på Silkängen i Esbo fredagen den 13 oktober kl. 14––19. Målet är att kora Finlands tuffaste quidditchlag och göra grenen känd för allmänheten också här långt uppe i Norden. I de engelsktalande länderna är quidditch superpopulärt bland studerande.

Det finns plats för 24 lag. Det finns en kvot för gillen och inbjudna gäster, men resten av platserna är öppna för till exempel just ditt energiska gäng! Vi har gjort evenemanget så enkelt som möjligt för deltagarna och quidditchturneringen sponsoreras av TTER, Sini städredskap och Klubbensport. Välkommen med och upplev den (närapå) magiska studentidrottsstämningen!

Mer info, anmälning och regler nedan.

FB-evenemang https://www.facebook.com/events/117944458931370

Evenemangets infosida https://lomake.ayy.fi/aava/huispaus/

 

13. Aalto Amazing Race är tillbaka!

 

Aalto Amazing Race är en äventyrstävling där förstaårsstuderandena vid Aalto får lära känna studerande från andra utbildningsområden. I tävlingen tar sig lagen mot målet genom att lösa olika uppdrag och tips medan de tävlar mot klockan. Efter målgången väntar en härlig efterfest. Evenemanget är gratis.

Arrangören delar in deltagarna i tvärvetenskapliga lag. Den som vill får välja en kompis till sitt lag. Själva äventyret startar stegvis från och med klockan 15 torsdagen den 19 oktober i Otnäs.  Då får deltagarna reda på sina egna grupper och det första tipset.

Anmälningstiden börjar den 28 september kl 12 på adressen https://lomake.ayy.fi/aava/aalto-amazing-race-2017/ . Anmälningstiden går ut den 15 oktober och antalet platser är begränsat.

Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1845837985443442/

 

 

14. Aalto ISM Annual Ball 14th of October

 

This year Aalto ISM (Information and Service Management, previously Piste) is celebrating the whole decade of existence. We are commemorating this milestone by organising the Aalto ISM 10-year Anniversary Ball. We welcome you to join us in this celebration on 14th of October at 18:00. At the event, guests will enjoy delicious three-course dinner, interesting performances, and fun activities. Don’t miss your chance and join us!

Find more information about the event at our Facebook page: https://www.facebook.com/events/1957334747882216/

And use this link to register: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhQbsd6Vad2jJonLQuSaWpcrNkZLVd-9QkYjfdpN4d6T2WYg/viewform

 

15. Bordelli 27.10.2017

 

Höstens mörker viker hädan när första undervisningsperioden når sin berusande höjdpunkt då tentamensveckan avslutas på fredag 27.10.2017 i Servin Mökki.

Otnäs höstmaskerad, mer känd under namnet Bordelli, är årets hetaste party – omtalat, men utan bevismaterial. Fotografering är strängt förbjudet. Dansgolvet är legendariskt och Bordelli en av Smökkis bästa fester! Den audiovisuella upplevelsen kommer att höra till höstens höjdpunkter. Ett spektakel du inte vill missa!

Biljettförsäljningen börjar 4.10 Mer information på Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/1936891413195961

 

16. Dash – the largest hackathon for design thinkers in Europe!

 

Dash is a design-hackathon like no other! This weekend-long gathering of the brightest young talents is the largest design thinking hackathon ever organized in Europe. At Dash, we will focus on the design process at its purest, and pay extra attention to the research needed to create innovative and working solutions to the problems of today. Behind Dash is Aaltoes, the biggest and best known student organization for entrepreneurship (whose handywork also Slush and Junction initially are) together with Nuoret Designerit ry, the subject association of the department of design.

The event is 3rd to 5th November, and we’re taking applications until 15th October. Hop on board to find out what design thinking has to offer! www.thedash.fi

 

KULTUR

 

17. Efter 5 års väntan är det äntligen dags –  Teknologföreningens Jubileumsspex är här!

 

Välkommen på årtiondets mest hejdundrande spexkalas! Under spexet kommer vi att lära oss vad som egentligen hände då USA skulle skjuta upp sin raket Apollo 11. Spänn åt säkerhetsbältena, denna show vill ni inte missa.

Mera information hittas på www.spexet.fi och bäst hålls du uppdaterad genom att delta i vårt Facebook-evenemang. Priset för vuxna är 25 € och för studerande 15 €, Nachspex (14.10 & 21.10) kostar 15€.

https://www.facebook.com/events/1331704450289439/

Föreställningar i Finland:

14.10 kl. 16  Hfors,    Konservatoriet i Gräsviken

20.10 kl. 18  Esbo, Louhi-salen

21.10 kl. 16  Esbo, Louhi-salen

4.11   kl. 16  Vasa, Ritz

4.11   at 16  Vasa, Ritz

 

 

18. Fysikerspexet 2017: Vive! – sata päivää vallankumoukseen

 

Det är höst igen och ett udda år, alltså dags för Fysikerspexet!

 

Vive! – sata päivää vallankumoukseen utspelar sig under upprinnelsen till den stora franska revolutionen. Den unga världsförbättraren Vivienne kommer till Marseille för att uppvigla det förtryckta folket till motstånd. Mellan Vivienne och revolutionen står stadens ordningsmakt, överkonstapel Abel Const, och den attraktiva brottslingen Jacques.

Föreställningar på finska ordnas fre 20.10, lör 21.10, tis 31.10, ons 1.11 och tors 2.11 samt på engelska sön 19.11 i kulturarenan Gloria (Lilla Robertsgatan 12–14).

Biljetter 12 e (läktaren) / 15 e (studenter) / 20 e (vuxna) / 40 e (understödsbiljett). Garderobsavgiften ingår i biljettpriset.

Mer info och biljetter: www.fyysikkospeksi.fi

Facebook: https://www.facebook.com/events/547805098897638/

 

19. Welcome to movie club Tikelo’s info and movie night!

 

Tikelo is a movie club for all Aalto students, with a long tradition dating back to 1965. In the first event of the fall you will hear more about the movie club and about the range of activities that we organize.

After the introduction, it’s time for the movie! We will be showing you The Big Lebowski directed by Joel Coen and Ethan Coen. This cult classic with a fascinating plot is full of legendary characters and witty dialogue. The movie features great performances by a star-studded cast including Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman and John Turturro.

In addition, we will serve White Russians, hamburgers and movie snacks. There will also be a possibility to put your bowling skills to test! The event and the refreshments are free of charge.

See you at Yläkertsi on 9.10. at 18.00! https://www.facebook.com/events/2066845746872401/?fref=ts
WHAT: Tikelo info + The Big Lebowski
WHEN: 9.10. at 18.00
WHERE: Yläkertsi, KY building 3. floor
HOW MUCH: 0 euros

 

20. Dipoli Living Room Exhibition, Oct 4-27

 

You are invited to contribute to the Dipoli Living Room, an accumulative exhibition project that grows across three weeks.

Bring along an object, publication, award or something else that represents your research. It will be installed in a domestic setting, and presented to visitors alongside an information text.

Video and other digital content is also welcome for the Black Box screening space.

Curator Katie Lenanton will work on site from 12-16 daily, collecting objects and talking to their creators. She is contactable on katherine.lenanton@aalto.fi.

You can also drop off items to the Dipoli Info Desk from 8am-10pm.

At the conclusion of the exhibition, all items will be professionally photographed and returned to you.  All are welcome to nurture the exhibition together!

ÖVRIGT

 

21. Föreslå nya wärdiga till Runda Tornets Gille

 

Runda Tornets Gille är en heders- och seniororganisation vid Aalto-universitetet. Nyutexaminerade eller personer i slutskedet av sina studier som kontinuerligt visat intresse och varit aktiva inom teknologkulturen eller Aalto-universitetets övriga studentverksamhet i samma anda samt fört utvecklingen framåt inom studentkåren eller någon av dess föreningar kan kallas som wärdiga till gillet. Nomineringar kan göras fram till den 12 oktober 2017 kl. 23.59 på adressen https://lomake.ayy.fi/ptk/ehdota-uusia-arwoisia/.

 

Förslag kan lämnas in av en enskild person, ett gille, en förening eller flera personer, gillen eller föreningar tillsammans.

Mer information om PTK rf finns på adressen: http://ptk.ayy.fi/

 

22. Kiuas Team Up 27–29.10

 

Looking to get into entrepreneurship? Do you have an idea but need a team? Do you have a skillset you wish to use to build a start up?

Kiuas Team Up is a free event for anyone interested in startup entrepreneurship – whether it’s joining or creating a startup team. We aim to connect like-minded people from various educational backgrounds and provide you with the means to develop your idea into an actual business. With the assistance of professional coaching and diverse workshops from our partners, you can assemble your dream team and become the next big thing. You don’t need to be an expert or have a successful business idea to execute just yet, all you need is the mindset!

Kiuas Team Up will take place on the last weekend of October (27.-29.10) @Startup Sauna, after which the winning teams can advance to Aaltoes’ Kiuas Incubator program.

You can apply as a team or individually here: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcBR4Ytr6Xurs6gHaMDwXpdcRok2_sCYbXgYikBzk0KrAPLQ/viewform
 

23. Call for Idea Proposals on Online/blended Learning, dl October 11th, 2017

 

We call now for idea proposals from all Aalto people (faculty, program directors, researchers, staff, students) on online/blended learning. The best ideas will be selected and people involved invited to join the Aalto Online Learning – A!OLE Coaching Network. The network provides support on design, technology and pedagogy for you to realize the proposed idea in practice. After the evaluation of the ideas we can also discuss on funding to allow for full concentration on developing the idea to reality.

The idea proposals are continuously evaluated as they arrive until October 11th at noon, 2017, the final deadline for this round of proposals.

Please submit your idea by using the following form (CORRECTED LINK):

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRjrJyOi33jka4j2k2s8iMg3UQ–6ch6kdb3NIrcy7FC4Dkg/viewform?usp=sf_link

 

 

24. Sodexos kundnöjdhetsenkät

 

Vi på Sodexo ber dig hjälpa oss utveckla vår service och kvalitet. Svara på vår kundnöjdhetsenkät i restaurangerna eller på adressen www.iro.fi/sodexo2017. (Korrigerad länk!)

Du kan svara under tiden 2.10–13.10. Bland alla som svarat i våra restauranger lottar vi ut ett hotellpresentkort och biobiljetter!

 

25. Välkommen till seminariet SEINÄT KERTOVAT?

 

Arkitektur och stadsplanering har en enorm betydelse för människors vardag. På vilket sätt syns det här i medierna?

Seminariet Seinät kertovat behandlar metoder och medier, utveckling och möjligheter inom kommunikationen om arkitektur. Hur syns arkitekturen i samhället? Kan arkitekterna bli bättre på att kommunicera om sitt arbete? Vilka kommunikationskanaler kunde utvecklas? Representanter för olika medier berättar om förändringar inom branschen och ger arkitekterna praktiska tips för att få större synlighet för sina arbeten.

Välkommen 12.10 kl. 16.30–19.30 till RT-salen i Rakennustietos hus (Malmgatan 16 A, Helsingfors) Evenemanget ordnas av Student-SAFA i samarbete med arkitekturinformationscentret Archinfo, och är en del av kringprogrammet för Arkkitehtiopiskelijapäivät 2017 . Inträdet är fritt.

Program, föreläsare och mer info: https://www.facebook.com/events/118201425528629
 

26. Delta i studerandeenkäten om studier i företagande och innovation och påverka utvecklingen av din högskola!

 

Har du under dina studier deltagit i projekt där ni har utvecklat nya saker i samarbete med arbetslivet? Har du studerat företagande? Vad har du lärt dig och vilken nytta har du haft? Stöder din högskola företagarattityd?

Enkäten ingår i det nationella Yrtti-projektet. Resultaten av projektet publiceras 2018.

Projektet genomförs av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU).

Enkäten är öppen under oktober 2017 på:http://www.webropolsurveys.com/yrttisurvey.net 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *