Vappulehdet

Äpy

Äpy syntyi jouluna 1948 Lönnrotinkadun Polilla. Ensimmäinen Äpy liitti yhteen humorististen joululehtien perinteen ja työttömien myymän Apu-lehden. Lehti oli tarkoitettu kertaluontoiseksi tempausjulkaisuksi, jonka tuotoilla rahoitettiin myyjien lisäksi Teekkarikylän rakentamista. Vuoden 1953 Mustaäpystä lähtien lehti on ilmestynyt wappuisin, ollen näin maamme vanhin wappulehti. 58-vuotisen historiansa aikana Äpystä on kehittynyt suuren yleisön parhaiten tuntema teekkarikulttuurin ilmentymä sekä merkittävä osa wappuelämystä.

Äpy tuntuu ja näyttää erilaiselta joka kerta. Ikimuistoisen äpymäisiä hetkiä ovat tarjonneet mm. Äpylaukku (1959), maitopurkkia erehdyttävästi muistuttanut Mjölkkiäpy (1979) sekä kananmunanmuotoinen Äguäpy (1995). Näiden lisäksi muistetaan erityisesti koko wappukansan vaahtoon hukuttanut Vaahtoäpy (1967), gramofonin muotoinen ”Anteeksi, minne tämä taksi on menossa?” -kappaleen sisältänyt Äpyfoni (1983) sekä voimajuomalla ladattava kännykän muotoinen Räpylä-Äpy (1991).

Äpy julkaistaan perinteisesti Äpygaalassa Espoon Otaniemessä aina suurin piirtein viikkoa ennen vappuaattoa.

Lisätietoja: www.apy.fi

Julkku

Alku oli Kivinen. Jotain oli tehtävä. Pohjoisen Gulliverit olivat  saaneet liiaksi mellastaa etelän neitseellisillä aroilla. Syntyi  Julkku. Vuosi oli 1978.

Julkku, tuo verbanaalin intelligenssin kukkanen, on toinen Otaniemen  Wappujulkaisuista. Se sisältää huumoria aina lyhyistä vitseistä  pidempiin artikkeleihin ja myös paljon pilapiirroksia. Julkku ilmestyy  aina parillisina Wappuina tuoden iloa ja mammonaa toimeliaalle  tupsukansalle. Ensiluokkaisen huumorin ja rennon meiningin perinne on  säilynyt kukkeana läpi vuosien.

Jokaisella AYY:n jäsenellä on mahdollisuus olla osa wappuhuumorin jatkumoa. Julkun  myyminen on empiirisesti todettu olevan hauskaa puuhaa ja mikä  parasta, sillä rahoittaa wapun riennot näinä moderneina aikoina mitä  parhaiten. Julkkua on saatavilla parillisina vuosina noin viikon ajan ennen wapunpäivää, sekä tietenkin wappuna.

Julkun myynnillä saaduista tuotoista jaetaan avustuksia  Aalto-yliopiston opiskelijoille. Avustuksilla pyritään tukemaan  teekkarikulttuurin eri ilmentymismuotoja. Esimerkiksi erilaiset  tapahtumat, julkaisut, rakennusprojektit ja tempaukset ovat saaneet  avustusta. Tukea voi hakea kuka tahansa AYY:n jäsen tai mikä tahansa  AYY:n alaisuudessa toimiva yhdistys.

Wappua ja Julkkua odotellessa voit suunnata selaimesi osoitteeseen www.julkku.fi.