AYY hakee KHO:n ja PRH:n päätösten uudelleenarviointia

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta hakee korkeimman hallinto-oikeuden ja patentti- ja rekisterihallituksen päätösten uudelleenarviointia

Tiedote 17.12.2010

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) toimijat neuvottelivat syksyn aikana yhdessä Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden säätiön ja yhdistyksen kanssa sovintoratkaisun löytämisestä osapuolten välejä hiertäneeseen omaisuuskiistaan. Omaisuuskiista syntyi Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan (KY) lahjoittaessa yli 40 miljoonaa euroa (90 % sijoitusomaisuudestaan) yksityiselle säätiölle ja yhdistykselle.

Sovintoneuvottelujen lopputuloksena muodostunut esitys hylättiin AYY:n edustajiston kokouksessa 25.11. selkein äänin (24–12). Tämän jälkeen uusien neuvottelujen aloittamista tunnusteltiin, mutta säätiön 14.12. lähettämän vastauksen pohjalta AYY:n hallitus katsoi, ettei uusilla neuvotteluilla päästäisi asiassa sopuun.

Sovintoneuvottelujen aikana AYY pidättäytyi ryhtymästä minkäänlaisiin toimiin asian tiimoilta. Neuvottelujen kariuduttua ei ylioppilaskunnan hallitukselle kuitenkaan jäänyt enää vaihtoehtoja.

Koko vuoden kestäneen selvitystyön ja valmistelun jälkeen sekä useiden edustajiston velvoittavien päätösten pohjalta AYY:n hallitus päätti yksimielisesti kokouksessaan perjantaina 17.12. valtuuttaa asianajajansa viimeistelemään ja toimittamaan:

  • Korkeimmalle hallinto-oikeudelle (KHO) lausunnon KHO:n päätöksen purkamiseksi, joka koskee KY:n omaisuuslahjoitusasiaa ja
  • Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) selvityspyynnön Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden säätiön ja yhdistyksen perustamisesta.

Myös ylioppilaskunnan edustajisto oli päätöksistä etukäteen tietoinen, eikä nähnyt syytä estää hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin alle vuorokautta aiemmin pitämässään kokouksessa. Hallitus katsoi tarpeelliseksi ryhtyä toimenpiteisiin, koska:

  • AYY:n näkemyksen mukaan KY antoi hallintotuomioistuimille ja PRH:lle oleellisesti puutteellista tietoa asiassa. Puutteita paljastui AYY:n palautettua lähes 2000 tiedostoa edeltäjänsä toimijoiden tuhoamisyritysten kohteeksi joutunutta arkistoaineistoa sekä AYY:n teetettyä asiasta erityistarkastuksen puolueettomalla tilintarkastusyhteisö GrantThorntonilla
  • Säätiön tosiasiallisena perustajana oli KY, joka alusta lähtien pyrki säätiöimään mahdollisimman suuren osan ylioppilaskunnan omaisuudesta AYY:n ja kaikkien sen jäsenten haitaksi.
  • KY:n, säätiön ja yhdistyksen toimijat olivat lahjoitushetkellä henkilöpiireinä (lähes) identtiset. Kyseisten henkilöiden esteettömyys ja lojaaliusvelvoitteen toteutuminen ylioppilaskuntaa kohden ovat kyseenalaisia

Julkista opiskelijoiden omaisuutta yksityisille tahoille lahjoittaneet toimijat olivat itse vastaanottamassa lahjoitusta ja toisaalla viranomaisasemassa lausumassa toimistaan oikeusistuimelle ja PRH:lle. Asioiden arvioiminen aiemmin pimitetyn ja vuoden 2010 aikana paljastuneiden tietojen valossa on välttämätöntä, jotta tulevaisuudessa kiista ei jää selvittämättömänä hiertämään ylioppilaskunnan jäsenten välejä.

Lisätietoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *