AYY:n puheenjohtaja mielipidekirjoituksessa: Opintotuen ehtoja on jo kiristetty

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidekirjoitussivulla 10.8.2013

Pää­kir­joi­tuk­ses­sa (HS 8. 8.) kai­vat­tiin hal­li­tuk­sel­ta ihan mi­tä ta­han­sa ra­ken­teel­li­sia rat­kai­su­ja syk­syn bud­jet­ti­rii­hes­sä. Eri­tyi­sen pon­nek­kaas­ti vaa­dit­tiin mer­kit­tä­viä muu­tok­sia ny­ky­me­noon. Ai­noa­na konk­reet­ti­se­na asia­na kir­joi­tuk­ses­sa mai­nit­tiin opin­to­tuen muut­ta­mi­nen. Ikä­vä kyl­lä, ny­ky­me­no on ol­lut jat­ku­vaa muu­tos­ta opin­to­tuen osal­ta.Vuo­den 2008 jäl­keen opin­to­tu­kea on uu­dis­tet­tu jo­ka vuo­si, ja suu­rin osa muu­tok­sis­ta on tiu­ken­ta­nut tuen saa­mi­sen eh­to­ja. Ke­vään ke­hys­rii­hes­sä so­vit­tiin jäl­leen uu­sis­ta tiu­ken­nuk­sis­ta.Kor­kea­kou­lus­sa opis­ke­le­va saa ve­ron­alais­ta opin­to­tu­kea brut­to­na kor­kein­taan 298 eu­roa kuus­sa. Opis­ke­li­ja voi myös saa­da asu­mis­tu­kea enim­mil­lään 201,60 eu­roa kuu­kau­des­sa, eli ko­ko­nai­suu­des­saan hän voi saa­da 499,60 eu­roa opis­ke­lu­kuu­kaut­ta koh­den. Opin­to­lai­naa voi nos­taa 300 eu­roa opis­ke­lu­kuu­kaut­ta koh­den.

Opis­ke­li­ja me­net­tää tu­ken­sa, jos opin­not ei­vät ete­ne riit­tä­vän no­peas­ti. Opin­to­pis­te­ra­jat tu­ki­kuu­kau­sil­le ovat tiu­ken­tu­neet, ja tu­ki jaet­tiin kak­si­por­tai­sek­si, erik­seen kan­din- ja mais­te­rin­tut­kin­toi­hin. Opin­to­tu­ki­muu­tos­ten li­säk­si opin­to­ja on py­rit­ty vauh­dit­ta­maan vuon­na 2005 voi­maan tul­leel­la opin­to­ai­ko­jen ra­jaus­lail­la. Kaik­ki uu­dis­tuk­set ovat ta­voi­tel­leet no­peam­pia val­mis­tu­mi­sai­ko­ja.

Suo­mi on nos­tet­tu hy­vin­voin­ti­val­tiok­si kor­keal­la kou­lu­tus­ta­sol­la, ja mah­dol­li­suu­tem­me pär­jä­tä glo­baa­lis­sa kil­pai­lus­sa riip­pu­vat sii­tä, et­tä mah­dol­li­sim­man mo­nel­la on va­raa opis­kel­la. Ni­pis­tä­mäl­lä pen­no­sia opin­to­tues­ta voi­daan tu­ho­ta ko­ko­nais­ten su­ku­pol­vien kou­lut­tau­tu­mis­mah­dol­li­suu­det.

Työ­urien pi­den­tä­mis­tä poh­dit­taes­sa kan­nat­taa pi­tää mie­les­sä yk­si asia. Jos opis­ke­li­joi­den toi­meen­tu­loa hei­ken­ne­tään ei­vät­kä tu­lot rii­tä elä­mi­seen, ai­noak­si vaih­to­eh­dok­si jää jo­ko vel­kaan­tua tai men­nä töi­hin. Opis­ke­li­jat te­ke­vät par­haan­sa erit­täin pie­nil­lä tu­loil­la ja kom­pen­soi­vat ra­ha­ti­lan­net­taan jo nyt käy­mäl­lä töis­sä.

Hei­ken­tä­mäl­lä opin­to­tu­kea hi­das­te­taan val­mis­tu­mis­ta en­ti­ses­tään ja teh­dään opis­ke­lus­ta rik­kai­den per­hei­den hu­via.

Piia Kuosmanen

tekniikan ylioppilas, puheenjohtaja
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Lisätietoja: Piia Kuosmanen, puh. 050 520 9420, etunimi.sukunimi@ayy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *