Tamy, TYY, HYY ja AYY: Avoin kirje Kelalle opiskelijoiden veronpalautusten ulosmittaamisesta

Avoin kirje Kelalle

Tampereella, Turussa ja Helsingissä 30.8.2012

Rakas Kela,

päätöksenne ulosmitata opiskelijoiden veronpalautukset tyrmistytti meidät opiskelijat viime marraskuussa. Nyt olemme kuulleet, että aiotte jatkaa veronpalautusten ulosmittaamista vastustuksesta huolimatta. Viime vuonna ulosmittauksen käyttöönotto toteutettiin huonoimmalla mahdollisella tavalla: salassa ja yhtäkkiä. Saimme kuulla asiasta vasta median kautta eikä meitä otettu mukaan uuden käytännön valmisteluun. Jos olisimme valmistelleet asiaa yhteistyössä, olisimme varmasti päätyneet hyvin erilaiseen lopputulokseen.

Uusi käytäntönne, joka pilasi monen opiskelijan joulun viime vuonna, tuomittiin mediassa ja erilaisissa kyselyissä kohtuuttomaksi. Myös opintotukiasioista vastaava ministeri Arhinmäki on vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen aiheesta todennut, että Kelan toimintatapa on kohtuuton. Hänen mukaansa ulosmittauksesta tulisi luopua opintotuen takaisinperintään jo nyt kohdistuvien, harvinaisen tiukkojen sanktioiden ja opiskelijoiden epävakaan toimeentulotilanteen perusteella.

Ymmärrämme toki, että teihin kohdistuu taloudellisia paineita takaisinperinnän tehostamiseksi ja näette tämän helppona keinona tuoda lisää rahaa kassaan. Kyseessä olevat opiskelijat ovat kuitenkin tehneet maksusuunnitelman ja suorittaisivat joka tapauksessa kaikki heille kuuluvat maksut tunnollisesti.

Opintotukijärjestelmä on tulorajoineen ja opintopistevaatimuksineen turhauttavan monimutkainen. Opintotuen takaisinperintä johtuukin usein opiskelijan omien, epäsäännöllisten tulojen tai elämäntilanteiden muutosten huonosta ennakoitavuudesta eikä opiskelijan laiminlyönnistä. Koska opiskelijoiden tulot vaihtelevat paljon vuoden mittaan veronpalautukset ovat monille tärkeä tulo joulun ajan menojen kattamiseksi. Erityisesti perheellisten opiskelijoiden, joiden toimeentulo on muutenkin hyvin tiukilla, kohdalla lapsille tärkeään joulun aikaan liittyy monia normaalista poikkeavia menoja.

Olette päättäneet siirtää uuteen käytäntöön siirtymistä vuodella eteenpäin eli opiskelijoiden veronpalautukset ulosmitattaisiin seuraavan kerran vuonna 2013. Tämä on toki suuri parannus verrattuna viime syksyyn, jolloin käytännön muuttumisesta ei tiedotettu eikä opiskelijoilla ollut mahdollisuutta suunnitella omaa talouttaan sen mukaisesti. Tämä vuodella lykkääminen tuntuu kuitenkin erikoiselta ratkaisulta ja herättääkin kysymyksen, ettehän Te, rakas Kela, ole suunnitellut aikataulua tällaiseksi välttääksesi viime vuoden tapaista mediahuomiota.

Onneksi teillä on vielä ruhtinaallisesti aikaa pyörtää päätöksenne tämän kohtuuttoman järjestelyn osalta ja toimia opiskelijoiden kohdalla kuten ennenkin. Nyt olisi aika toimia myös käytännössä sloganinne mukaisesti eli elämässä mukana ja muutoksissa tukena.

Parempaa yhteistyötä toivoen,

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta
hallituksen puheenjohtaja Veera Kaleva

Turun yliopiston ylioppilaskunta
hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivisto

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta
hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Luoto

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
hallituksen puheenjohtaja Voitto Kangas

Lisätietoja: Lotta Aarikka, asiantuntija, edunvalvonta. lotta.aarikka@ayy.fi, 050 520 9445.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *