SORA palauttaa yliopistohallinnon 1800-luvulle

Kannanotto
Espoo 8.3.2010

AYY: SORA palauttaa yliopistohallinnon 1800-luvulle

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) toteaa Opetusministeriön soveltumattomuuden ratkaisua pohtineen työryhmän päätelmien palauttavan suomalaisen yliopistolaitoksen 1800-luvulle, jolloin yliopiston rehtori käytti suoraan tuomio- ja poliisivaltaa ohittaen normaalin oikeuslaitoksen.

SORA-työryhmä esittää käytännössä poliisivallan palauttamista yliopistoille. Jatkossa yliopistojen hallintoelinten jäsenet voisivat arvioida opiskelijoiden lääketieteellisen soveltumisen eri aloille, minkä lisäksi voitaisiin tarvittaessa arvioida opiskelijoiden vaarallisuus ja poistaa heidät yliopiston alueelta. Tämä laajentaa hämmentävästi luennoitsijoiden valtaa alueelle, joka on perinteisesti kuulunut hyvin rajatulla tavalla järjestyksenvalvojille ja poliiseille.

Kurinpidollisilla keinoilla ei vaikuteta opiskelijoiden mahdollisten ongelmien syihin, vaan pyritään sulkemaan häiriötä aiheuttanut opiskelija yliopistoyhteisön ulkopuolelle. Erottamisen ja sosiaalisen tahrautumisen uhka voi myös estää opiskelijaa hakeutumasta asianmukaiseen hoitoon. Yliopisto ylittää valtuutensa käyttämällä valtaansa muissa kuin akateemisissa asioissa.

Yliopistojen täydellisestä itsehallinnosta on viimeisen sadan vuoden aikana enimmiltä osin irtauduttu. Ei ole toivottavaa, että nämä valtaoikeudet palautetaan kansallisilla tragedioilla ratsastaen. Esitetyt toimenpiteet eivät juurikaan lisää todellista turvallisuutta, vaan luovat keppihevosen, jolla opiskelijoiden perusoikeuksia voidaan rajoittaa entisestään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *