Tuholaisia pääkaupunkiseudulla: ohjeita AYY:n asukkaille

Suomessa on pitkään saanut pysyä rauhassa tuhoeläimiltä, mutta nyt ongelma on palannut myös tänne meille. Tuholaiset ovat sitkeä riesa, joiden hävittäminen vaatii skarppia toimintaa sekä asukkaalta, että vuokranantajalta.

Yleisimpiä opiskelija-asuntoja vaivaavia tuholaisia ovat tällä hetkellä luteet ja turkiskuoriaiset. Molempia on löytynyt myös AYY:n asunnoista. Paras tapa välttää tuhoeläimiä, on pitää hyvää huolta asunnon siisteydestä ja hygieniasta. Mikäli havaitset asunnossasi mitään tuhoeläimiin viittaavaa, ota aina, heti ja välittömästi yhteyttä AYY:n asuntotoimistoon. Asuntotoimisto tilaa välittömästi tuholaistorjunnan ammattilaiset tarkastamaan asunnon ja toteuttamaan vaadittavat myrkytykset. Tästä ei koidu asukkaalle mitään kustannuksia.

Valitettavasti AYY ei voi maksaa muita korvauksia tai antaa vuokranalennuksia tuhoeläimien vuoksi. Tämän takia on jokaisen oman edun mukaista pitää asunto niin hyvässä kunnossa, että tuhoeläimet eivät sinne pääse pesiytymään. Jos tilanne pääsee pitkittymään, pahimmassa tapauksessa esimerkiksi luteiden vuoksi voidaan joutua hävittämään asunnosta kokonaisia huonekaluja. Niidenkään korvaamisen kustannuksiin AYY ei voi osallistua. Mitä nopeammin AYY saa tiedon tuholaisista, sitä helpompi ja nopeampi ne on hävittää ja sitä pienemmällä todennäköisyydellä vaiva pääsee leviämään muiden asukkaidenkin ongelmaksi tai aiheuttaa suurempia kustannuksia kenellekään.

Tämän vuoksi olkaa myös tarkkana, jos aiotte ottaa jonkin jostain löytyneen hylätyn huonekalun omaan käyttöönne! Tarkistakaa huonekalut vähintäänkin tarkkaan tuhoeläinten varalta ja pelatkaa mieluummin varman päälle, kuin kantakaa epähuomiossa asuntonne täyteen elikoita jonkin vanhan nojatuolin mukana.

Mikäli asunnossa havaitaan tuhoeläimiä, AYY ei myöskään voi tarjota toista asuntoa kyseisen asunnon asukkaille, ennen kuin tuholaistilanne on korjattu. Muuten tuholaiset voivat päästä leviämään esimerkiksi myrkytyksen alta siirrettyn asukkaan mukana suoraan uuteen asuntoon ja ongelma alkaisi alusta.

Jos tuhoeläimistä ei tehdä ilmoitusta AYY:lle ja vuokralaisen tietoisen toiminnan takia ongelma pääsee pahenemaan tai esimerkiksi leviämään muihin asuntoihin, voidaan kustannuksia tuholaistorjunnasta osoittaa kyseiselle vuokralaiselle. Tämä esimerkiksi jos asunto on pidetty erityisen siivottomassa ja tuhoeläimille otollisessa kunnossa, tuhoeläimistä ei ole ilmoitettu AYY:lle ja sen jälkeen tuholaiset on viety mukanaan uuteen AYY:n asuntoon.

Kysymyksiä ja kommentteja voi esittää asumisen asiantuntija Jaakko Koivulalle (050 520 9444, etunimi.sukunimi@ayy.fi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *