Sisäänmuutto

Uudelle asukkaalle

Kun muutat AYY:n asuntoon, muista seuraavat asiat:

Varmista perusasiat

  • Vuokrasopimus on allekirjoitettu Domossa!
  • Muuttoilmoitus on tehty Postiin
  • Sähkösopimus on tehty, niissä asunnoissa, joissa AYY:llä sellainen on tehtävä
    • Helsinki: Arkadiankatu, Atlantinkatu, Haarniskatie, Kaj Franckinkatu, Kirkonkyläntie, Kääpiöidenpolku, Mäyrätie, Tuhkimontie, Turkismiehentie ja Pohjavedenkatu.
    • Leppävaara: Yksiöt ja kaksiot (paitsi Rummunlyöjänkatu B38 a, B45 a, B52 a, B59 a, B38 b, B45 b, B52 b, B59 b, B65).
    • Otaniemi: yksiöt ja kaksiot Otakaari 18:ssa ja yksiöt, kaksiot, kolmiot ja neliöt Otaranta 8:ssa.
  • Tee sisäänmuuttotarkistus!

Asunnon avaimet

Asunnon avaimet voit joko vaihtaa edellisen asukkaan kanssa suoraan, tai noutaa muuttopäivänä AYY:n asuntotoimistosta.

Muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä, paitsi jos vuokrasopimuksen alkamispäivä on viikonloppu tai pyhäpäivä. Tässä tapauksessa muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivää seuraava ensimmäinen arkipäivä. (Jos sopimuksesi alkaa perjantaina, voit muuttaa asuntoon perjantaina. Jos sopimuksesi taas alkaa lauantaina, voit muuttaa asuntoon vasta viikonlopun jälkeen maanantaina.)

Palvelutoimiston yhteystiedot ja aukioloajat näet täältä.

Asunnon ja asunnon avaimien luovuttamisesta voi myös sopia edellisen asukkaan kanssa suoraan, käyttämällä seuraavaa lomaketta: Avaintenvaihtosopimus. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan avaimet puolestasi käyttämällä valtakirjaa.

Tutustu sopimukseen huolella ennen allekirjoittamista. Tällä lomakkeella uusi asukas ottaa asunnon vastaan siinä kunnossa, missä se sopimuksen allekirjoitushetkellä on. Tämän jälkeen vastuu siivouksesta ja asunnon kunnosta siirtyy kokonaisuudessaan uudelle asukkaalle. Lähtevän asukkaan kannattaa palauttaa kyseinen sopimus AYY:lle, koska jos sopimusta ei ole palautettu ajoissa, sopimus on mitätön ja hän kantaa täyden rahallisen vastuun asunnon siivoamisesta tai siihen tehtävistä korjauksista syntyvistä kuluista. Tarkemmat ohjeet avaintenvaihtamisesta asukkaiden kesken täällä.

Sisäänmuuttotarkistus

AYY:n asunnoissa uusi asukas tarkistaa aina asunnon kunnon muuttaessaan sisään asuntoon. Edellisen asukkaan vastuulla on jättää asunto erinomaiseen kuntoon uutta tulijaa varten, mutta joskus yllätyksiä aina tulee vastaan. Täytäthän aina sisäänmuuttotarkastuslomakkeen, jonka löydät tältä sivulta. Sisäänmuuttotarkastuslomakkeen täyttämättä jättämisestä seuraa sanktiomaksu, jonka suuruuden asuntotoimikunta on määrittänyt.

Jos asunnon kunnossa tai siivouksessa on selkeitä puutteita, ota yhteyttä AYY:hyn välittömästi. Ota kuvia kaikista puutteista ja lähetä ne sähköpostin liitetiedostona kiinteistotoimi(at)ayy.fi -osoitteeseen. Voit kuvien lähettämisen jälkeen ottaa yhteyttä myös muuten, mutta kuvat joka tapauksessa tarvitaan, ennen kuin esimerkiksi mitään siivouksia voidaan asuntoon tilata. Tämän jälkeen AYY hoitaa korjauksia tai siivousta asuntoon mahdollisimman pian.

Jos emme ole viikon sisällä avainten luovutuksesta kuulleet mitään asiasta, oletamme asunnon olleen kunnossa ja palautamme edellisen asukkaan vakuuden.

Sisäänmuuttosiivous

Edellinen asukas on siivonnut asunnon, mutta käytännössä aina jotain siivottavaa jää myös uuden asukkaan tehtäväksi. Jos muuttosiivouksessa on kuitenkin räikeitä ja törkeitä puutteita, ei uuden asukkaan tarvitse siivota niitä itse. Tässä tapauksessa ilmoita AYY:lle siivouksen puutteista. Ilmoitus tulee tehdä AYY:n kiinteistötoimeen sähköpostitse kuvien kera: kiinteistotoimi(at)ayy.fi. AYY järjestää mahdollisuuksien mukaan paikalle siivoojan ja pidättää siivouksen kustannukset edellisen asukkaan vakuusmaksusta.

Jos sinun on päästävä muuttamaan heti, etkä halua odottaa siivousta, voit myös siivota asunnon itse. Tällöinkin sovi asiasta etukäteen AYY:n kanssa, niin AYY voi todisteita vastaan (valokuvat siivouksen puutteista, kuitit tehdyistä hankinnoista) korvata siivousvälineitä asukkaalle maksimissaan 50 euroon asti. Uudelle asukkaalle ei kuitenkaan makseta itse siivoustyöstä, vaan annetaan korvaus hankinnoista.

Jos olet vaihtanut avaimet edellisen asukkaan kanssa suoraan, olet samalla ottanut asunnon vastaan siinä kunnossa, kuin mitä se avaintenvaihtosopimuksen allekirjoittamisen aikaan on ollut. Tässä tapauksessa edellinen asukas ja AYY eivät enää ole vastuussa asunnon siisteydestä.

Tarkista myös palovaroitin! Asunnon palovaroitin on asukkaan pidettävä kunnossa, joten jos sinulta löytyy jo valmiiksi palovaroitin katosta, varmista että se toimii ja että siinä on patteri kunnossa. AYY vastaa solujen yhteistilojen palohälyttimistä.

Nimi oveen

Vaasankadulla ja Turkismiehentiellä asukkaan on tehtävä huoltoyhtiölle muuttoilmoitus, jotta huoltoyhtiö tietää vaihtaa nimen asunnon oveen. Muuttoilmoituksen voi tehdä sähköisellä lomakkeella.