Viikkotiedote 35/2013

Tämä on AYY:n viikkotiedote 35/2013

Akateeminen vuosi käynnistyy ensi viikolla, kun lukuvuoden avajaiset ja Aalto Party valtaavat kampukset. Jos opintosi jatkuvat normaalisti, muista ilmoittautua läsnä olevaksi ja maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Myös matkakortin opiskelijastatus tulee päivittää elokuun loppuun mennessä, jotta saat opiskelija-alennuksen myös jatkossa.

Mukavaa syksyn alkua kaikille!

  1. Tällä ja ensi viikolla tapahtuu
  2. Lukuvuositarrat ja matkakortin päivitys – mitä, missä, milloin?
  3. Lukuvuoden avajaiset ja Aalto Party
  4. Aalto Afterparty
  5. AYY:n kolmannet edustajistovaalit järjestetään loka-marraskuussa
  6. AYY:n asumisen ohjesääntö muuttui 1.6.2013!
  7. AYY asunnottomien opiskelijoiden apuna
  8. Apply for Aalto University’s Student Family Friend Programme
  9. Mosaic Couchsurfing – majoita ulkkari!
  10. Find a Flatmate!
  11. BLOOMin’ Africa ’14
  12. YTHS ottaa käyttöön Kansalaisen asiointitilin 1.9. alkaen
  13. Arkkitehtuuri-, rakennus- ja muotoilualojen ”Armi foorum” tiistaina 17.9.2013
  14. Aalto School of Students hakee opettajia!
  15. Otaniemen kappelikuoro etsii laulajia
  16. Haluatko oman uutisesi viikkotiedotteeseen?

1. Tällä ja ensi viikolla tapahtuu

VIIKKO 35

VIIKKO 36

2. Lukuvuositarrat ja matkakortin päivitys – mitä, missä, milloin?

Syksy on taas täällä ja sen mukana on tiedossa yhteinen jumppa lukuvuositarrojen ja matkakorttien päivitysten muodossa. AYY:lla on viime vuoden tapaan jaossa tarroja palvelupisteillä.

Otaniemessä on lisäksi kirjaston aulassa sijaitseva väliaikainen tarranjakopiste. Väliaikainen piste on auki ma-pe kello 10-18 aina perjantaihin 20.9. saakka. Suosittelemme, että ruuhkien välttämiseksi pelkät lukuvuositarran hakijat käyttäisivät kirjaston pistettä. Otaniemen lisäksi myös Töölöstä voi noutaa lukuvuositarran poikkeusaikaan. Töölössä tarran hakijoita palvelee after work- palvelupiste koko elokuun ajan keskiviikkoisin ja torstaisin kello 16-18 välisenä aikana. Muistakaa myös napata mukaanne AYY:n uudet kalenterit!

HSL on avannut väliaikaisen matkakortin päivittämispisteen Otaniemeen kirjaston aulaan AYY:n tarranjakopisteen viereen. Piste on avoinna ma-pe klo 9-16 aina 6.9. saakka. AYY:n ja KY ry:n yrityksistä huolimatta emme saaneet toivomaamme matkakortin päivityspistettä Töölöön. Helsingissä matkakortin voi päivittää mm. rautatieasemalla tai Helsingin yliopiston päärakennuksella (Fabianinkatu 33).

Ohjeita:

3. Lukuvuoden avajaiset ja Aalto Party

Avajaisseremonia

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilöstö on kutsuttu juhlistamaan lukuvuoden avajaisia tiistaina 3.9.2013 kello 13. Avajaisseremonia järjestetään tänä vuonna Kauppakorkeakoululla Töölön kampuksella. Avajaisseremoniaa voi seurata suorana lähetyksenä verkosta (webcast). Lisätietoa ja linkit julkaistaan lähempänä tilaisuutta aalto.fi -sivustolla.

Aalto Party

Aalto Party on lukuvuoden avajaisseremonian virallinen jatkojuhla. Jatkot tuovat yhteen opiskelijoita ja henkilöstöä koko yliopistostamme viihtymään vapaamuotoisissa aktiviteeteissä aina klo 21 asti.

Aalto Party alkaa jo perinteiseksi muodostuneella haasteella klo 16, jossa AYY:n hallitus ja Aallon johto ottavat mittaa toisistaan. Iltapäivän aikana voi osallistua jos jonkinmoisiin aktiviteetteihin – kuunnella musiikkia, tavata ja tutustua, pitää hauskaa, sekä paljon, paljon muuta. Mukana ennätysmäärä yhdistyksiä ja yliopiston toimijoita.

Lisätietoa Aalto Partyn ohjelmasta Facebookista ja festareiden omilta sivuilta.
Ilmoittaudu mukaan Aalto Partyyn täällä.

Partypaikkana toimii Ainon aukio, Otakaari 11 ja Konemiehentie 2 välinen viheralue ja parkkialue. Huomioithan että tämä parkkialue ei ole käytössä 3.-4.9. Aalto Partyihin on bussikuljetukset Töölön ja Arabian kampuksilta, päärakennuksien edestä.

Bussien lähtöajat:
BIZ: 15.30, 16.00 ja 16.30
ARTS: 15.15 ja 15.45

Tervetuloa ottamaan uusi lukuvuosi haltuun!

4. Aalto Afterparty

Aalto Party kerää tiistaina 3.9 Aallon opiskelijoita Otaniemen Ainon aukiolle ja Aalto-yhteisön meininki huipentuu illalla Täffällä järjestettäviin jatkoihin. Tapahtumassa meitä viihdyttämässä on Kyntelligens, WikiRock ja illan räjäyttää muun muassa Weekend- ja Neverland-festivaaleilla esiintynyt Rony Rex!

  • Mitä: Aalto Afterparty
  • Missä: Täffä, Otakaari 22
  • Milloin: 20.00 tiistaina 3.9
  • Hinta: 5 euroa

Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta.

5. AYY:n kolmannet edustajistovaalit järjestetään loka-marraskuussa

AYY:n jäsenillä on tänä syksynä jälleen mahdollisuus sekä asettua ehdolle että äänestää edustajiston kokoonpanosta. Edustajistovaaleissa valitaan AYY:n 45-henkinen edustajisto seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Edustajisto käyttää AYY:n ylintä päätösvaltaa ja päättää muun muassa sinun jäsenmaksustasi ja ylioppilaskunnan säännöistä. Edustajisto valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Ennakkoäänestys järjestetään ke 23.10 – su 3.11. ja varsinaiset äänestyspäivät ovat tiistai 5. ja keskiviikko 6. marraskuuta.

Haluatko lähteä mukaan? Seuraa tiedotusta kampuksilla ja verkossa!

Lisätietoa edustajiston toiminnasta saat osoitteesta inside.ayy.fi.

Vaalisivut päivittyvät lähiaikoina osoitteeseen ayy.fi/vaalit.

6. AYY:n asumisen ohjesääntö muuttui 1.6.2013!

AYY:n edustajisto on hyväksynyt 14.5.2013 uuden AYY:n asumisen ohjesäännön. Asumisen ohjesääntö ohjaa koko AYY:n asumistoimintaa ja vaikuttaa kaikkiin AYY:ltä asuntoa hakeviin ja jo AYY:n asunnoissa asuviin jäseniin.

Uudet säännöt ovat astuneet voimaan 1.6.2013. Lue tärkeimmät muutokset ja säännöt kokonaisuudessaan täällä.

7. AYY asunnottomien opiskelijoiden apuna

AYY:lla toimii hätämajoituskoordinaattori, Vera Moshina, 30.9. saakka. Moshina auttaa kaikkia niitä AYY:n jäseniä, joilla on ongelmia saada itselleen asunto syksyksi 2013. Hätämajoituskoordinaattori neuvoo asunnon etsimisessä, järjestää tilapäistä majoitusta ja muuten auttaa asuntoasioihin liittyen.

Hätämajoituskoordinaattori on tavattavissa AYY:n asuntotoimistossa Otaniemessa seuraavina aikoina:

  • 26.8. – 14.9. klo 12-16.
  • 16.9. – 30.9. klo 12-14.
  • Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Veran tavoitaa puhelimitse numerosta 050 520 9413 ja sähköpostitse osoitteesta emergencyhousing(at)ayy.fi

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta järjestää lisäksi tilapäistä hätämajoitusta omissa tiloissaan syyskuun aikana. Jos epäilet tarvitsevasi lyhytaikaista hätämajoitusta, ota yhteyttä hätämajoituskoordinaattoriin. Hätämajoituskoordinaattori ottaa vastaan pyynnöt hätämajoituksesta ja neuvoo käytännön järjestelyissä. Hätämajoitukseen ei pääasiassa oteta varauksia etukäteen, jotta paikkoja on tarjolla niitä akuutisti tarvitseville.

Hätämajoituskoordinaattori päivittää myös jatkuvasti AYY:n omaa tietopankkia asunnon etsimisestä pääkaupunkiseudulla. Tietopankki löytyy täältä.

Koordinaattori on palkattu yhteistyössä Aalto yliopiston kanssa. Lisää tietoa saa suoraan hätämajoituskoordinaattorilta tai asumisen asiantuntija Jaakko Koivulalta (050 520 9444, etunimi.sukunimi@ayy.fi).

8. Apply for Aalto University’s Student Family Friend Programme

As an international student, you are welcome to apply now for Aalto University’s Student Family Friend Programme, to get matched with a local alumni family, for the chance to get to know Finnish everyday life and share your own culture through friendly meetings. Alumni and students are paired in early October (we share contact details with both parties) and we’ll host a kick-off event – the rest is up to you, although support is available. Eligible international students will be studying in Finland for at least the full year (degree students are given priority), are self-motivated and willing to commit themselves to this programme, and have a significant interest in connecting with Finnish society and culture. Registration is open until 22.9.2013.

Find out more and apply here.

9. Mosaic Couchsurfing – majoita ulkkari!

Mosaic Couchsurfing on täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa, jossa Suomessa asuvat voivat tarjota väliaikaismajoitusta uusille kansainvälisille opiskelijoille, joilla ei ole asuntoa tullessaan Suomeen.

Couchsurfingin avulla tapaa uusia ystäviä ympäri maailmaa. Se on halpa tapa oppia uusista jännittävistä kulttuureista ja samalla teroittaa kielitaitoa tai jopa aloittaa kokonaan uuden kielen oppiminen. Kun avaat kotisi uudelle ystävälle, teet hänen ensi päivistään Suomessa paljon helpompia ja vähemmän stressaavia. Voit majoittaa heitä pari päivää tai kuukausia, sinä päätät!

Ulkomaalaisen opiskelijan majoittaminen lyhyeksikin aikaa antaa sinulle mahdollisuuden tutustua Aalto-yliopiston kansainväliseen yhteisöön, jossa tapaa loputtomasti uusia ihmisiä. Et tarvitse mitään erikoista: varasänky, -patja tai sohva ja innostus tutustua uuteen ihmiseen on enemmän kuin tarpeeksi!

Näin voit osallistua ja majoittaa jonkun:

  1. ilmoittaudu isännäksi täällä
  2. odota sähköpostia, jossa ovat vieraasi yhteystiedot
  3. toivota parisi tervetulleeksi kotiisi
  4. pidä hauskaa!

Facebook-eventin löydät täältä.

(Idea Mosaicin Couchsurfingiin saatiin sivustolta couchsurfing.org.)

10. Find a Flatmate!

Are you looking for a flat? Or a flatmate? Or someone with whom to search for a flat? Or just need to find somewhere to stay for a few nights? Or do you, or someone you know, have a room or a flat you’d like to let for short-term or long-term? If yes, then Find a Flatmate! is for you!

  • WHAT: Find a flatmate! in Helsinki
  • WHEN: August 29, 2013, 3-7 p.m.
  • WHERE: Think Corner, Porthania, Yliopistokatu 3, Helsinki
  • WHAT: Find a flatmate! in Espoo
  • WHEN: Spetember 2nd, 2013, 3-6 p.m.
  • WHERE: Main lobby, Aalto University Main Building, Otakaari 1, Espoo

Find a Flatmate! brings together students in need for a flat/mate and landlords, whether institutional or private, to connect and get to know each other as well as find information on the housing market, renting and letting. The organisations participating offer housing for long-term or short-term needs, some especially to students, others to the general public.

Programme: 3-6 p.m. Find a Flatmate!

Arrive and leave at a time that suits you, meet people, ask questions, and find answers. We’ll be there to help you find the right people to talk to! The event is free for all participants, and no registration is required, but if you’d like to be pre-matched with potential flatmates, tenants or landlords, sign up beforehand through this link:

See also the event Tenant’s Rights and Responsibilities, where a representant of the Consumers’ Association of Finland will present a tenant’s rights and responsibilities in Finland, with the possibility to ask questions. The event will be held after Find a Flatmate! in Helsinki, and you can attend either one of the two events or both.

Find us on Facebook
Helsinki
Espoo

11. BLOOMin’ Africa ’14

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta vie noin 30 opiskelijaa Afrikan mantereelle vuoden 2014 alkupuolella. BLOOM on matka, joka muistetaan hienona kulttuurikokemuksena. BLOOM on tapa löytää ja oppia.

BLOOM, Bridge of Learning – Operation: OndA! in Maputo, on matka Maputoon, Mosambikin pääkaupunkiin, ja sen ympäristöön. Vietämme kolme viikkoa afrikkalaisessa ympäristössä, mosambikilaisessa kulttuurissa ja tietenkin mahtavien ihmisten seurassa.

Työskentelemme eri tavoin yhteistyössä paikallisen kansalaisjärjestön, ASSCODECHA:n, kanssa osana Taksvärkin kehitysyhteistyöhanketta. Projektimme koostuu haastavista tehtävistä esimerkiksi infrastruktuuriin, koulutukseen, taloudelliseen kehitykseen tai mahdollisiin erityistaitoihimme liittyen.

Etsimme ihmisiä erilaisista taustoista, eri määrillä kokemusta ja erilaisilla taidoilla. Nämä ihmiset järjestävät matkalla taidetyöpajoja, kuvaavat dokumentteja, opettavat yrittäjyystaitoja, rakentavat saniteettitiloja jne. jne. Loppujen lopuksi matkassa on kuitenkin kyse kahdensuuntaisesta oppimisesta ja kokemusten jakamisesta.

Osa matkasta on varattu rentoutumiseen. Tämä voi sisältää safareja, vesiurheilua, päivämatkoja jne. Sinä päätät! Haku matkalle tapahtuu syyskuussa. Pidä silmäsi ja korvasi auki lisätietojen varalta. This time for Africa!

Facebookissa ja bloom.ayy.fi

12. YTHS ottaa käyttöön Kansalaisen asiointitilin 1.9. alkaen

1.9.2013 alkaen YTHS ottaa käyttöön Kansalaisen asiointitilin. YTHS käyttää jatkossa asiointitiliä potilassuhteeseen liittyvissä asioissa. Suostumuksen hoitoasi koskevien viestien lähettämiseen annat YTHS:lle vastaanottokäyntisi yhteydessä. Voit lukea lisää asiointitilistä ja sen käyttöönottamisesta osoitteessa: http://www.yths.fi/asiointitili

13. Arkkitehtuuri-, rakennus- ja muotoilualojen ”Armi foorum” tiistaina 17.9.2013

Armi ry on arkkitehtuuri-, rakennus- ja muotoilualojen yhdistys, joka järjestää Helsinki Design Weekin yhteydessä kaupunkisuunnittelutyöpajan ”Armi foorum” Aalto-yliopiston opiskelijoille. Tavoitteena on saada mukaan mahdollisimman laajakirjoinen ryhmä opiskelijoita (yhteensä 8-12 henkeä) kaikista Aalto-yliopiston korkeakouluista (mukaan siis myös insinöörit ja taloustieteilijät)!

Työpajan vetää newyorkilainen kaupunkisuunnitteluguru Fred Kent assistenttinsa kanssa. Kent on perustanut Project for Public Spaces –projektin. ”Project for Public Spaces (PPS) is a nonprofit organization based in New York dedicated to creating and sustaining public places that build communities.” Fred Kent puhuu myös 18.9. keskiviikkona Helsinki Design Weekin Dream -seminaarissa. Armi ry kustantaa työpajaan osallistuvat opiskelijat ilmaiseksi seminaariin, joka huipentuu keskiviikkoiltana Pecha Kucha -tapahtumaan.

Työpaja on englanninkielinen ja osallistujille ilmainen. Paja pyritään järjestämään Helsingin keskustassa. Osallistuminen edellyttää kokopäiväistä sitoutumista Fred Kentin ohjaamaan ja ideoimaan työskentelyyn. Ilmoittaudu työpajaan osoitteessa http://tinyurl.com/armifoorum2013/ ja irrota itsesi kahdeksi päiväksi todellisuuteen!

14. Aalto School of Students hakee opettajia!

Mikä on intohimosi ja saa sinut innostumaan? Tiedätkö, miten aivot toimivat? Osaatko tehdä erikoistehosteita elokuviin? …argumentoida kuin antiikin kreikkalainen? …tehdä power point – esityksiä kuin vettä vain? No haluaisitko oppia? Ehkä haluat myös opettaa taitosi tai tietosi muille opiskelijoille?

Jos vastasit (ainakin) viimeiseen kysymykseen myöntävästi, olet etsimämme tyyppi – ja ehkä vielä empivä kaverisi on myös! Koska kaikki osaavat jotakin sellaista, jota joku toinen haluaa oppia, järjestämme lauantaina 14.9 Design Factorylla Aalto School of Students – tapahtuman, jossa opettajat ovat opiskelijoita, eli meitä! Opettajien ei tarvitse olla oppiaineensa ylimpiä asiantuntijoita – innostus kantaa pitkälle ja oppitunneille osallistujat ovat kiinnostuneita aloittelijoita. Huomaa, että voit pitää tuntisi suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi.

Jos innostuit opettajan tehtävästä, ota meihin yhteyttä sähköpostitse kertomalla lyhyesti, mitä haluaisit opettaa. Voit halutessasi pitää päivän aikana useamman rupeaman tai vain yhden, jolloin ehdit oppimaan lopun päivää muilta. Kaikki riippuu sinusta! Jos taas haluat osallistua pelkästään oppilaan roolissa, tarkkaile tiedotusta syksyn alussa oppituntien varmistuttua.

Kysymyksiin ja tiedusteluihin vastaamme osoitteessa aaltoschoolofstudents@gmail.com ja lisätietoa tippuu pitkin osoitteeseen aalto-school-of-students.tumblr.com

15. Otaniemen kappelikuoro etsii laulajia

Otaniemen kappelikuoro avaa taas ovensa uusille tulokkaille! Tule mukaan luovaan joukkoomme, löydä uusia ystäviä ja koe laulun iloa. Mahdollisuus tutustua toimintaan 5.9. torstaina fuksisuunnistuksen yhteydessä klo 18 alkaen.

Lisätietoa kuorosta ja pääsykokeista osoitteessa www.kappelikuoro.net.

16. Haluatko oman uutisesi viikkotiedotteeseen?

Haluatko oman uutisesi viikkotiedotteeseen? Lähetä lyhyt tekstisi perjantaihin klo 10.00 mennessä osoitteeseen tiedottaja@ayy.fi. Uutiset menevät käännettäväksi, joten voit toimittaa tekstisi yksikielisenä. Tiedotteen sisällön toimittaa viime kädessä AYY:n tiedottaja Henna Lahti (henna.lahti@ayy.fi, puh: 050 520 9440).