Ställningstagande angående UniSports nya webbplats

Ställningstagande
18.5.2018

UniSport har skapat en ny webbplats, som både utseende- och innehållsmässigt skiljer sig från den gamla. Den nya webbplatsen hittas bakom länken: uusi.UniSport.fi

Den nya webbplatsen saknar för tillfället fullständigt svenskspråkigt innehåll.

UniSports nuvarande webbplats (UniSport.fi) är översatt till svenska, men de översatta sidorna fungerar bristfälligt och en stor del av länkarna på den svenskspråkiga webbplatsen leder direkt tillbaka till den finskspråkiga. Det har tidvis uppkommit rentav felaktig information på den svenskspråkiga webbplatsen, exempelvis gällande gruppträningstimmarna. Den illa fungerande svenskspråkiga webbplatsen har lett till att svenskspråkiga kunder har varit mindre benägna att använda den, vilket förklarar sidornas låga användningsgrad. Svenskspråkig information i form av fysiska anvisningar på UniSports samtliga verksamhetsställen är nästintill obefintlig, så utan webbplatsen finns det ingen information om UniSport på svenska överhuvudtaget.

Beslutsprocessen som ledde till att svenskan lämnats bort från den nya webbplatsen var minst sagt oklar. Beslutet fattades på det operativa planet och diskuterades i UniSports direktion, men ett beslut om webbplatsens språk gjordes inte av direktionen. Det diskuterades också huruvida frågan borde föras till Svenska Verksamhetsnämnden, men detta gjordes aldrig. Svenska Handelshögskolan har nyligen blivit en av UniSports ägare och har konsulterats i beslutet, men studentkårerna har inte hörts. Detta är beklagligt, eftersom studerandena utgör UniSports största kundgrupp.

Utelämnandet av en svenskspråkig webbplats hos en kedja som ägs av tre universitet med svenska som ett officiellt språk är oacceptabelt.

Helsingfors universitet, Aalto-universitetet och Svenska Handelshögskolan har tillsammans kring 5000 studeranden med svenska som modersmål. Bland dessa 5000 finns det flera som inte talar eller använder det finska språket. Utelämnandet av svenskan som ett tjänstespråk försätter svenskspråkiga kunderna i en svagare ställning då de inte har möjlighet att få information om UniSports tjänster på sitt modersmål. Beslutet ger ett intryck av att svenskspråkiga kunder inte är jämlika med andra kundgrupper.

Det är ytterst viktigt att UniSport besluter att upprätta en fungerande svenskspråkig version av den nya webbplatsen, och vi kräver att UniSports ledning skall behandla detta ärende.

Noora Vänttinen, Styrelseordförande för Aalto-universitetets Studentkår
Lauri Linna, Styrelseordförande för Studentkåren vid Helsingfors Universitet
Henna Konsti, Styrelseordförande för Svenska Handelshögskolans Studentkå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *