Lukukausimaksukokeilu lähenee loppuaan – Aalto-yliopisto ei peri lukukausimaksuja vuonna 2014 aloittavilta opiskelijoilta

Suomen valtakunnallinen lukukausimaksukokeilu päättyy vuoden 2014 lopussa. Syynä tähän on kokeilun mahdollistaneen asetuksen voimassaolon loppuminen 31.12.2014. Samalla myös Aalto-yliopiston lukukausimaksukokeilu päättyy. Keväällä 2014 maisteriohjelmiin valittavat eivät enää osallistu lukukausimaksukokeiluun, eikä heiltä peritä lukukausimaksuja, koska kokeiluasetus päättyy jo saman vuoden lopussa.

Päätös ei vaikuta tällä hetkellä Aalto-yliopistossa opiskelevien maksuihin tai stipendeihin. He jatkavat opintonsa loppuun asti nykyisillä ehdoilla. Syksyllä 2013 aloittavat maisteriopiskelijat maksavat lukukausimaksuja ja saavat stipendejä vuoden 2014 loppuun saakka, minkä jälkeen heidän viimeinen lukukautensa on maksuton eikä stipendejä jaeta. Syksyllä 2014 aloittavat opiskelijat eivät maksa maksuja eivätkä saa stipendejä.

Aalto-yliopiston vararehtori Martti Raevaara korostaa, että kyse ei ole siitä, että Aalto-yliopisto olisi päättänyt luopua pysyvästi EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden maksuista.

”Lukukausimaksujen tulevaisuus Suomessa on vielä avoin. Jos maksujen periminen tehdään lainsäädännön puitteissa mahdolliseksi myös vuoden 2014 jälkeen, arvioimme uudelleen, onko joissakin ohjelmissa perusteltua ottaa maksut käyttöön”, vararehtori Raevaara sanoo.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY on tyytyväinen siihen, että maksukokeilu on päätetty keskeyttää. ”Asiassa on syytä ottaa tuumaustauko. Maksujen keräämisen kustannukset ovat suuremmat kuin niiden tuotot, ja lisäksi maksut karkottavat kansainvälisiä opiskelijoita Aalto-yliopistosta. Naapurimaidenkin kokemukset lukukausimaksuista ovat huonoja. Suomen ei ole syytä tehdä samoja virheitä perässä”, toteaa ylioppilaskunnan puheenjohtaja Piia Kuosmanen.

 

Lisätietoja:

Martti Raevaara, Aalto-yliopiston vararehtori, puh. 050 301 8692, martti.raevaara@aalto.fi

Hanna Sauli, asiantuntija, kansainväliset asiat, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, puh. 050 520 9446, hanna.sauli@ayy.fi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *