AYY ja Aalto-yliopisto lausuivat työttömyysturvalain muuttamisesta

Lausunto ehdotuksesta työttömyysturvalain 2. luvun 7 § 3 momentin
kumoamisesta tai muuttamisesta

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa työttömyysturvalain muuttamisesta yliopisto-opiskelijan oikeuden keskeyttää opintonsa osalta. Muutostarvetta perustelee yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden erilainen kohtelu lähinnä työttömyysturvan saamiseen liittyvässä kohtelussa. Ammattikorkeakouluopiskelijoilla ei ole mahdollisuutta keskeyttää opintojaan saadakseen työttömyysetuutta, vaan heidän on luovuttava opiskelupaikastaan pysyvästi sen saadakseen.

Aalto-yliopisto ja sen ylioppilaskunta kunnioittavasti lausuvat seuraavaa.

Lähtökohta yliopistossa on, että opiskelijat suorittavat perustutkintonsa tavoiteajassa päätoimisina opiskelijoina ja siirtyvät vasta sen jälkeen pysyvämmin työelämään. Opiskelijoiden opintososiaalisten etujen (mm. opintoraha, asumistuki, lainatakaus) tulee turvata riittävät edellytykset päätoimiselle opiskelulle. Näitä etuuksia on kehitettävä edelleen, jotta ne toisaalta riittäisivät, mutta myös kannustaisivat entistä paremmin päätoimiseen opiskeluun. Sivutoiminen opiskelu työn ohella opintojen alkuvaiheesta alkaen ja opintojen keskeyttäminen kokonaan työttömyyden aikana työttömyysturvan saamiseksi eivät edistä opiskelijan valmistumista. Opintojen keskeyttäminen ei myöskään ole yliopistojen tarpeeseen kehitetty menettely, vaan se palvelee työvoimahallinnon tarpeita. Lisäksi opintoaikojen rajaus käytännössä rajoittaa keskeyttämisen mielekkyyttä vuonna 2005 tai sen jälkeen alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelun aloittaneilla.

Yliopisto-opinnot kestävät useamman vuoden ja opiskelijoiden elämäntilanteet vaihtelevat näiden vuosien aikana. Aalto-yliopistossa edustettuina olevilla kaupan ja tekniikan aloilla on tyypillistä, että erityisesti noususuhdanteessa opiskelijat työllistyvät ennen tutkinnon loppuun suorittamista. Mikäli näitä opiskelijoita kohtaa työttömyys jossain työuran vaiheessa, on heillä ollut vuoden 2010 alusta mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun tutkinnon loppuun saattamiseksi työttömyysetuuden tukemana (Laki julkisesta työvoimapalvelusta 1295/2002, 9. luku). Tätä mahdollisuutta pidämme kannatettavana. Opiskelijan kannalta tutkinnon loppuun suorittaminen parantaa oleellisesti hänen työmarkkina-arvoaan. Lainkohdan kumoaminen johtaisi siis ristiriitatilanteeseen, jossa työttömyysetuuden saamiseksi olisi luovuttava siitä opiskelupaikasta, jossa opintoja on tarkoitus tuetusti jatkaa. Vaatimus luopua pysyvästi opiskelupaikasta yliopistossa työttömyysturvan saamiseksi voi johtaa sekä opiskelijan että yliopiston kannalta epäsuotuisaan tilanteeseen. Lisäksi vaikka opiskelija ei palaisikaan työttömäksi jouduttuaan heti opintojen pariin, veisi lainkohdan kumoaminen häneltä tämän vaihtoehdon lopullisesti.

Lausunnossamme haluamme vielä todeta, että työttömyysturvalainsäädäntö yhdistettynä koulutus- ja työvoimapoliittisiin tavoitteisiin sekä opintososiaalisiin etuuksiin muodostaa monisyisen ja hankalasti hahmotettavan verkon. Tätä verkkoa olisi kuitenkin tarkasteltava kokonaisuutena. Nyt lausuntopyynnön kohteena olevalla lainkohdalla vaikuttaa olevan heijastusvaikutuksia muihin lainkohtiin, kuten yllä olemme todenneet. Kokonaisuutta olisikin tarkasteltava tavoitteet kirkkaana mielessä pitäen. Yliopiston ja opiskelijan näkökulmasta päätoiminen, opintotuella tuettu tutkintoon määräajassa johtava opiskelu on ensisijainen vaihtoehto tutkinnon suorittamiseksi. Tämän lisäksi on kuitenkin huomioitava myös harvalukuisemmat erikoistapaukset ja syystä tai toisesta kesken jääneitä opintoja kannattaa tukea sekä työvoima- että koulutuspoliittisista näkökulmista. Tämä myös edistää Suomen tavoitteita tukea elinikäistä oppimista ja työuran aikaista kouluttautumista.

Lausuntopyyntöön toteamme siis seuraavaa: Työttömyysturvalain 2. luvun 7 § 3 momentti tulisi laajentaa koskemaan kaikkia opiskelijoita. Lisäksi työttömyysturvalainsäädäntöä olisi selkeytettävä siten, että se kaikilta osiltaan selkeästi tukisi sekä kokopäiväistä opiskelua että opintojen loppuun suorittamista.

Tuula Teeri
rehtori

Saara Hyrkkö
ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Teemu Halme
ylioppilaskunnan pääsihteeri

Lisätietoja:

Anna Johansson
Aalto-yliopisto
lakimies, opinto- ja opiskelijapalvelut
anna.johansson(at)aalto.fi
09 470 25820

Antti Karkola
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
hallituksen jäsen
antti.karkola(at)ayy.fi
+358 40 567 2864

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *