Kannanotto: Opintotukea uudistettava oikeudenmukaisemmaksi kaikille opiskelijoille!

Kannanotto 12.4.2012, vapaa julkaistavaksi

Tamy, HYY, JYY, TYY, AYY & ÅAS: Opintotukea uudistettava oikeudenmukaisemmaksi kaikille opiskelijoille!

Kataisen hallituksen kehysriihessä päätettiin tehdä opintotukeen kustannusneutraali uudistus, joka astuu voimaan vuoden 2014 alusta.

Uudistuksen tarkoituksena on lyhentää opiskeluaikoja parantamalla opintotuen kannustavuutta. Kirjaus on erikoinen, koska opintotuen viimeisimmät uudistukset tulivat voimaan vasta vuonna 2011 eikä niiden vaikutuksista ole vielä tietoa. Opintotuen kehittämisen johtoryhmä käsitteli opintotukea vuonna 2009 nimenomaan päätoimisen opiskelun ja nopeampien valmistumisaikojen näkökulmasta. Tuolloin monet kannustavat ja opiskelijoiden elämää helpottavat uudistukset jätettiin kuitenkin toteuttamatta tiukan taloustilanteen vuoksi. Onkin vaikea ymmärtää, millaisilla kustannusneutraaleilla uudistuksilla opintotuen kannustavuutta voitaisiin nyt parantaa.

Opintotuen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat oikeudenmukaisuus ja täysipäiväisen opiskelun mahdollistaminen. Tavoiteajassa valmistumiseen voidaan kannustaa parhaiten takaamalla riittävä opintojen aikainen toimeentulo. Jo vuonna 2009 johtoryhmä totesi raportissaan, että opintotuen riittävä taso on tärkeimpiä tekijöitä täysipäiväisen opiskelun kannalta. Tällä hetkellä opintorahan taso on jäänyt auttamattomasti jälkeen yleisen kustannustason noustessa ja opiskelijan tulot jäävät usein alle köyhyysrajan. Tästä huolimatta opintorahan tasokorotuksesta voidaan vain haaveilla, vaikka johtoryhmä totesi, että opintotuen osalta tulisi tehdä säännöllinen arvio tuen tason riittävyydestä muun perusturvan tavoin. Opintotukeen ei myöskään saatu huoltajakorotusta ja opintotuen indeksiin sitominenkin häämöttää vielä tulevaisuudessa.

Opintolainan osuuden nostaminen taas ei ole oikea ratkaisu opiskelijoiden toimeentulon parantamiseksi. Myöskään johtoryhmä ei nähnyt lainaosuuden lisäämistä tarkoituksenmukaisena, vaan totesi, että taloudellinen pakote aiheuttaa monille ylimääräistä stressiä, mikä vaikeuttaa opintoihin keskittymistä entisestään. Opintolainan osuuden nostaminen aiheuttaisi nykyistä todennäköisemmin opiskelijoiden sosioekonomiseen taustaan perustuvaa koulutukseen valikoitumista.

Opintolainan verovähennysoikeuden ja muiden toimimattomien kannustimien sijaan opintotuki tulee kohdistaa opintojen aikaisen toimeentulon parantamiseen.

Keskusteluissa on väläytelty myös mallia, jossa opintotuki olisi opintojen alkuvaiheessa opintorahapainotteinen ja loppuvaiheessa lainapainotteinen. Tällainen malli olisi epäoikeudenmukainen, koska se suosii niitä opiskelijoita, joiden alalla on hyvät työllistymismahdollisuudet ja joille ei ole mielenterveysongelmien kaltaisia rajoitteita työntekoon opiskelun ohella. Myös opintotuen kehittämisen johtoryhmä on todennut tällaisen mallin ongelmalliseksi, koska sillä ei saavutettaisi haluttuja hyötyjä rahallisesta panostuksesta huolimatta ja sen edut eivät kohdentuisi apua eniten tarvitseviin.

On syytä muistaa, että opintotuki ei ole opintopisteistä maksettava palkka, vaan sosiaalietuus. Sen tarkoituksena on mahdollistaa täysipäiväinen opiskelu niille, joilla ei ole riittävästi muita tuloja.

Niukassa taloudellisessa tilanteessa opintotuen uudistukset tulee kohdentaa ensisijaisesti parantamaan ennestään heikossa asemassa olevien opiskelijoiden toimeentuloa ja näin varmistaa kaikkien mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti. Toivottavasti tämä pidetään mielessä tulevaa uudistusta tehtäessä eikä opiskelijoiden ahdinkoa syvennetä enää entisestään.

12.4.2012

  • Tampereen yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja Veera Kaleva
  • Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja Jannica Aalto
  • Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja Kalle Jokinen
  • Turun yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivisto
  • Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja Voitto Kangas
  • Åbo Akademis Studentkår, hallituksen puheenjohtaja Raine Katajamäki