AYY: Yliopistojen rahoitusta leikkaamalla ei pitkälle pötkitä

KANNANOTTO
23.6.2011

AYY: Yliopistojen rahoituksesta leikkaamalla ei pitkälle pötkitä

Suomi sai pitkällisten hallitusneuvottelujen tuloksena hallituksen ja hallitusohjelman, jotka ohjaavat maan kehitystä seuraavat neljä vuotta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu monia tavoitteita, jotka Aalto-yliopiston ylioppilaskunta voi hyvillä mielin allekirjoittaa. Erityisesti korkeakoulutuksen säilyttämistä maksuttomana sekä opintotuen sitomista indeksiin tervehdimme avosylin. Valitettavaa tietenkin on, että indeksi liikenee opiskelijoille vasta 2014.

Suomen korkeakoulutuksen tason kannalta pahimpana virheenä AYY pitää kuitenkin sitä, että Aalto-yliopiston ja muiden yliopistojen lisärahoitusta leikataan liki 60 miljoonalla eurolla. Samoin Suomen Akatemian rahoituksesta leikataan miltei kymmenesosa.

Leikkaukset korkeakoulutuksesta edustavat erittäin lyhytnäköistä politiikkaa ja ovat ristiriidassa hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden kanssa: ”Hallituksen tavoitteena on nostaa suomalaiset maailman osaavimmaksi kansaksi vuoteen 2020 mennessä.” tai ”Suomi tähtää kansainväliseen kärkeen niin — korkeakoulutuksessa kuin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.”

”Suomessa on aina tiedetty, että panostukset koulutukseen eivät valu hukkaan – ne ovat investointi maamme tulevaisuuteen. Ei kai tämä ole hallitusohjelmaa viilatessa päässyt unohtumaan? Osaamisesta leikkaamalla ei pitkälle pötkitä” toteaa AYY:n hallituksen puheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Aalto-yliopisto on asettanut tavoitteekseen päästä maailman huipulle vuoteen 2020 mennessä. Mikä sopisikaan paremmin hallitusohjelman tavoitteeseen maailman osaavimmasta kansasta? Tavoitteen toteuttaminen edellyttää muun muassa vakaata rahoituspohjaa. Niinpä epämääräinen kirjaus hallitusohjelmassa on omiaan lisäämään epävarmuutta yliopiston toiminnan suunnitteluun ja epäluuloja Suomen valtion sitoutumisesta Aalto-yliopiston perustamiseen.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta esittääkin huolensa Suomen korkeakoulutuksen kärkihankkeen tulevaisuuden puolesta. AYY:n mielestä Aalto-yliopiston opiskelijakeskeinen kehitys on ollut luottamusta herättävää ja suunta on oikea. Toivommekin, ettei hallitus leikkauksillaan katkaise hyvin alkanutta projektia.

Saara Hyrkkö
Hallituksen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja:
Antti Karkola, hallituksen jäsen, etunimi.sukunimi@ayy.fi, 040 567 2864

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *