Poismuutto

Vuokrasopimus tulee irtisanoa kirjallisesti. Tee irtisanominen aina Domo-järjestelmän kautta! Irtisanomisaika on yksi kokonainen kuukausi, joka lasketaan sen kuukauden lopusta, jona teet irtisanomisen. Jos siis haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi 1.12. alkaen, tulee sinun irtisanoa asuntosi viimeistään 31.10.

Muistilista:

 • Jos sinulla on ollut kellari- tai vinttikomero, muista tyhjentää se lähtiessäsi.
 • Muista tehdä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen voi tehdä osoitteessa posti.fi/muuttoilmoitus. Muistathan, että muuttoilmoituksen teko on lakisääteinen velvollisuus.
 • Ilmoita uusi osoitteesi myös seuraaville tahoille:
  • opintotoimisto, pankki ja vakuutusyhtiö, lehtitilaukset, järjestöjen ja yhdistysten osoiterekisterit sekä ystävät ja sukulaiset
 • Muuttokiireistä huolimatta siivoa asuntosi sellaiseen kuntoon, että seuraavan asukkaan on mukava muuttaa sisään. Jos huoneessasi on jääkaappi, sulata se ennen muuttoasi. Katso erillinen siivousohje tämän sivun lopussa.
 • Asuntoon ei saa jättää mitään omia kalusteita, ellei asiasta ole sovittu uuden asukkaan kanssa. Kalusteita ei saa jättää myöskään soluun eikä käytäville. Kalusteiden poistosta laskutetaan asukasta.

Avainten palauttaminen

Avaimet pitää palauttaa viimeistään virallisena poismuuttopäivänä (vuokrasopimuksen loppumista seuraava ensimmäinen arkipäivä). Tämä koskee myös AYY:n sisäisiä siirtoja. Seuraavalla asukkaalla on oikeus päästä asuntoon klo 12:00, joten jos sinulla on useampia asunnon avaimia, palauta ainakin yksi avain asuntotoimistolle ennen klo 12:00. Asunnon tulee olla klo 12:00 siinä kunnossa, että uuden asukkaan on mahdollista aloittaa sisäänmuutto. Asunto on siis tuolloin jo siivottu, ja asunnossa pitää olla tarpeeksi tilaa kahdensuuntaiseen muuttoliikenteeseen.

Myös autopaikkaan liittyvät luvat, avaimet ja kaukosäätimet tulee palauttaa virallisena muuttopäivänä klo 12:00 mennessä.

Kaikki avaimet tulee palauttaa virallisen muuttopäivän aikana AYY:n toimistolle Otaniemeen. Poikkeuksena Maapadontie 5, jonka avaimet palautetaan kiinteistöhuoltoon (Anssi Monto Oy). AYY:n toimiston ollessa suljettuna, avaimet voi jättää Otakaaren puolella olevan oven postiluukkuun, jossa lukee: AYY Toimisto 11. Palauttaessasi avaimia, laita avaimet kirjekuoreen, sulje kuori ja kirjoita kuoren päälle oma nimesi sekä minkä asunnon avaimet ovat kyseessä. Jos avaimia ei ole palautettu ajoissa ja oikein, eli viimeistään muuttopäivän aikana ja selkeästi merkittynä, avaimet merkitään kadonneiksi. AYY voi vuokranantajana käyttää vakuusmaksua vuokralaisen kadottamien tai muuten palauttamattomien avainten sekä lukon sarjoittamisesta seuraavien kulujen korvaamiseen.

Avaimet voi vaihtaa myös suoraan uuden asukkaan kanssa käyttämällä avaintenvaihtosopimusta (löydät lomakkeen täältä). Lue sopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista! Avaintenvaihtosopimus tulee toimittaa AYY:n toimistolle viimeistään virallisena muuttopäivänä, ja vastuu toimittamisesta on lähtevällä asukkaalla. Lomakkeen voi lähettää myös sähköpostitse.

Avaintenpalautusohjeet koskevat myös tapauksia, joissa vain yksi asukas lähtee perhe- tai kaveriasunnosta. Esimerkiksi kaverinvaihdossa lähtevän asukkaan tulee joko palauttaa oma avain AYY:n toimistolle tai tehdä avaintenvaihto uuden tai asuntoon jäävän asukkaan kanssa. Tällöin avaintenvaihtosopimuksella todistetaan, että asunnon vuokralaisilla on uuden sopimuksen alkaessa sama määrä avaimia kuin edellisessä vuokrasopimuksessa, johon lähtevä asukas on kuulunut.

Muista lukita asuntosi/huoneesi ovi!

Siivousohje poismuuttavalle asukkaalle

Asunto on ennen poismuuttoa (avainten luovutusta) siivottava sellaiseen kuntoon, että se kelpaa uudelle asukkaalle. Mikäli siivous on kokonaan tai osittain laiminlyöty, siivouksen kustannukset veloitetaan asukkaalta.

Siivotessa kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Keittiö

 • Kaapistot ovat pestyinä kaikilta pinnoilta, myös pöytätasot ja laatikostot.
 • Liesi ja liesikupu ovat pestyinä kaikilta pinnoilta, myös uunipellit sekä rasvasuodatin. Pese myös lieden takaosa sekä ulkosivut ja puhdista lattia lieden ympäriltä.
 • Jääkaappipakastin on sulatettu ja puhdistettu sekä ovet on jätetty auki. Varo, että sulamisvesi ei valu lattialle.

Kylpyhuone

 • Wc-istuin, lavuaari ja hanat on pesty puhtaaksi ja desinfioitu.
 • Suihkuseinä, likapyykkikaappi, peilikaappi ja lattiakaivo on pesty puhtaaksi.
 • Kaikki pinnat (seinät, lattia) on pesty.

Muut tilat

 • Kaikki pinnat on pesty siten, että pinnoilla ei ole pölyä eikä tahroja.
 • Lattiat on imuroitu ja pesty puhtaaksi.
 • Komerot on pesty kaikilta pinnoilta.
 • Asuntoon ei saa jäädä tavaroita tai roskia.
 • Oleskelupiha, parveke ja varastotilat ovat siistejä ja varastotila on tyhjennetty.
 • Suosittelemme myös ikkunoiden pesua (talvella vain sisäpinnat).

Lisäksi on huolehdittava, että kaikki kiinteät lamput (keittiö, kylpyhuone) ovat toimintakuntoisia sekä palovaroittimessa on toimiva paristo.

Soluasunnosta muuttavan tulee viedä kaikki tavaransa pois myös solun yhteistiloista. Jääkaapin pesussa ja sulatuksessa huomioitava, etteivät muiden asukkaiden ruuat pääse pilaantumaan.

Vakuusmaksun palautus

Ehtona vakuusmaksun palauttamiselle täysimääräisenä on se, että kaikki avaimet on palautettu tai todistettavasti siirretty uudelle asukkaalle viimeistään virallisena muuttopäivänä ja asunto on jätetty sellaiseen kuntoon, ettei asuntoon tarvitse tehdä siivous- tai korjaustöitä. Vakuudesta voidaan vähentää kadonneiden avainten korvauskulujen lisäksi myös mahdollinen lukkojen sarjoitus. Jos avaimet palautetaan myöhässä, voi AYY periä vuokraa myös muuttopäivän jälkeisiltä päiviltä, sillä vuokranmaksuvelvollisuus jatkuu vuokralaisella hallintaoikeuden luovuttamiseen (eli kaikkien avainten palauttamiseen) saakka. Vakuudesta voidaan vähentää myös palauttamat autopaikkaluvat, avaimet ja kaukosäätimet, ellei näistä ole maksettu erikseen panttia. Vakuudesta ei vähennetä asunnon normaalista kulumisesta johtuvia korjaus- tai huoltotöitä. AYY pyrkii palauttamaan vakuuden sopimuksen päättymistä seuraavan kuun 15. päivään mennessä.

Tietyissä AYY:n kohteissa vakuusmaksu voidaan siirtää koskemaan uutta asuntoa sisäisissä siirroissa. Mikäli olet muuttamassa toiseen AYY:n asuntoon etkä ole saanut laskua uuden asunnon vakuudesta, on vakuusmaksu siirretty koskemaan uutta asuntoa. Mahdolliset kadonneet avaimet ja puutteet siivouksessa laskutetaan tällöin suoraan asukkaalta.