Ställningstagande: Vid Aalto-universitetet används tre språk, och svenskan är ett av dem

Får publiceras 25.4.2018

Aalto-universitetets studentkår AUS och Teknologföreningen TF är bekymrade över de svenskspråkiga studenternas ställning vid Aalto-universitetet. AUS tema för 2018 är välmående och likabehandling, som språket centralt anknyter till. TF har kontinuerligt tagit upp frågan vid möten med ledningen för undervisningen vid universitetet, som lovat att ta itu med problemen.

Enligt den respons vi fått ställs de svenskspråkiga studenterna inför utmaningar både när det gäller undervisningen och de administrativa tjänsterna. Till exempel händer det lätt att studierelaterad information inte uppdateras på svenska på webbsidorna, och studenterna får inte alltid handledning och studierådgivning på sitt modersmål. Man måste komma ihåg att en studerande som inte har möjlighet att diskutera på sitt modersmål ofta sätts i en obekväm situation. Kursernas tentamensspråk ska i teorin kunna väljas enkelt i WebOodi, men i praktiken krävs ofta överläggningar som är besvärliga för studenten.

Aalto har tre arbetsspråk – finska, svenska och engelska, och tack vare detta kan alla delta flexibelt i universitetets verksamhet. Det är viktigt att riktlinjerna följs för att också de som talar ett minoritetsspråk ska ha lika möjligheter till framgångsrika studier och för att studenternas rättsskydd ska tillgodoses.

Om du misstänker att studenternas rättigheter inte tillgodoses som de borde har du tre alternativ:

  1. Tala om saken med kursens ansvariga lärare.
  2. Informera studentrepresentanterna, föreningarnas studieansvariga eller AUS intressebevakare. AUS, studentrepresentanterna och de studieansvariga samarbetar: studentkåren bedriver intressebevakning på hela universitetets nivå och stödjer studentrepresentanterna medan de hallopedansvariga och de studieansvariga har de bästa branschspecifika kunskaperna. De svenskspråkiga studenternas intressebevakning vid Aalto sköts särskilt av TF.
  3. Du kan också själv kontakta till exempel utbildningsprogrammets planerare eller skolans chef för studieärenden. Det lönar sig att berätta om situationen för andra studenter eftersom flera personer kan vara berörda.

Mer information ger

Suvi Vendelin, AUS styrelsemedlem med ansvar för utbildningspolitik, suvi.vendelin@ayy.fi, 0407524692

Victor Granlund, styrelsens viceordförande, Teknologföreningen, viceordforande@tf.fi, 045 1381738

Minna Mäkitalo, sakkunnig (utbildningspolitik), minna.makitalo@ayy.fi, 050 520 9438

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *