Mistä apua?

Opiskeluaika mullistaa ihmisen elämän, ja tähänkin elämänvaiheeseen kuuluu sekä iloja että suruja. Nykyaika vaatii opiskelijalta paljon, ja siksi opiskelijan pitää antaa aikaa myös itselleen ja ihmissuhteilleen. Joskus paraskin aaltolainen voi päätyä umpikujaan. Apua on kuitenkin tarjolla paljon!

Näille sivuille on koottu apua tarjoavien tahojen yhteystiedot. Ajankohtaiset kurssi- ja tapahtumatiedot kannattaa tarkistaa verkkosivuilta. Muista, että voit myös kääntyä AYY:n sosiaalipoliittisen sektorin puoleen ja kysyä neuvoa.

Sosiaalipoliittisen sektorin yhteystiedot

 

Me autamme!

AYY:n kertavuokrattavien tilojen ja muiden palveluiden, kuten jäseneksi liittymisen tapauksessa ole yhteydessä osoitteeseen ayy@ayy.fi.

Kaipaatko neuvoja liittyen yliopistoon tai opiskelijaelämään, muttet tiedä mistä kysyä? Lähetä viestiä edunvalvonta-asiantuntijoillemme. Ylioppilaskunnan edunvalvonnan asiantuntijat voivat neuvoa sinua ja ohjata eteenpäin parhaansa mukaan. He voivat auttaa sinua esimerkiksi ristiriitatilanteissa yliopiston kanssa, opiskelijan terveyteen ja Suomessa opiskelemiseen liittyvissä asioissa ja muissa opiskelijaelämän ongelmissa. Sähköposti menee heille ja saat henkilökohtaisen vastauksen sopivalta henkilöltä.

Mikäli olet kokenut häirintää tai todistanut häirintätilanteita, voit ottaa yhteyttä koulutettuihin häirintäyhdyshenkilöihimme Annika Mälliseen hairinta-nainen@ayy.fi ja Lauri Jurvaseen hairinta-mies@ayy.fi. Palvelu on luottamuksellinen ja sähköpostisi menee vain häirintäyhdyshenkilölle. Lue lisää alempaa tältä sivulta!

Jos asiasi koskee AYY:n asuntoja, ota yhteyttä asuntotoimistoomme.

Yhdistysasioissa ole yhteydessä osoitteeseen jarjestoasiat@ayy.fi.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Tiede- ja taidekorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. YTHS:n palvelut on jaettu kolmelle sektorille: yleisterveys, mielenterveys ja suunterveys. YTHS:n palveluihin eivät kuulu sairaalahoito, neuvolapalvelut tai yö- ja viikonloppupäivystykset. Opiskelija on oikeutettu käyttämään kunnallista terveydenhoitoa, joten niinä aikoina, jolloin YTHS on suljettu, voi siis hakeutua terveyskeskukseen tai lähimpään päivystävään sairaalaan. Lisätietoa on saatavilla Helsingin, Espoon ja Vantaan verkkosivuilla. Katso YTHS:n esittelyvideo.

YTHS:n terveydenhoitomaksu sisältyy ylioppilaskunnan vuosittaiseen jäsenmaksuun, ja suurin osa YTHS:n palveluista on käyntimaksuttomia. Opiskelija voi käyttää kaikkia YTHS:n toimipisteitä. Pääkaupunkiseudun toimipisteet sijaitsevat Töölössä ja Otaniemessä.

YTHS kutsuu kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat terveystarkastukseen, joka koostuu sähköisestä terveyskyselystä (SÄTKY) ja tarvittaessa henkilökohtaisesta tapaamisesta. Jos et ensimmäisen opiskeluvuoden aikana saa sähköpostitse kutsua terveyskyselyn täyttämiseen, ota yhteyttä toimipisteesi terveydenhoitajaan.

Oletko jo avannut sähköisen asiointitilin? Asiointitilin avulla saat tutkimustulokset, hoitomaksut ja -ohjeet tietoturvallisesti asiointitilillesi  itsellesi sopivana ajankohtana. Katso asiointitilin esittelyvideo.

Muistathan perua vastaanottoaikasi ajoissa, jos et aikaa tule käyttämään. Peruuttamattomasta käynnistä veloitetaan käyntimaksu ja sakkomaksu.

Nyyti ry

Opiskelijoiden tukikeskus Nyyti tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua, tukea ja ulkopuolista näkökulmaa erilaisiin elämäntilanteisiin, kun on neuvoton olo tai kun ei jaksa yksin. Nyytin suosituimpiin palveluihin kuuluvat Nettiryhmät, joissa keskustellaan lukukausien aikana eri teemoista.

AYY järjestää yhteistyössä Nyytin kanssa kaikille opiskelijoille avoimia hengailuiltoja. Katso hengailuiltojen ajankohdat AYY:n tapahtumakalenterista tai viikkotiedotteesta.

Opintopsykologit

Opintoihin liittyvissä ongelmissa – keskittymisvaikeuksissa, motivaatio-ongelmissa ja muissa kysymyksissä – sinua auttavat yliopiston opintopsykologit. Pienemmissä opiskeluun liittyvissä ongelmissa voivat auttaa esimerkiksi oman laitoksesi henkilökunta ja tietysti opiskelukaverit.

Aalto-papit

Aalto-yliopistossa toimii monta korkeakoulupastoria. Aalto-papit tarjoavat luottamuksellista keskusteluapua kaikista teemoista maan ja taivaan väliltä. Pastoriin voit ottaa yhteyttä riippumatta siitä, kuulutko kirkkoon vai et – uskonnollisten asioiden lisäksi papit ovat myös auttamisen ja keskustelun ammattilaisia.

Opiskelijan oikeusturva

Jos koet, että oikeuksiasi opiskelijana ei kunnioiteta, voit ottaa luottamuksellisesti yhteyttä AYY:n oikeusturva-asioista vastaavaan asiantuntijaan. AYY:sta löytyy apua sekä tiedon että yhteyksien muodossa.

Perheellisten opiskelijoiden opas ja palvelut

Väestöliitto on yhdessä opiskelijajärjestöjen kanssa julkaissut oppaan perheellisille opiskelijoille. Oppaassa on kuvattu ylioppilaskuntien, kuntien ja yhteiskunnan tarjoamia palveluja sekä eri tukimuotoja perheellisille, erityisesti opiskelijan näkökulmasta.

Oppaan löydät täältä.

AYY:llä on myös perheellisille jäsenillemme tarkoitettu FB -ryhmä jossa voi käydä keskustelua muiden perheellisten opiskelijoiden kanssa. Ryhmä on suljettu, joten mukaan pääset pyytämällä liittyä ryhmään suoraan facebookissa, ryhmää moderoi AYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija.

AYY:n yhteistyökumppaneilta voit saada myös lainopillista neuvontaa

AYY:n ja lakiasiaintoimisto Havumäki ja Grönqvistin yhteistyö on päättynyt helmikuuhun 2016. Havumäki ja Grönqvist tarjosivat AYY:n jäsenille maksutonta lainopillista neuvontaa. AYY kartoittaa mahdollisuuksia samankaltaisen palvelun tarjoamiseen jäsenilleen tulevaisuudessa.

 

Oletko kokenut yliopistolla seksuaalista ahdistelua, rasismia, kiusaamista tai muuta asiatonta kohtelua?

Ylioppilaskunta puolustaa jäsentensä hyvinvointia muutenkin kuin suoraan opintoihin liittyvissä ongelmissa. Syrjivää puhetta, seksistisiä vitsejä, rasistisia juttuja ja lähentelyä ei tarvitse ottaa huumorilla.

Kiusaamisen muotoja voivat olla esimerkiksi:

  • nöyryyttäminen, halventaminen ja henkisen väkivallan käyttö
  • opiskelijayhteisön ulkopuolelle jättäminen tai muu eristäminen
  • terveyden ja fyysisen koskemattomuuden uhkaaminen
  • mielipiteiden perusteeton vähättely ja niiden esittämisen perusteeton rajoittaminen

Toimintaohjeita epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneelle

  • epäasiallista kohtelua ei tule sietää. Jos sinua sinua on mielestäsi kohdeltu epäasiallisesti, voit ilmoittaa heti asianomaiselle henkilölle, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja vaadit sen lopettamista
  • voit myös ottaa yhteyttää AYY:n häirintäyhdyshenkilöihin tai korkeakoulusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusyhteyshenkilöön
  • voit hakea apua siltä taholta, jonka itse koet luontevimmaksi. Mihinkään toimenpiteisiin ei  ryhdytä ilman kiusatun suostumusta ja keskustelut yhteyshenkilöiden kanssa ovat ehdottoman luottamuksellisia
  • kirjaa ylös mitä tapahtui, milloin ja ketkä olivat tilanteessa läsnä. Myös mahdolliset sähköpostit tai muut viestit kannattaa säilyttää. Dokumentoitu aineisto mahdollistaa asian selvittämisen.

 

Kärsitkö jännittämisestä?

Jännittäminen on todella yleinen ongelma, mutta siitä puhuminen ja avun hakeminen on vaikeaa. Headsted on julkaissut uuden version sosiaaliseen jännittämiseen suunnatusta Jännä juttu -verkko-ohjelmasta, jonka myös YTHS on ottanut työkalukseen. Kyseessä on kaikille avoin ja ilmainen itsenäiseen harjoitteluun suunniteltu Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan soveltuva verkko-ohjelma.