Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Saara Hyrkön mukaan innostumisessa piilee avain menestykseen ja erinomaisuuteen

Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisia vietettiin torstaina 1.9.2011 Aalto-yliopiston taideteollisenkorkeakoulun Mediakeskus Lumeessa. Paikan päälle oli saapunut noin viisisataa aaltolaista ja Aallon yhteistyökumppania. Avajaisseremoniaa oli mahdollista seurata suorana verkkolähetyksenä myös pääkaupunkiseudun kampuksilla sekä yliopiston Lahden, Mikkelin, Porin ja Vaasan yksiköissä. Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Saara Hyrkkö ja rehtori Tuula Teeri aloittivat tilaisuuden avajaisdialogilla. Valtiovallan tervehdyksen avajaisiin toi opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Anita Lehikoinen.

Hyrkkö nimesi menestyksen ja erinomaisuuden taustatekijöiksi inspiraation ja innostuksen. ”Opiskelijoiden innostus on historian saatossa ollut monen suuren mullistuksen takana.” Esimerkkeinä tästä hän mainitsee Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön sekä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön perustamisen.

Lahjakkaiden opiskelijoiden innostuksen taustalle Hyrkkö haluaa nähdä muodostuvan luontevan yhteyden opettajakuntaan, mieluiten opintojen alkuajoista lähtien. ”Oppiminen ei ole yksinpuhelua vaan pikemminkin kahden kauppa, jossa opettaja ja opiskelija ovat toistensa tasavertaisia kumppaneita. Innostava ja innostunut opettaja houkuttelee muutkin innostumaan käsiteltävistä aiheista. Intohimoinen opiskelija puolestaan haastaa opettajansa ja paneutuu omaan oppimiseensa toden teolla. Tällaisia kombinaatioita tarvitsemme rutkasti, ja vain niiden kautta Aalto-yliopisto voi saavuttaa fantastiset tavoitteensa.” sanoo Saara Hyrkkö.

Rehtori Tuula Teeri korosti puheenvuoroissaan yliopistojen, koulutuksen ja tieteen yhteiskunnallista merkitystä. Hän oli kuitenkin huolissaan yliopistojen toimintaedellytysten heikentämisestä, sillä yliopistot sitovat resurssinsa pitkäjänteiseen osaamisen kehittämiseen rekrytointien ja infrastruktuuriin investoimisen kautta. ”Verorahoilla tuotettu korkeatasoinen koulutus parantaa tasa-arvoa ja hyvinvointia yhteiskunnassa koska nuoret taustastaan riippumatta saavat samat mahdollisuudet kouluttautua ja antaa oman ainutlaatuisen panoksensa yhteiskunnan hyväksi.”

Uusi yliopistolaki toi mukanaan mahdollisuuden käydä keskustelua työnjaosta muiden yliopistojen kanssa. ”Lähtökohtanamme on alakohtaisen laadun tunnistaminen ja yliopistojen omista vahvuuksista lähtevä korkealaatuinen tutkimus ja opetus. Aalto-yliopisto on sitoutunut jatkamaan yhteistyötä ja avointa työnjakoon ja kunkin ydinosaamiseen liittyvää keskustelua kaikkien suomalaisten yliopistojen kanssa.” Tuula Teeri toteaa.

Teeri ja Hyrkkö nostivat dialogissaan esiin myös suvaitsevaisuuden ja maahanmuuton merkityksen. ”Yliopistot ovat koko tuhatvuotisen historiansa ajan olleet kansainvälisyyden, monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden edelläkävijöitä. Tärkeää ei ole se, mistä tulet, vaan se, mitä olet valmis oppimaan ja mitkä ovat työsi tulokset.” Teeri toteaa. Hyrkkö oli tyytyväinen, että Aallossa kansainvälisyys on nostettu sen ansaitsemaan asemaan, mutta samalla hän pohtii, mistä myös Suomi löytäisi paukut avata sylinsä uusille ulkomaalaisille ystäville. ”Minä toivon Aalto-yliopiston ja suomalaisen yhteiskunnan hyppäävän reippaasti kärkijoukkoihin suvaitsevan ja ystävällisen maailman rakentamisessa”, Hyrkkö visioi.

Lisätietoja:
AYY:n hallituksen Puheenjohtaja Saara Hyrkkö, saara.hyrkko@ayy.fi, +358 40 719 7604

Tuula Teerin ja Saara Hyrkön avajaisdialogi
Johtaja Anita Lehikoisen valtiovallan tervehdys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *