Amk-opiskelijoiden YTHS-kokeilu ei vaikuta yliopisto-opiskelijoiden terveyspalveluihin

Tiedote yliopisto-opiskelijoille

24.8.2011

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) vastaa kaikkien yliopistossa perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden perusterveydenhuollosta.

Syyslukukauden 2011 alusta alkoi kolmivuotinen kokeilu, jossa kokeillaan, kuinka ammattikorkeakoulussa opiskelevien terveydenhuolto järjestyisi YTHS:n toteuttamana. Kokeilulla ei ole vaikutusta yliopisto-opiskelijoiden terveyspalveluihin vaan palvelujen laatu, kattavuus ja hinnat säilyvät ennallaan.

Amk-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa tällä hetkellä opiskelupaikkakunta, ja palvelujen laadussa ja kattavuudessa on suuria eroja verrattuna yliopisto-opiskelijoiden palveluihin. Kokeilulla pyritään saamaan korkea-asteen opiskelijat tasa-arvoisempaan asemaan terveyspalvelujen suhteen.

YTHS-kokeiluun osallistuvat Seinäjoella ja Lappeenrannassa opiskelevat amk-opiskelijat. Kokeilupaikkakunnat valittiin kuntien hakemusten perusteella. YTHS:n Lappeenrannan toimipistettä laajennettiin kesän aikana, jotta se pystyy tarjoamaan terveydenhuoltoa nykyisten yliopisto-opiskelijoiden lisäksi kaupungin amk-opiskelijoille.

Seinäjoelle taas avataan 1.9. uusi toimipiste amk-opiskelijoita varten.

Seinäjoella tai Lappeenrannassa ammattikorkeakoulussa opiskeleva pääsee YTHS:n palvelujen pariin maksamalla saman 42 euron terveydenhoitomaksun kuin yliopisto-opiskelijat maksavat. Myös käyntimaksut ovat samat yliopisto- ja amk-opiskelijoille.

Amk-kokeilulle on laadittu oma budjetti ja se rahoitetaan kokonaan irrallaan YTHS:n normaalista rahoituksesta. Rahoituspohja on sama kuin YTHS:n muussakin toiminnassa eli amk-opiskelijat itse, Kela ja kokeilupaikkakunnat hoitavat rahoituksen. Tämän lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt YTHS:lle erillisrahoituksen kokeilun käynnistämiseen. Kokeiluun ei käytetä yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltoon tarkoitettuja rahoja.

Kokeilu arvioidaan sen päätyttyä. Tällöin päätetään se, laajennetaanko YTHS:n toiminta kattamaan myös amk-opiskelijat. Arvioinnissa otetaan huomioon myös se, onko kokeilu mahdollisesti vaikuttanut jotenkin ylipisto-opiskelijoiden palveluihin. Kokeilulla ei missään nimessä haluta heikentää yliopisto-opiskelijoiden vaan parantaa amk-opiskelijoiden terveydenhuoltoa.

Lisätietoja kokeilusta YTHS:n nettisivuilta http://www.yths.fi/amk ja Suomen ylioppilaskuntien liitosta (sosiaalipoliittinen sihteeri Sini Terävä, sini.terava@syl.fi, 041 5152227).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *